Αγνοήστε την Ιστορία σας και χορέψτε όπως σας βαράμε

Αγνοήστε την Ιστορία σας και χορέψτε όπως σας βαράμε

Μάιος 27, 2015 - 12:48
9 σχόλια

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στη Λευκωσία Τζον Κένινγκ, ο οποίος ξεκουμπίζεται από την Κύπρο τον Αύγουστο για να τον διαδεχθεί -φαντάζομαι- άλλο παρόμοιο ανδρείκελο, αποφάσισε να μοιραστεί τη σοφία που αποκόμισε κατά τη θητεία του στην Ανατολική Μεσόγειο με τους φοιτητές και όλους όσοι είχαν τη δυστυχία να βρεθούν στο Πανεπιστήμιο της Κύπρου και να τον ακούσουν.

Προσωπικά, αν ήμουν εκεί, με δυσκολία θα μπορούσα να συγκρατήσω την οργή μου.

Ο κ. Κένινγκ, λοιπόν, της Αμερικής των «ελεύθερων και των γενναίων», που λέει και ο εθνικός ύμνος των ΗΠΑ, είπε ξεκάθαρα ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής και δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ως τέτοιο. 

Στις ερωτήσεις που δέχτηκε, καθώς η δήλωσή του προκάλεσε αντιδράσεις, είπε το πολύ σαφές: «Αν δεν σας αρέσει, δεν μπορώ να κάνω και αλλιώς». Δηλαδή: αυτά μου είπαν να πω, αυτά πιστεύω επομένως, και μην μου κάνετε ερωτήσεις διότι, όπως βλέπετε, δεν έχω και την εξυπνάδα να σας δώσω μια πιο διπλωματική απάντηση. Έτσι θέλουμε εμείς να είναι, έτσι είναι.

Και συνέχισε, λέγοντας ότι το πρόβλημα στην Κύπρο δεν είναι η παρουσία 40.000 Τούρκων στρατιωτών. Α, όχι; Κοίτα να δεις που αλλιώς το είχα καταλάβει.

Ύστερα, είπε ότι το Κυπριακό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα και ότι τα Ηνωμένα Έθνη και οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος δρόμος επίλυσής του. Τα καταφέρνουν τόσο καλά, εξάλλου, τα Ηνωμένα Έθνη παντού στον πλανήτη...

Και μετά είπε το κορυφαίο: «Αυτό σημαίνει πρακτικά, ότι πρέπει να αγνοήσετε την Ιστορία σας».

Δηλαδή, οι Κύπριοι πρέπει να ξεχάσουν την εισβολή. Πρέπει να ξεχάσουν τους αγνοούμενους, τους βιασμούς, τους θανάτους. Πρέπει να ξεχάσουν ότι το νησί τους δέχτηκε επίθεση, ότι κατακτήθηκε, ότι έγινε πόλεμος. Και να το ρίξουν στη διπλωματία, σε νέα βάση. Δεν μας ενδιαφέρει πώς βρέθηκαν οι Τούρκοι στο νησί. Είναι εκεί, βρείτε τρόπο να λύσετε το ζήτημα και να κατακτήσετε «το κυπριακό όνειρο», όπως είπε ο Κένινγκ στη Λευκωσία.

Ο κ. Κένινγκ ζητεί να ξεχαστεί η ιστορία και το τι πραγματικά έγινε, από ανθρώπους που ακόμα αναζητούν τους αγνοουμένους τους. Ζητεί, ακόμα, να ξεχαστεί το γεγονός ότι ήταν προσχεδιασμένη η διχοτόμηση του νησιού από την Ουάσινγκτον, όπως απέδειξε η έρευνα. Παραθέτω εδώ απόσπασμα από το άρθρο του Μιχαήλ Ιγνατίου, που αφορά στον περίφημο χάρτη με τον αριθμό 9 που βρέθηκε στο αρχείο του Κίσινγκερ και που αποδεικνύει ότι στις 13 Αυγούστου 1974, μία μέρα πριν από τη δεύτερη εισβολή, τα σύνορα της Βόρειας Κύπρου είχαν χαραχθεί με ακρίβεια στην Ουάσινγκτον:

