Αφιέρωμα στη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης - Δεν πρέπει να χαθεί μία πολιτιστική ιστορία δεκαετιών...

Αφιέρωμα στη Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης - Δεν πρέπει να χαθεί μία πολιτιστική ιστορία δεκαετιών...

Ιούλιος 20, 2012 - 08:37
6 σχόλια

Photos & video

Ο περιβάλλων χώρος του κτιρίου εγκυμονεί κινδύνους γιο μαθητές και μουσικούς… 

Ένα διατηρητέο κτίριο που περιμένει την αναπαλαίωσή του. Μία αναπαλαίωση και συντήρηση που δεν έρχεται παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλυθούν, αλλά που σε γενικές γραμμές είναι γνωστοί στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ και ίσως τώρα να προστίθεται ένας ακόμα λόγος αυτός της οικονομικής στενότητας.

Ένα αρχείο χρόνων που ξεπερνά τον αιώνα  και το οποίο παρά την ανυπολόγιστη αξία του δεν έχει τύχει της δέουσας προσοχής, όργανα παλιά που έχουν χαθεί λόγω της κατάστασης που υπάρχει στο κτίριο που φιλοξενείται η φιλαρμονική και άλλες ελλείψεις συνθέτουν το σκηνικό που μπορεί να περιγράψει με λόγια, όχι όμως τόσο παραστατικά, όσο οι εικόνες που βλέπετε στα βίντεο που εξασφαλίσαμε για εσάς την εικόνα που υπάρχει στη φιλαρμονική του Δ. Τρίπολης.

Ποια είναι η κατάσταση του κτιρίου αλλά και γενικά της φιλαρμονικής σήμερα

Το κτίριο της Φιλαρμονικής απέκτησε, με τη συνδρομή του δήμου Τρίπολης, το χειμώνα που πέρασε, θέρμανση στις δύο από τις τρεις αίθουσες, όπου γίνονται και τα μαθήματα της σχολής μαθητείας. Επίσης στο κτίριο μπήκε και ένα φωτοτυπικό μηχάνημα.

Παρά όμως το ενδιαφέρον που δείχνει ο δήμος το κτίριο έχει προβλήματα, τα οποία σύμφωνα με τους μουσικούς έχουν να κάνουν με τους χώρους που δεν επαρκούν αφού οι αίθουσες είναι ιδιαίτερα μικρές και για παράδειγμα οι καρέκλες είναι μόνο για τα μέλη της φιλαρμονικής.

Οι μουσικοί κατανοούν ότι το κτίριο είναι διατηρητέο, αλλά κάποια πράγματα σύμφωνα με τους ίδιους θα μπορούσαν να παρακαμπτούν ή το καλύτερο όπως λένε είναι να γίνει μετακόμιση της φιλαρμονικής σε ένα άλλο κτίριο.

Στο υπάρχον κτίριο έχουν ληφθεί κάποια μέτρα προστασίας για τα παιδιά και τους μουσικούς που το χρησιμοποιούν αλλά αυτό όπως ισχυρίζονται δεν αποτελεί λύση.

Η ιστορία της φιλαρμονικής να σημειώσουμε χρονολογείται από το 1896 και διαθέτει μεταξύ άλλων ένα αξιολογότατο αρχείο που όμως δεν έχει καταγραφεί, παρά το γεγονός ότι αποτελεί ένα σπάνιο θησαυρό.

Ο όγκος του αρχείου είναι πολύ μεγάλος και απαιτείται εκτός της καταγραφής και ψηφιοποίηση.

Η καταγραφή έχει ξεκινήσει από τους μουσικούς της φιλαρμονικής αφού πρέπει το αρχείο όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή του, σε ειδική εκδήλωση να παρουσιαστεί.

Κάποια παλιά όργανα αντικαταστάθηκαν από δωρεές και χορηγίες. Υπάρχει όμως έλλειψη σε στολές και καπέλα και αυτό οδηγεί στη μη συμμετοχή πολλών παιδιών σε εκδηλώσεις.

Η φιλαρμονική αποτελεί  ένα φορέα πολιτισμού που έχει παρουσία δεκαετιών και πρέπει να στηριχθεί για να μπορέσει να συνεχίσει το αξιόλογο έργο της αφού ακόμα και τώρα με τις τόσες δυσκολίες έχει κάνει βήματα προόδου και ένα από αυτά είναι η σχολή μαθητείας που λειτουργεί δωρεάν και μαθαίνει μουσική σε πολλά νέα παιδιά αλλά και η ανανέωση στο ρεπερτόριο που παρουσιάζει στις εκδηλώσεις. Ρεπερτόριο που φαίνεται πως έχει κερδίσει πολλούς θαυμαστές.

