Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση του πανελλήνιου φεστιβάλ κουκλοθέατρου

Αγωνιστική Συνεργασία Πελοποννήσου: Ανάγκη για άμεση χρηματοδότηση του πανελλήνιου φεστιβάλ κουκλοθέατρου

Ιανουάριος 22, 2020 - 09:24
0 σχόλια

Επερώτηση του Θανάση Πετράκου και του Δημοσθένη Δρούγκα προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Μανώλη Σκαντζό και τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα.

ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΓΚΗ  ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΠΑΡΚΗ  ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ      ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟΥ»

κ. Πρόεδρε, κ. Περιφερειάρχη,

Γνωρίζετε πολύ  καλά ότι :

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας δημιουργήθηκε από την «Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας» με αφορμή τον προγραμματισμό του Δήμου Καλαμάτας κατά την ανάπτυξη της υποψηφιότητας «Καλαμάτα 21», ως ιδέα του τότε Καλλιτεχνικού Διευθυντή κου Πολύδωρου Καρυοφύλλη (Poka-Yio).  Μέσα σε τρεις διοργανώσεις έχει καταξιωθεί στην συνείδηση όλων ως ένας θεσμός ποιοτικός με μεγάλη δυναμική.

Στα τρία χρόνια λειτουργίας η διοργάνωση έχει προσεγγιστεί από δημιουργούς εκτός Ελλάδας, λειτουργώντας άτυπα ως Διεθνές Φεστιβάλ. Έχει λειτουργήσει ως αφορμή δημιουργίας Εθνικού Δικτύου για το Κουκλοθέατρο στην Εκπαίδευση στο πλαίσιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Στην οργανωτική πορεία της διοργάνωσης ξεχωρίζει  πρόσφατα η θεσμική προσέγγιση από τον Δήμο Βέροιας για άμεση συνεργασία  με το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου και Παντομίμας Βέροιας, η οποία θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα και το μετασχηματισμό της διοργάνωσης από Πανελλήνιο σε «Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας».

Η υπεύθυνη της Οργανωτικής Επιτροπής του Πανελληνίου Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας κ/α Λέττα Πετρουλάκη-Σοφικίτου   έχει έγκαιρα απευθυνθεί με επιστολές της   και σας έχει ενημερώσει αναλυτικά για την ανάγκη  οικονομικής στήριξης από την  Περιφέρεια  Πελοποννήσου για τη διοργάνωση του επικείμενου 4ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου Καλαμάτας με το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000,00) ευρώ.. Παράλληλα σας έχει ενημερώσει αναλυτικά στέλνοντας σας  και τον καλλιτεχνικό και τον οικονομικό απολογισμό αλλά και το πλάνο βιωσιμότητας του φεστιβάλ.

Δυστυχώς όμως αντί  να ανταποκριθείτε και  να στηρίξετε το φεστιβάλ με το αναγκαίο ποσό των 10.000 ευρώ αποφασίσατε να δώσει η Περιφέρεια το εντελώς ανεπαρκές ποσό των 2.000 ευρώ.       
Αυτό όμως σημαίνει ότι ουσιαστικά καταστρέφετε ένα τόσο  πρωτοποριακό  και σημαντικό φεστιβάλ για αυτό το λόγο σας έστειλε η οργανωτική επιτροπή μια νέα κατεπείγουσα επιστολή  όπου μεταξύ των άλλων σας γράφει:

«…Βρισκόμαστε πλέον σε κατάσταση απελπιστική. Στις 31 Ιανουαρίου ολοκληρώνεται η λίστα των συμμετεχόντων θιάσων και αν δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση στήριξης εκ μέρους σας και εκ μέρους του Δήμου, το 4ο Πανελλήνιο ή Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου κινδυνεύει να ναυαγήσει και να μην επαναληφθεί.