«13 Αυγούστου του 1974: Στα γραφεία της CΙΑ -και σε στενή συνεργασία με το επιτελείο του Κίσινγκερ, συμπεριλαμβανομένου και του νομικού του συμβούλου, Χέλμουντ Σόνενφελτ- τα μέλη της ομάδας Βureau of Ιntelligence and Research, που ασχολούνταν με την ''Κυπριακή Κρίση'', όπως είχε χαρακτηριστεί η εισβολή, σχεδίασαν ένα χάρτη με τον αριθμό 9. Ήταν ο ένατος μίας σειράς χαρτών, που απεικόνιζαν τις κινήσεις των τουρκικών στρατευμάτων από την 20ή Ιουλίου 1974, όταν άρχισε η εισβολή, μέχρι εκείνη την ημέρα, τη 13η Αυγούστου. Την επόμενη ημέρα, πραγματοποιήθηκε η δεύτερη εισβολή, που ολοκλήρωσε την τραγωδία. Οι οκτώ χάρτες καταστράφηκαν και ο ένατος διασώθηκε επειδή ο Κίσινγκερ είχε μία κακή, όπως αποδείχθηκε, συνήθεια να κρατά στο προσωπικό του αρχείο μερικά από τα σημειώματα των συνεργατών του. Η λεζάντα στο χάρτη έγραφε τα εξής: “9. Map done by the Bureau of Intellegence and Research projecting Turkish moves on Cyprus, August 13, 1974. SECRET”. Ο χάρτης πρωτοδημοσιεύθηκε στο βιβλίο «Τα Μυστικά Αρχεία του Κίσινγκερ» (Εκδόσεις Λιβάνη) του Κώστα Βενιζέλου και του Μιχάλη Ιγνατίου. Ο Κίσινγκερ, δεν αμφισβήτησε ποτέ την εγκυρότητα του χάρτη και των εγγράφων. Μάλιστα, με επιστολή που έστειλε η προσωπική του γραμματέας στον Μιχ. Ιγνατίου, αποδέχεται και την ύπαρξη του Μνημονίου Σόνενφελντ». (Δείτε και εδώ: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=132431)

Η CIA υιοθετούσε πλήρως τις θέσεις της Τουρκίας. Και αυτό πρέπει επίσης να αγνοηθεί.

Προχθές μιλούσα με έναν φίλο, και σχολιάζαμε το γεγονός ότι στην Αρκαδία κάθε χρόνο, κάθε χωριό, γιορτάζει και τιμά τα γεγονότα και τις μάχες που δόθηκαν στα χώματά του. Για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι πολύ καλά κάνουμε.

Πολλές φορές, και πολύ συχνά τα τελευταία χρόνια, στον βωμό της συναδέλφωσης των λαών, προτιμάται, κυρίως στα σχολικά εγχειρίδια, να αποσιωπώνται γεγονότα που δεν εξυπηρετούν ακριβώς αυτόν τον σκοπό, παρά την αδιαμφισβήτητη αλήθεια τους. Θυμάστε όλοι τον «συνωστισμό» στη Σμύρνη της (άσχετης με την Ιστορία, κατά τη γνώμη μου, για να μην πω τίποτα χειρότερο) Ρεπούση. Να λέμε τα πράγματα κάπως αλλιώς, για να είμαστε όλοι καλά στην Ευρώπη των λαών. Να παρουσιάζουμε τα πράγματα όπως εξυπηρετεί, ξεχνώντας τη βασική αρχή της δουλειάς του ιστορικού, που είναι να βγαίνει από τον δικό του χρόνο και να μπαίνει στον χρόνο των γεγονότων που εξετάζει, δίχως να υπηρετεί σκοπιμότητες του παρόντος. (Να τι πρέπει να αφεθεί στη διπλωματία: η σκοπιμότητα του παρόντος.)

Όχι, λοιπόν. Να είμαστε όλοι καλά, να είμαστε οι λαοί αδελφωμένοι, αλλά με επίγνωση των γεγονότων και όχι με χειραγωγημένη συσκότισή τους. Να έχουμε οι λαοί ειρήνη, αλλά να θυμόμαστε την Ιστορία μας. Να εμπιστευθούμε τη διπλωματία να κάνει τη δουλειά της, αλλά όχι εις βάρος της μνήμης μας, που μας επιτρέπει να διεκδικούμε αυτά που μας ανήκουν. Διότι, με το σβήσιμο της μνήμης που ζητεί ο Αμερικανός πρεσβευτής, στην πραγματικότητα ζητεί από τους Ελληνοκύπριους να ξεχάσουν αυτά που τους ανήκουν και αυτά που τους άρπαξαν.

«Το παρελθόν είναι εξ ορισμού ένα δεδομένο που τίποτε στο μέλλον δεν μπορεί να αλλάξει. Όμως η γνώση του παρελθόντος είναι κάτι το προοδευτικό, το οποίο βρίσκεται σε μια διαδικασία συνεχούς μεταμόρφωσης και τελειοποίησης», έγραφε ο Μαρκ Μπλοχ στην «Απολογία για την Ιστορία». Είμαστε σε θέση να ερευνήσουμε καλύτερα απ' ό,τι στο παρελθόν τα γεγονότα, είμαστε ανοιχτοί σε νέες ερμηνείες μπροστά σε νέα δεδομένα, αλλά μην καταντήσουμε να σβήνουμε από τη μνήμη μας ό,τι μας συμφέρει ή ό,τι συμφέρει. Η Ιστορία είναι ζωντανή και είναι στο παρόν μας. 