Για το λόγο αυτό θεωρούμε ότι όσοι έχουν τη διαχείριση  των κοινών σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο να δουν και να αντιληφθούν το μέγεθος του προβλήματος και κυρίως το μέγεθος και τη σημασία της προσφερόμενης υπηρεσίας της Φιλαρμονικής και να πράξουν αναλόγως τα δέοντα.

 

Ελένη Τράκα

 

 

Video: 

youtube://v/cBnXsx-bBPQ

youtube://v/ojxk7yXl_Xk

youtube://v/qbqgUWpAMu0


6 Σχόλια

ΕΑΝ ΔΕΝ ΒΡΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ Ο ΔΗΜΟΣ ΜΕ ΤΟ ΚΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΕΙΑΣ ΘΑ ΦΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΟΛΟΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΚΟΠΟΣ ΝΑ ΣΤΗΘΕΙ ΑΛΛΑ ΘΑ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΑΡΧΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΝΑ ΧΑΘΕΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΙΩΝΩΝ.

Τόσα χρήματα για καινούργιο δημαρχείο ,μια γωνιά ζεστασιάς για τη φιλαρμονική μας δεν υπάρχει???Εκεί μέσα μαθαίνουν μουσική τα παιδιά μας.Ελεος κε Δήμαρχε, κοι στην αντιπολίτευση,κοι παντός υπεύθυνοι..ΛΥΠΑΜΑΙ

ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΕΙΑΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΡΑΧΩΡΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΥΠ. ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΓΙΑ 99 ΧΡΟΝΙΑ ΟΤΑΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΗΤΑΝ Ο ΚΟς ΤΑΤΟΥΛΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΗ ΟΤΙ ΑΜΕΣΑ ΘΑ ΕΜΠΑΙΝΕ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΑΣΤΗΛΩΣΗΣ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΤΙ ΜΕ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ. ΔΗΛ. ΜΕΓΑΛΕΠΗΒΟΛΑ ΣΧΕΔΙΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΥΡΓΩΝ, ΤΑΛΑΙΠΩΡΟΥΝ ΤΗ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΤΙΡΙΟ...

Η τωρινη δημοτικη αρχη ειναι η πρωτη που καταφερε μετα απο 30 χρονια να βαλει θερμανση οπως ακουσατε κυριε ανωνυμε της 21¨¨05 σε δυο αιθουσες που ηταν εφικτο να γινει. Εφτιαξε επισης καποιους τοιχους με γυψοσανιδες, και οργανωσε πολυ περισσοτερες εκδηλωσεις με τη φιλαρμονικη απ'οτι τα προηγουμενα χρονια. Αυτα τα γνωριζω γιατι το παιδι μου ειναι μαθητης. Σιγουρα υπαρχουν ελλειψεις ακομα, ομως μετα απο τοσα χρονια ειναι η πρωτη φορα που ειδαμε να κινειται κατι. Ασφαλως δεν ειναι δυνατον , πραγματα που δεν εγιναν σε 30 χρονια να γινουν μεσα σε 1,5 χρονο. Αλλα εστω και απο ενα εργο να γινεται το χρονο , σιγουρα τα πραγματα θα εινα καλυτερα.

η κόρη μου πηγαίνει στην σχολή μαθητείας, τα παιδιά της φιλαρμονικής δίνουν το καλύτερο εαυτό τους και είναι δίπλα στο παιδί μου πολλές ώρες μαθαίνοντας το μουσική σε εντελώς αφιλόξενο περιβάλλον χρειάζονται ηθική και υλική συμπαράσταση από όλους ευχαριστούμε πολύ τους δασκάλους

Συμφωνω, αλλα δεν πρεπει να τα περιμενουμε ολα απο το κρατος ,ειδικα αυτην την εποχή που γινονται περικοπες. Προτεινω εμεις οι γονεις που στελνουμε τα παιδια μας εκει και μαθαινουν μουσικη χωρις να πληρωνουμε , να προσφερουμε καθε χρονο ενα ποσο για να γινονται καποια πραγματα ή καποια εθελοντικη εργασια εαν χρειαζεται.