Ακτινοθεραπείες και τοκετοί στον υψηλό ΦΠΑ 23%

Ακτινοθεραπείες και τοκετοί στον υψηλό ΦΠΑ 23%

Αύγουστος 28, 2015 - 17:30
1 σχόλια

Μεγάλη επιβάρυνση για τους καρκινοπαθείς - Σφοδρή αντίδραση από τον ΙΣΑ

Οι ιατρικές πράξεις που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια επιβαρύνονται με το νέο μνημόνιο με ΦΠΑ 23%. Την αγανάκτησή του εξέφρασε την Παρασκευή 28 Αυγούστου ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), ζητώντας να εξαιρεθούν οι τοκετοί και οι ακτινοθεραπείες.

Η επιβάρυνση, κατά τον ΙΣΑ, είναι δυσβάστακτη, και επισημαίνει ότι τα ιδιωτικά θεραπευτήρια καλύπτουν κενά του δημόσιου τομέα, ενώ αναφέρεται ιδιαιτέρως στους καρκινοπαθείς και στις μέλλουσες μητέρες που προσφεύγουν σε αυτά, αναφέροντας ότι πολλές φορές ο ιδιωτικός τομέας αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον ασθενή, καθώς για τις ακτινοθεραπείες η λίστα αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία είναι πολύ μεγάλη.

Ακόμη, ζητεί να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπείες από τον ΦΠΑ του 23%, καθώς σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για την πραγματοποίησή τους και συμπληρώνει: «Ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλεται να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή».

Επιπροσθέτως, ως προς τους τοκετούς, τονίζει ότι η υπαγωγή τους στον υψηλό ΦΠΑ 23% αποτελεί μία ακόμη «δυσβάσταχτη και άδικη επιβάρυνση» για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η Πολιτεία οφείλει να στηρίζει.

«Η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα» υπογραμμίζει, τέλος, ο ΙΣΑ.


Υπάρχει 1 Σχόλιο

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.