Είτε σας αρέσει είτε όχι, κύριε Κένινγκ. Και καλά ξεκουμπίδια...

(Στη φωτογραφία, ο Χάρτης με τον αριθμό 9 του Κίσινγκερ, που αποδεικνύει τις ευλογίες των ΗΠΑ για την κυπριακή εισβολή.)

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

9 Σχόλια

Η μοναδική χώρα παγκοσμίως χωρίς αντάρτικο ή έστω μια βόμβα που και που για ξεκάρφωμα, ενώ βρίσκεται τμήμα της υπό ξένη στρατιωτική κατοχή. Λεβεντιά καμαρωτή

Χίλια μπράβο για το άρθρο. Να δούμε ποιό μεγάλο κανάλι και πώς θα παρουσιάσει τα γεγονότα αυτά.

Κύπριοι είναι ρε προβοκάτορα, τι περιμένεις; Ενώ εμείς εδώ που τελούμε υπό ξένη οικονομική κατοχή από πενταετίας, τους έχουμε ταράξει στην αντίσταση! Πήγα σήμερα στο Lidl και αγόρασα τρία καρότσια πράμα, φίσκα, τίγκα, έτσι για να μάθουν οι γερμαναράδες.

Συμφωνώ με το άρθρο απόλυτα και απλώς θα ήθελα να θέσω ερωτήματα στην Ελληνική ηγεσία τόσο της Ελλάδος όσο και της Κύπρου. Καλά τόσα χρονια δεν είχε αντιληφθεί κανεις τι φίδι είχαμε στον κόρφο μας? Αν είχαμε γιατί δεν κάναμε τίποτα? Σκοπεύει κάποιο από τα υπουργεία εξωτερικών έστω και τώρα να αντιδράσει?

Είτε σας αρέσει είτε όχι, κύριε Κένινγκ. Και καλά ξεκουμπίδια... ..... Μπραβο συντροφισα. Στ'αρματα, στ'αρματα... Μην ξεχασεις ομως την ωρα που θα τον στελνεις να πεσεις στα γονατα σαν καλος ζητουλας για να βαλει το χερακι του μπας και μας δωσουν δανεικα οι κακοι Ευρωπαιοι. Εχουμε και αξιοπρεπεια βλεπεις!!

ΠΡΟΧΘΕΣ:"Στο οδόφραγμα της οδού Λήδρας, απ΄ όπου πέρασε ο Αναστασιάδης για το κατεχόμενο τμήμα της κυπριακής πρωτεύουσας, ένας Τουρκο"κύπριος" έπαιζε αριστοτεχνικά ούτι και τραγουδούσε στα τουρκικά και ελληνικά. Αναστασιάδης και Ακιντζί περπάτησαν πρώτα σε δρομάκια στο κατεχόμενο τμήμα της, εντός των ενετικών τειχών, Λευκωσίας. Συνομίλησαν με καταστηματάρχες, πολίτες και τουρίστες".

Ας μην ξεχναμε οτι η δευτερη εισβολη (και πολυ μεγαλυτερη) εγινε επί Καραμανλη, που εκανε το παγώνι αφου του ειχαν υποσχεθει μακροημερευση στην καρεκλα. Βιαζανε τα κοριτσια μας στην Κυπρο και την ιδια στιγμη εμεις πανηγυριζαμε για την....δημοκρατία. Να μην κρυβομαστε πισω απτα εγκληματα των παραφρονων δικτατορων. Η μεταπολιτευση - η αριστερα - ο καραμανλης εχουν ακομα μεγαλυτερη εθυνη

22-5-2015.Σε συνέχεια των συντεταγμένων των 28 ναρκοπεδίων στον Πενταδάκτυλο που επέδωσε ο ναινέκος Νίκος Ανανστασιάδης στον Μουσταφά Ακιντζί, κατά την πρόσφατη τους συνάντηση, η Κυβέρνηση με παρότρυνση των Ηνωμένα Εθνών, επέδωσε προς τους Τουρκο«κυπρίους» και φωτοαντίγραφα όλων των στοιχείων που αφορούν τα εν λόγω ναρκοπέδια, βάσει των καθιερωμένων σχετικών με το θέμα προτύπων. ΠΡΟΔΟΤΕΣ

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.