Αλέξης - Παύλος, για λίγες εμφανίσεις στην Κρήτη

Αλέξης - Παύλος, για λίγες εμφανίσεις στην Κρήτη

Μάιος 03, 2019 - 12:00
0 σχόλια

Το Σχόλιο του Σωκράτη

Το «Ντούο Χλαπάτσα»* Αλέξη και Παύλου περιοδεύει για λίγες και μοναδικές εμφανίσεις στην Κρήτη στο πλαίσιο διακοπών -εδώ μαμιέται ο Δίας, μετά συγχωρήσεως, ω, πατέρα των θεών, κι αυτοί το έχουν ρίξει στο πεντοζάλι- ανταλλάσσουν μαντινάδες και ξανά προς τη νίκη τραβούν.

Ουζάκια και ρακές στην παραλία, χοροί ως το ξημέρωμα σε γλέντια στο ιστορικό Χουδέτσι Ηρακλείου, και ωραίες δηλώσεις μεστές πολιτικών νοημάτων για αμνοερίφια και για τα παντελόνια του Πολάκη, που, ως γνωστόν είναι και πολύ άντρας και όποιον δεν γουστάρει, τον θάβει και τρία μέτρα κάτω από τη γη:

Ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας στο ακροατήριό του, ότι με το άκουσμα της πρότασης που έκανε στον Κυριάκο για ντιμπέιτ, ο δεύτερος έκανε σαν «φουριάρικο κατσίκι», προσπαθώντας να το αποφύγει. (Μην του μαθαίνετε Κρητικά στην Κρήτη, εδώ το παιδί ακόμα μαθαίνει να συλλαβίζει τα ελληνικά της Αθήνας.) Είπε, λοιπόν, ο Αλέξης: «Και καθώς άρχισε να πηδάει αριστερά και δεξιά για να το αποφύγει (σ.σ. Ο Κυριάκος), προσπάθησε να πιαστεί από όπου έβρισκε μπροστά του. Το πρώτο πράγμα που βρήκε να πιαστεί, ήταν τα παντελόνια του Πολάκη. Και κρύφτηκε από πίσω» είπε ο κ. Τσίπρας, δείχνοντας ότι πιστεύει πως ο κ. Πολάκης όχι μόνο είναι καλός υπουργός και «αψύς άνθρωπος», αλλά και πολύ «άντρας». Στη συνέχεια ακολούθησαν οι χοροί του κ. Τσίπρα παρέα με τον κ. Πολάκη και τον πιστό τους υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη.

Μια μαντινάδα συμπλήρωσε με τη φολκλορική πινελιά της το νούμερο βαριετέ Αλέξη - Παύλου. Ο Παύλος την συνέθεσε και την τιτίβισε:

«Από το Μυλοπόταμο φαίνεται το Χουδέτσι
σήμερα τίμησε ο λαός τον Τσίπρα τον Αλέξη

Εμείς θα το γλεντίζομε κι όπου το βγάλει η βράση

το δρόμο που ανοίξαμε κανείς δε θα χαλάσει».

 

Ποιητής εκ του προχείρου έχει τη μορφή του χοίρου. Γ' αυτό, καθόλου εκ του προχείρου, του Γιώργου Σουρή, όχι για τους δυο τους. Για εμάς τους υπόλοιπους, και του Κυριάκου συμπεριλαμβανομένου...

Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ’ όλη τη γη μοναδικό,

εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει;

Να τρέφει όλους τους αργούς, νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς,

ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα;

Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά,

κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε;

Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν ονείρατα, ελπίδες και σκοποί,

οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή.

Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι, κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει.

Κι από προσπάππου κι από παππού συγχρόνως μπούφος και αλεπού.

Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο- να παριστάνει τον ευρωπαίο.

Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει, στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι.

Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο, ύφος του γόη, ψευτομοιραίο.

Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης.

Και ψωμοτύρι και για καφέ το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ».

Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς.

Δυστυχία σου, Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς!

Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;...

*Ντούο Χλαπάτσα ή Τα παιδιά λάστιχο. Υπερεπιτυχημένοι καλλιτέχνες στην παλιά Ελλάδα και στον παλιό κόσμο γενικώς.

Ποιος είδε κράτος λιγοστό σ’ όλη τη γη μοναδικό, εκατό να εξοδεύει και πενήντα να μαζεύει; Να τρέφει όλους τους αργούς, νά ‘χει επτά Πρωθυπουργούς, ταμείο δίχως χρήματα και δόξης τόσα μνήματα; Νά ‘χει κλητήρες για φρουρά και να σε κλέβουν φανερά, κι ενώ αυτοί σε κλέβουνε τον κλέφτη να γυρεύουνε; Όλα σ’ αυτή τη γη μασκαρευτήκαν ονείρατα, ελπίδες και σκοποί, οι μούρες μας μουτσούνες εγινήκαν δεν ξέρομε τί λέγεται ντροπή. Σπαθί αντίληψη, μυαλό ξεφτέρι, κάτι μισόμαθε κι όλα τα ξέρει. Κι από προσπάππου κι από παππού συγχρόνως μπούφος και αλεπού. Θέλει ακόμα -κι αυτό είναι ωραίο- να παριστάνει τον ευρωπαίο. Χαρακτηριστικό του Σουρή ήταν ο αυτοσαρκασμός του Ο Σουρής ήταν γνωστός για τον αυτοσαρκασμό του Στα δυό φορώντας τα πόδια που ‘χει, στο ‘να λουστρίνι, στ’ άλλο τσαρούχι. Σουλούπι, μπόϊ, μικρομεσαίο, ύφος του γόη, ψευτομοιραίο. Λίγο κατσούφης, λίγο γκρινιάρης, λίγο μαγκούφης, λίγο μουρντάρης. Και ψωμοτύρι και για καφέ το «δε βαρυέσαι» κι «ωχ αδερφέ». Ωσάν πολίτης, σκυφτός ραγιάς σαν πιάσει πόστο: δερβέναγάς. Δυστυχία σου, Ελλάς, με τα τέκνα που γεννάς! Ώ Ελλάς, ηρώων χώρα, τί γαϊδάρους βγάζεις τώρα;...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/o-ellas-iroon-xora-ti-gaidarous-vgazeis-tora-giorgos-souris-o-poiitis-pou-protathike-gia-nobel-logotexnias-satirize-mesa-apo-ton-romio-tou-politikous-kai-trapezites


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.