 Μια τέτοια μαζική πολιτιστική δράση για τα παιδιά και όχι μόνο, μοναδική στη Νότια Ελλάδα, δεν είναι υπόθεση μόνο μιας ομάδας εθελοντών από την Πειραματική Σκηνή Καλαμάτας που. δουλεύουν αφιλοκερδώς, αλλά υπόθεση όλης της πόλης μας  και της Περιφέρειας, υπόθεση των πολιτών μικρών και μεγάλων και των εκλεγμένων φορέων τους.

Αν σας ενδιαφέρει στηρίξτε την! Εσείς άλλωστε είσαστε από τους υποστηρικτές μας και στα τρία προηγούμενα Φεστιβάλ Κουκλοθέατρου, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλαμάτα, απόδειξη ότι ενδιαφέρεστε για την ποιότητα της ζωής των πολιτών και το είδος του πολιτισμού που πρέπει να υπάρχει και να ανθίζει στην πόλη και στη Περιφέρεια μας!

Η απόφαση είναι δική σας. Παρακαλούμε θερμά να μας ενημερώσετε εγκαίρως για να μπορέσουμε κι εμείς να λειτουργήσουμε μέσα στα στενά χρονικά πλαίσια που υπάρχουν…»

Επιπλέον εξ αιτίας της κωλυσιεργίας και αναβλητικότητας της Περιφέρειας , να απαντήσει για την στήριξη και το ποσό της στήριξης του θεσμού,  χάθηκε η χορηγία του Ιδρύματος Σ. Νιάρχος το οποίο έθετε ως προϋπόθεση   να μάθει με τι  ποσό θα στηρίξει η Αυτοδιοίκηση το θεσμό.

κ. Περιφερειάρχη επειδή τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά για αυτό το  λόγο σας ζητάμε να αναθεωρήσετε την αρχική σας απόφαση και να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια το σημαντικό αυτό φεστιβάλ με το άκρως απαραίτητο ποσό των 10.000 ευρώ. Αν έχετε την πολιτική βούληση μπορείτε άμεσα να δώσετε εντολή να εκδοθούν οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις που απαιτούνται (ανάληψη δαπάνης ,δέσμευση πίστωσης καθώς και απόφαση ανάθεσης από τον αντίστοιχο κωδικό της Π.Ε. Μεσσηνίας)  .

Διαφορετικά θα έχετε την ευθύνη για την ματαίωση του και την κατάργηση αυτού του σημαντικού πολιτιστικού γεγονότος για το οποίο έχει εκφράσει ενδιαφέρον και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και πέρυσι πήραν μέρος 20 θίασοι, 48 κουκλοπαίκτες, παρουσιάστηκαν 47 παραστάσεις,

10 εργαστήρια για ενήλικες με συμμετοχή 140 ενηλίκων, εκπαιδευτικούς και παιδιά,    3 θεατρικά δρώμενα (πήραν μέρος πάνω από χίλια άτομα), δύο εκθέσεις κούκλας. Τις παραστάσεις παρακολούθησαν το πρωί  δωρεάν 3000 περίπου μαθητές από 120 σχολεία και το απόγευμα 1800 θεατές μικροί και μεγάλοι.

Σας ερωτούμε  λοιπόν:

1)Θα  αναθεωρήσετε την αρχική σας απόφαση ώστε να χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια το σημαντικό αυτό φεστιβάλ με το άκρως απαραίτητο ποσό των 10.000 ευρώ;

2)Επειδη   τα χρονικά περιθώρια είναι πάρα πολύ ασφυκτικά θα δώσετε εντολή να εκδοθούν άμεσα οι απαραίτητες διοικητικές πράξεις που απαιτούνται (ανάληψη δαπάνης ,δέσμευση πίστωσης καθώς και απόφαση ανάθεσης από τον αντίστοιχο κωδικό της Π.Ε. Μεσσηνίας) ;

 

Οι επερωτώντες περιφερειακοί σύμβουλοι

Θανάσης Πετράκος

Δημοσθένης Δρούγκας


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.