Ακύρωση απόφασης ΠεΣυ για τις απαλλοτριώσεις - Tο έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα συνεχίζεται

Ακύρωση απόφασης ΠεΣυ για τις απαλλοτριώσεις - Tο έργο ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα συνεχίζεται

Φεβρουάριος 15, 2019 - 10:47
0 σχόλια

Μια ακύρωση απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Τρίπολης από την Αποκεντρωμένη Πελοποννήσου, σύμφωνα με δελτίο Τύπου του δικηγορικού γραφείου του κ. Γατσόπουλου και των περιφερειακών συμβούλων κκ. Αλεξανδρή και Βασιλακόπουλου και Χρυσαδάκου, που αφορά στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις, έχει δημιουργήσει σύγχυση ως προς την εκτέλεση των απαλλοτριώσεων και ως προς την κατασκευή των εγκαταστάσεων της μόνιμης διαχείρισης των απορριμμάτων με ΣΔΙΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι στις 26 Νοεμβρίου του 2018, η αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου εισήγαγε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την ψήφιση του θέματος των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων που απαιτούνται,προκειμένου να ξεκινήσει η ΤΕΡΝΑ το έργο. Σημειωτέον ότι είχε προηγηθεί η έκδοση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του ΦΕΚ, υπογεγραμμένου από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, με το οποίο δινόταν το «πράσινο φως» στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για να ξεκινήσει τις απαλλοτριώσεις των εκτάσεων σε Αρκαδία και Λακωνία που είναι αντικείμενο δικαστικής διαμάχης, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να ξεκινήσει, ύστερα από έξι και πλέον έτη, η κατασκευή της μονάδας διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο, σε σύμπραξη με την ΤΕΡΝΑ.

Έτσι, η απόφαση που ελήφθη στο Περιφερειακό Συμβούλιο με ονομαστική ψηφοφορία, στην πραγματικότητα ήταν μια τυπική διαδικασία, κάτι που τονίστηκε τόσο από τον περιφερειάρχη όσο και από την αντιπολίτευση (δείτε ΕΔΩ), αφού όπως αναφέρεται στο υπογεγραμμένο από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο ΦΕΚ (τ. Α΄176/09/10/2018), η ΣΔΙΤ χαρακτηρίζεται ως έργο «γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας και μείζονος σπουδαιότητας για την περιφερειακή ανάπτυξη» και «εξουσιοδοτείται το αρμόδιο όργανο της Περιφέρειας Πελοποννήσου ή κάθε άλλο αρμόδιο όργανο να προβεί στην κήρυξη των απαλλοτριώσεων που αφορούν την εκτέλεση του ανωτέρω περιγραφόμενου έργου, καθώς επίσης και στην κήρυξη τυχόν συμπληρωματικών απαλλοτριώσεων που θα απαιτηθούν για αυτό, στις οποίες εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων, σύμφωνα με το οποίο, με ειδική απόφαση του Δικαστηρίου, επιτρέπεται η πραγματοποίηση εργασιών και πριν από τον προσδιορισμό και την καταβολή της αποζημίωσης και διατάσσεται η αποβολή του ιδιοκτήτη, νομέα ή κατόχου από το ακίνητο και η άμεση παράδοση αυτού».

Ιδού το δελτίο Τύπου για την απόφαση της Αποκεντρωμένης που ακυρώνει την απόφαση του ΠεΣυ:

Ακυρώθηκαν οι αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου για τις απαλλοτριώσεις

υπέρ ΤΕΡΝΑ σε Αρκαδία και Λακωνία.

 

Η Επιτροπή του άρθρου 68 του π.δ. 30/1996 της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου με σημερινές  (14-2-2019) αποφάσεις της ακύρωσε  τις αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου με αριθμούς 532 και 533/26-11-2018 κήρυξης αναγκαστικών απαλλοτριώσεων εκτάσεων 278.103,70 τ.μ. και 91.050,96 τ.μ. σε Αρκαδία και Λακωνία για την κατασκευή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ αντίστοιχα του έργου «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΜΕ ΣΔΙΤ».

 

Τις προσφυγές για έλεγχο νομιμότητας της σύγκλησης του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου της 26/11/2018 που αποφάσισε με τη μειοψηφία των 22 από τα 51 μέλη του τις  απαλλοτριώσεις της ντροπής - νομιμοποίησης της χωροθέτησης της ΤΕΡΝΑ - σε Αρκαδία και Λακωνία είχαν καταθέσει:

 

οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Πελοποννήσου:

1. Αλεξανδρής Σαράντος (Αρκαδίας),

2. Βασιλακόπουλος Θεόδωρος (Κορινθίας) και

3. Χρυσαδάκος Σταύρος (Λακωνίας)

 

και οι Συλλογικότητες:

1. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ - ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΕΞΩΡΑΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΧΩΡΙΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΟΥΝΗΣ «Η ΑΝΑΛΗΨΙΣ»,

2. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΑΣΕΑΤΩΝ»,

3. «ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ-ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΕΡΑΣΤΑΡΙΟΥ ΑΡΚΑΔΙΑΣ»,

4. «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΑΛΛΙΡΡΟΪΤΩΝ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ - ‘Ο ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ’»,

5. «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΙΩΝ-‘Ο ΑΓΙΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ’»,

6. «ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΑΣΙΛΙΚΑΙΩΝ - Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ»

Το Arcadia Portal συνομίλησε με τον δικηγόρο κ. Γατσόπουλο, ο οποίος έκανε και ένα γενικότερο σχόλιο τόσο για την ακύρωση της απόφασης όσο και για τα απορρίμματα στην Αρκαδία, επιρρίπτοντας ευθύνες και στην περιφερειακή αρχή και στους δημάρχους, οι οποίοι καθυστέρησαν την ενδιάμεση διαχείριση για να μην αναλάβουν το πολιτικό κόστος της χωροθέτησης:

Η κατάσταση με τα απορρίμματα στην Αρκαδία είναι τραγική. Θα γίνουμε η χωματερή της Πελοποννήσου, λόγω ολιγωρίας και παραλείψεων. Γίνονται εγκλήματα. Ο πληθυσμός της Αρκαδίας συνεχώς συρρικνώνεται, οι νέοι άνθρωποι δεν θέλουν να ζήσουν εδώ, κι εμείς, πολιτεία και κόσμος, δεν αντιδράμε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην κατασπατάληση χρημάτων για νομικές υπηρεσίες, αλλά και στο γεγονός ότι από το 2011 ως το 2018 το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων που προορίζονται για την υλοποίηση του έργου δεν είχε ελεγχθεί.

Ως προς την απόφαση της Αποκεντρωμένης, ο κ. Γατσόπουλος μάς είπε ότι ασφαλώς υπάρχει το ΦΕΚ το οποίο ορίζει ότι και μελλοντικές απαλλοτριώσεις εφόσον κριθούν απαραίτητες, θα γίνουν, όπως έχει αποφασιστεί.
 

Γαλανιάδη Εύα


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.