Αισιοδοξία κι ενθουσιασμός για το καταδυτικό πάρκο Τυρού (pics,vid)

Αισιοδοξία κι ενθουσιασμός για το καταδυτικό πάρκο Τυρού (pics,vid)

Φεβρουάριος 12, 2016 - 08:51
0 σχόλια

Με τη στροφή της χώρας στην ανεύρεση κάθε πιθανής βελτίωσης στην ποικιλία του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, έρχεται εκ νέου στην επιφάνεια το θέμα της δημιουργίας καταδυτικών πάρκων. Τα καταδυτικά πάρκα είναι μικρές θαλάσσιες περιοχές, από 1 έως 2 τ.χλμ., όπου απαγορεύεται κάθε αλιεία ή επέμβαση και επιτρέπονται μόνον οι καταδύσεις με εισιτήριο, από το οποίο και πληρώνεται η φύλαξη, χωρίς επιβάρυνση του Κρατικού Προϋπολογισμού.

Οι καταδύσεις είναι μια δραστηριότητα η οποία εξασκείται μεν στις ελληνικές θάλασσες, έχει όμως περιθώρια τεράστιας ανάπτυξης, με πολλαπλά οφέλη και για τις τοπικές οικονομίες, αλλά και για τη στήριξη των θαλάσσιων βιοτόπων, οι οποίοι μαστίζονται από την υπεραλίευση.

Ήρθε η στιγμή η Νότια Κυνουρία να πρωταγωνιστήσει στην τουριστική ανάπτυξη και σε συνέχεια του αναρριχητικού τουρισμού, ο οποίος ανθεί στο Λεωνίδιο, και προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο, με το Καταδυτικό Πάρκο στον Τυρό.

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου η Επιτροπή «Πρωτοβουλία για το Καταδυτικό Πάρκο Τυρού» πραγματοποίησε την εκδήλωση με τίτλο: «Αναπτυξιακές προκλήσεις για τον Δήμο Νότιας Κυνουρίας – Η αδειοδότηση του πρώτου καταδυτικού πάρκου στη χώρα προ των πυλών» στη Φάμπρικα Πολιτισμού στο Λεωνίδιο.

Είναι γνωστό ότι οι καταδύσεις συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή σπορ παγκοσμίως και πρόκειται για μια τουριστική βιομηχανία δισεκατομμυρίων.

Ο Χαράλαμπος Λυσίκατος, δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας, άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας για την ευρύτερη περιοχή της Νότιας Κυνουρίας και για τους στόχους που έχουν τεθεί ως προς την ανάπτυξη του τουρισμού.

Όπως ανέφερε, από τη Νότια Κυνουρία ξεκινά η δημιουργία του πρώτου καταδυτικού πάρκου στην Ελλάδα. Η αδειοδότηση είναι εξαιρετικής σημασίας για το σύνολο του Δήμου, καθώς θα ακολουθήσει τον δεύτερο σημαντικό πυλώνα με τα το αναρριχητικό πάρκο Λεωνιδίου: «Θα πρέπει αν έχουμε δυνατά συγκριτικά πλεονεκτήματα για να προσελκύσουμε κόσμο. Η Νότια Κυνουρία είναι ένα δώρο Θεού, θα πρέπει να βασιστούμε στη διαφοροποίηση. Έτσι, ο εναλλακτικός τουρισμός είναι κάτι πολύ σημαντικό».

Επίσης το καταδυτικό πάρκο έχει περιβαλλοντικά οφέλη, όπως είπε ο δήμαρχος, καθώς το καταδυτικό πάρκο θα είναι μια προστατευόμενη περιοχή, κάτι που αποτελεί πάγιο αίτημα των αλιέων. Το καταδυτικό πάρκο έχει σχεδιαστεί, χωρίς τεράστιες βλέψεις, έτσι ώστε να βασίζεται στο ίδιο υποθαλάσσιο περιβάλλον.

Δεύτερος απηύθυνε χαιρετισμό ο κ. Σταματάκος, εκτελεστικός γραμματέας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους, μίλησε για τη μεγάλη ευθύνη ανάπτυξης που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Η Πελοπόννησος με έργα υποδομής, τουριστικής ανάπτυξης και άλλα έργα που έχουν σχεδιαστεί, δημιουργεί μια νέα οικονομία, με νέες ευκαιρίες για τους πολίτες, αλλά και με ένα ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, είναι μερικά από τα λόγια του περιφερειάρχη, έτσι όπως τα μετέφερε ο κ. Σταματάκος.

O αντιδήμαρχος Τυρού Τριανταφύλλου τόνισε ότι η Νότια Κυνουρία δικαιούται ένα μεγαλύτερο κομμάτι από την τουριστική πίτα.

