Αλλαγές στις 100 δόσεις, φόρος στο κρασί και στα τυχερά παιχνίδια

Αλλαγές στις 100 δόσεις, φόρος στο κρασί και στα τυχερά παιχνίδια

Νοέμβριος 18, 2015 - 10:23
0 σχόλια

Τα μεσάνυχτα της Τρίτης 17 Νοεμβρίου η κυβέρνηση έφερε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο που σφραγίζει τη συμφωνία για τα 48 προαπαιτούμενα.
 
Έτσι, προκειμένου να μην φορολογηθεί η ιδιωτική εκπαίδευση, η κυβέρνηση βάζει τέλος 5 λεπτών σε κάθε στήλη για 13 παιχνίδια του ΟΠΑΠ (Τζόκερ, Λόττο, Προ-Πο κλπ) αλλά και 49 λεπτά φόρο σε κάθε λίτρο κρασί. Με μισό ευρώ φόρο στα ελληνικά κρασιά υπολογίζει να εισπράξει 110 εκατομμύρια ευρώ, και άλλα 350-450 εκατομμύρια από τον τζόγο.
 
ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΈΣ ΣΤΙΣ 100 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

-  Για τα χρέη στην Εφορία, θεσπίζεται η «προειδοποιημένη καθυστέρηση» από τον οφειλέτη. Δηλαδή, προληπτικά θα εντάσσεται ο φορολογούμενος στις 12 δόσεις προτού καταστούν ληξιπρόθεσμες, ώστε να μην χάσει τη ρύθμιση των 100 δόσεων. Αν, όμως, καθυστερήσει λίγες μέρες (ή και μία ώρα μετά το 2017) να πληρώσει μία δόση, θα πετάγεται έξω από τη ρύθμιση.

-  Ως προς τα χρέη στις τράπεζες, κερδισμένοι είναι εκείνοι που δηλώνουν στην Εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα. Και τούτο διότι το Δημόσιο θα πληρώσει στις τράπεζες περί τα 100 εκατομμύρια ευρώ (όπως εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αν και δεν γίνεται καμία πρόβλεψη στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου) για να καλύψει -διά νόμου- τη δόση τους. Αντιθέτως, δεν υπάρχει τέτοιο κονδύλι για όσους είναι συνεπείς και, σύμφωνα με όσα έλεγε χθες ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος  Σταθάκης, θα επιδιώξουν και εκείνοι –σε παζάρια με την τράπεζα από μόνοι τους όμως- να «κουρέψουν» την οφειλή τους αν το ακίνητο για το οποίο πήραν δάνειο απαξιώθηκε λόγω κρίσης. Επιπλέον, από πουθενά δεν προκύπτει πού θα βρεθούν και αυτά τα 100 εκατομμύρια για τα οποία μίλησε ο κ. Τσακαλώτος, αν θα απαιτηθούν νέα ισοδύναμα μέτρα για να καλυφθούν ή και αν επαρκούν, σε περίπτωση που τυχόν ξεσπάσει κύμα δανειοληπτών που θα παρατήσει τα δάνεια που πληρώνει για να βγουν «κόκκινα», αν έτσι πιστεύουν πως θα πετύχουν μία καλύτερη ρύθμιση του δανείου τους από τώρα και στο εξής, όπως αναφέρει το protothema.gr.

Σημειωτέον ότι δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους τρίτεκνους ή τους πολύτεκνους.

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ;

Μπορεί με το νέο πολυνομοσχέδιο να μπαίνουν νέοι φόροι, προκειμένου να απαλλαγεί η ιδιωτική εκπαίδευση από τον ΦΠΑ 23%, ωστόσο δεν υπάρχει διάταξη σε αυτό που να καταργεί τον συγκεκριμένο φόρο.

«Διαβάζοντας κανείς το νομοσχέδιο, την έκθεση Καταργούμενων Διατάξεων ή την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, δεν βρίσκει καμία πρόβλεψη που να καταργεί τον ΦΠΑ στην εκπαίδευση. Αντιθέτως μάλιστα, ενώ προχθές 16 Νοεμβρίου έληξε και η τέταρτη παράταση που έχει δώσει από το καλοκαίρι η κυβέρνηση στην διορία να μπουν τα ιδιωτικά σχολεία και τα φροντιστήρια στον ΦΠΑ, δεν εξέδωσε καν διάταξη που να την παρατείνει περαιτέρω. Άρα, από εχθές ισχύει κανονικά ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση και ...οι παραβάτες τιμωρούνται», αναφέρει η εφημερίδα.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.