Αλαφούζος: Άρεσε στα κανάλια το καθεστώς αυθαιρεσίας ΝΔ και ΠαΣοΚ

Αλαφούζος: Άρεσε στα κανάλια το καθεστώς αυθαιρεσίας ΝΔ και ΠαΣοΚ

Ιούλιος 29, 2016 - 10:41
1 σχόλια

Συνεχίζεται η εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης πολιτικών κομμάτων και ΜΜΕ από τις τράπεζες και ενδιαφέροντα στοιχεία προκύπτουν από τις καταθέσεις τόσο των επικεφαλής των τραπεζών όσο και των επικεφαλής των καναλιών.

Σε δελτίο Τύπου του, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας κ. Γιώργος Παπαηλιού, αναφέρει:

Μετά από ερώτηση του βουλευτή Αρκαδίας  Γιώργου Η. Παπαηλιού, ο Ι. Αλαφούζος παραδέχτηκε, ότι στη  ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ «άρεσε» το καθεστώς αυθαιρεσίας των καναλιών, διότι έτσι τα πίεζαν.

Κατά τη συνεδρίαση της 27.7.2016 της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση της νομιμότητας της δανειοδότησης των πολιτικών κομμάτων και των ιδιοκτητριών εταιρειών των μέσων μαζικής ενημέρωσης από τα τραπεζικά ιδρύματα της χώρας», απαντώντας σε επισημάνσεις και ερωτήσεις του βουλευτή Γιώργου Παπαηλιού, ο μάρτυρας-πρόεδρος του Σκάι Ι. Αλαφούζος:

Παραδέχτηκε ότι το προηγούμενο καθεστώς των αενάως προσωρινών αδειοδοτήσεων των τηλεοπτικών συχνοτήτων (των καναλιών), δηλαδή της αυθαιρεσίας, «άρεσε» στους τότε κυβερνώντες, διότι μ΄ αυτόν τον τρόπο μπορούσαν να πιέζουν τα κανάλια! Αυτή η αναφορά αποδεικνύει τη συμμετοχή του παλαιών κατεστημένων πολιτικών κομμάτων και κυβερνήσεων στο σύστημα της διαπλοκής, από κοινού με τις τράπεζες και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.  

Παραδέχτηκε επίσης, ότι ο Σκάι έχει σαφή πολιτική θέση την οποία και προβάλλει. Σε αυτό το πλαίσιο, μετά από την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια του μάρτυρα στο χώρο των καναλιών, επανήλθε εκ νέου το 2006, με το «νέο» Σκάϊ, για να αποκομίσει κέρδη αλλά και για λόγους πολιτικούς, προκειμένου να προβάλει τις «φιλελεύθερες» απόψεις του!

Σε επισήμανση δε του Γιώργου Παπαηλιού για μονομέρεια του Σκάι (ενδεικτικά αναφέρθηκαν οι περίοδοι προ του δημοψηφίσματος και των βουλευτικών εκλογών), που παραβιάζει το Σύνταγμα και τη δημοσιογραφική δεοντολογία, απάντησε ότι όλα γίνονται με σεβασμό στη νομιμότητα!

Στη συνέχεια, στην επισήμανση του Γιώργου Παπαηλιού ότι ο Σκάι έχαιρε προνομιακής αντιμετώπισης από την ΕΤΕ, διότι, για τη δανειοδότησή του, δεν δόθηκε κάποια εμπράγματη εξασφάλιση, παρά μόνον «υποσχετικές» επιστολές, ενώ, για τα ναυτιλιακά δάνειά του, είχαν δοθεί εμπράγματες εξασφαλίσεις, ο μάρτυρας απάντησε συγκεχυμένα, διαχωρίζοντας τον εαυτό του από τον Σκάι, παρότι ο ίδιος είναι εκτελεστικός πρόεδρός του και αυτός έχει υπογράψει τις δανειακές συμβάσεις!

Τέλος, στην παρατήρηση του Γιώργου Παπαηλιού για την «παράδοξη απορρόφηση», το έτος 2015, της εταιρίας «ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές επιχειρήσεις ΑΕ» από την «Ντοτ Κομ ΑΕ» (Σκάι), παρότι  η τελευταία είχε αρνητικά ίδια κεφάλαια και πενιχρά ταμειακά διαθέσιμα, ενώ είναι γνωστό, ότι στις απορροφήσεις-εξαγορές «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό» και όχι το αντίστροφο, ο μάρτυρας απάντησε ότι το έτος 2010 δημιουργήθηκε ο όμιλος Σκάι. 

Μετά την επίμονη αναφορά  του Γιώργου Παπαηλιού, ότι υπάρχει «περίληψη» του σχεδίου σύμβασης συγχώνευσης-απορρόφησης των δύο εταιρειών με ημερομηνία 21.7.2015, επιβεβαιώνοντας τόσο την ουσία όσο και το χρόνο της απορρόφησης, ο Ι. Αλαφούζος ανασκεύασε, αποδεχόμενος την αλήθεια. Ο δε  Γιώργος Παπαηλιού επεσήμανε, ότι η «παράδοξη απορρόφηση» έλαβε χώραν μετά την ψήφιση του νόμου 4339/2015 για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών συχνοτήτων και εν όψει του διαγωνισμού αδειοδότησης, η συμμετοχή στον οποίο προϋποθέτει θετικά ίδια κεφάλαια! 

Από όλα αυτά προκύπτουν η προνομιακή μεταχείριση των καναλιών από τις τράπεζες (εν προκειμένω του Σκάι από την ΕΤΕ), η προβολή από τον Σκάϊ της συγκεκριμένης πολιτικής θέσης που αυτός έχει, γίνεται κατά παράβαση της αρχής του πλουραλισμού που κατοχυρώνεται και συνταγματικά με «την αντικειμενική και με ίσους όρους μετάδοση πληροφοριών και ειδήσεων καθώς και προϊόντων του λόγου και της τέχνης…».

Ως εκ τούτου, το Σύνταγμα και η δημοσιογραφική δεοντολογία παραβιάζονται κατ΄ εξακολούθηση από τον Σκάι το γεγονός ότι οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) ανέχονταν και στήριζαν το προηγούμενο καθεστώς της μ η  χορήγησης οριστικών αδειών στα κανάλια, διότι έτσι τους ασκούσαν πίεση! 

Και ο νοών νοείτω!


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Σύντροφε Γιώργο για εξεταστική επιτροπή είναι πως έγινε δικηγόρος ο Λάππας και βουλευτής ο υπερχρεωμένος νοικοκύρης Σαντορινιός

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.