Ο Θεόδωρος Παρασκευάς, Πρόεδρος Αλιέων Τυρού στον χαιρετισμό μου μίλησε για την στήριξη του σε αυτή την πρωτοβουλία, κάτι το οποίο ήταν ζητούμενο όλων των επαγγελματιών.
Ο Δημήτρης Κουνιάς, μέλος της Πρωτοβουλίας, μίλησε για τη στροφή στον εναλλακτικό τουρισμό, που θα φέρει ελπιδοφόρα αποτελέσματα στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Ο Φίλιππος Πετρίδης, Διευθύνων Σύμβουλος AMBIO AE, μίλησε για το έργο και για το πόσο αυτό θα ωφελήσει την περιοχή, τους κατοίκους και φυσικά το περιβάλλον. Η διαδικασία δημιουργίας του πάρκου ξεκίνησε στις 8-10-15, όπου έγινε και αυτοψία. Οι μελέτες, όπως προβλέπεται, έγιναν κανονικά και κατετέθησαν στον αρμόδιο υπουργό, αλλά το έργο έχει τα δικά του προβλήματα, καθώς είναι πρωτοποριακό για τη χώρα, καθώς τα καταδυτικά πάρκα είναι κάτι άγνωστο στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, μίλησε για το προφίλ του αυτοδύτη, το οποίο προϋποθέτει υψηλού βαθμού παροχές υπηρεσιών. Επομένως, όπως είπε, η Νότια Κυνουρία πρέπει να κάνει και αυτή τη δική της προσπάθεια, έτσι ώστε να ετοιμάσει ένα δελεαστικό πακέτο στους τουρίστες καταδυτικού τουρισμού.

Ο Δημήτριος Τρυφωνόπουλος, Γενικός Γραμματέας ΕΟΤ μίλησε για αυτή πρωτοβουλία αυτή την οποία και χαρακτήρισε εξαιρετική. Η Ελλάδα θα καταστεί πρώτη επιλογή τουριστικού προορισμού την επόμενη τριετία, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα το πακέτο που έχει και με τις κατάλληλες κινήσεις μπορεί να το κάνει ακόμα πιο ελκυστικό για τους ξένους τουρίστες.

«Είναι σημαντικό να αναδεικνύονται νέοι προορισμοί, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο οικονομικοί από άλλους, πιο παραδοσιακούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας», επεσήμανε.
Μεταξύ άλλων, ανέλυσε τον σχεδιασμό του υπουργείου για τον τουρισμό.

Ο κ. Τρυφωνόπουλος μίλησε και για τα καταδυτικά πάρκα, τα οποία μπορούν να προσφέρουν πολλά σε μια περιοχή και στους κατοίκους της. Ο καταδυτικός τουρισμός, συμπλήρωσε, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα επένδυση, καθώς, όπως είπε, η ζήτηση είναι μεγάλη.

Ακόμη, τόνισε ότι οι τουρίστες που αναζητούν τόπους για να καταδυθούν είναι τουρίστες οι οποίοι βρίσκονται σε καλή οικονομική κατάσταση και έτσι αφήνουν χρήματα και τονώνουν την οικονομία της περιοχής. Αλλά επεσήμανε ότι η περιοχή πρέπει να προσφέρει δελεαστικά πακέτα, στα οποία οι τουρίστες να μην μπορούν να αρνηθούν. Παράλληλα, έδειξε τον ενθουσιασμό του για αυτή την πρωτοβουλία, η οποία έχει μια σωστή στόχευση προς την αειφόρο ανάπτυξη.

Τέλος, τοποθετήθηκε η κυρία Εύη Τατούλη, νομικός, και μέλος της Πρωτοβουλίας. Η κυρία Τατούλη μίλησε για τον καταδυτικό τουρισμό, ο οποίος μπορεί να γεννηθεί στη Νότια Κυνουρία και να την εντάξει στον χάρτη των δυναμικών αναπτυξιακών της χώρας.

«Η σημερινή βραδιά είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς το έργο για το οποίο δραστηριοποιηθήκαμε, διαθέτει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία συνθέτουν τη δημιουργία μιας νέας εποχής η οποία θα ξαναδώσει ζωή στον τόπο.

Υπάρχουν στη συγκεκριμένη ιστορία κάποιες καινοτομίες. Μία από αυτές ήταν και η επανεκκίνηση των πολιτών, οι οποίοι στήριξαν την πρωτοβουλία αυτή και είναι έτοιμοι να αγκαλιάσουν το νέο έργο», επεσήμανε.

Η καινοτομία είναι σημαντική, καθώς η πολιτική έρχεται να αγκαλιάσει τους πολίτες.

Τέλος, υποστήριξε ότι η δεύτερη καινοτομία του έργου έχει να κάνει με την ίδια τη φύση του, ενώ τόνισε ότι το brand name «Ελλάδα» μπορεί να ενισχυθεί με παρόμοιες ενέργειες.

Έφη Καστραντά

Ειδήσεις: 
Video: 

ArcadiaPortal.gr Αισιοδοξία κι ενθουσιασμός για το καταδυτικό πάρκο Τυρού


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.