Ακαδημία Αθηνών: Αξιέπαινη και καλαίσθητη η έκδοση «Οι Αρκάδες της Αμερικής» του Πέτρου Σαραντάκη

Ακαδημία Αθηνών: Αξιέπαινη και καλαίσθητη η έκδοση «Οι Αρκάδες της Αμερικής» του Πέτρου Σαραντάκη

Δεκέμβριος 02, 2019 - 13:27
0 σχόλια

Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 11 αξιόλογες εκδόσεις έλαβε το δίτομο έργο του Πέτρου Σαραντάκη «Οι Αρκάδες της Αμερικής» το οποίο αξιολογήθηκε καθώς είχε υποβληθεί για βράβευση στην Ακαδημία Αθηνών στην κατηγορία των βιβλίων με θεματολογία από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους. Ο κ. Σαραντάκης αναφέρει σχετικά:

Το βραβείο μπορεί να μην ήρθε, η αξιολόγηση όμως των μελών της ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ήταν τιμητική και ελπιδοφόρα.
Στο εισηγητικό σημείωμα τους, καταχωρούν την έκδοση ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ στην δεύτερη θέση, ανάμεσα σε έντεκα εκδόσεις οι οποίες κατατέθηκαν προς βράβευση, με θέμα από την Ιστορία του Ελληνικού Έθνους.Την πρώτη θέση κατέκτησε έκδοση με ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα για τον Ελληνισμό, εκείνο των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Οι Ακαδημαϊκοί έκριναν πως: ΑΞΙΕΠΑΙΝΗ είναι η προσπάθεια και ΚΑΛΑΙΣΘΗΤΗ η έκδοση ΟΙ ΑΡΚΑΔΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ η οποία έχει θέμα την μετανάστευση των Αρκάδων στην Αμερική. Συγκεντρώνει πάσης φύσεως πληροφορίες για τη μεταναστευτική ροή, στα τέλη του 19ου αιώνα, των Αρκάδων προς διάφορες πόλεις της Αμερικής. Καταγράφονται ονόματα μεταναστών και χωριών από όπου μετανάστευσαν, μαζί με ειδήσεις για τη ζωή, επιχειρησιακή δράση και συσσωμάτωση με συλλόγους των μεταναστών στην Αμερική. Στο δεύτερο τόμο καταχωρίζονται οι ευεργεσίες των Αρκάδων προς τους τόπους καταγωγής τους (ανέγερση και συντήρηση ναών και σχολείων, ίδρυση βιβλιοθηκών, ανέγερση νοσοκομείων και κοινοτικών καταστημάτων, κατασκευή αρδευτικών έργων κ.α.). Το κείμενο συνοδεύει πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Τους ευχαριστώ θερμά για την τιμή αυτή, όπως επίσης ευχαριστώ και την Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής που μου εμπιστεύτηκε αυτή την εργασία.

Ο συγγραφέας και ερευνητής Πέτρος Σαραντάκης και η Παναρκαδική Ομοσπονδία Αμερικής παρέδωσαν στο τέλος του προηγούμενου χρόνου τους καρπούς μιας επταετούς έρευνας με αντικείμενο τους Αρκάδες της Αμερικής. Πρόκειται για ένα δίτομο έργο, μια πραγματικά καταπληκτική δίγλωσση έκδοση, στα ελληνικά και στα αγγλικά, που περιλαμβάνει πλούσιο φωτογραφικό και αρχειακό υλικό και που αποτυπώνει με μοναδικό τρόπο την αρκαδική  μετανάστευση στην Αμερική.

 


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.