«Αδελφοφάγοι» για τα απορρίμματα

«Αδελφοφάγοι» για τα απορρίμματα

Μάιος 18, 2017 - 13:00
0 σχόλια

Στα άκρα η κόντρα δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων στην Αργολίδα

Μπορεί στην Αρκαδία η κόντρα ανάμεσα στον Δήμο και στην Περιφέρεια για τα απορρίμματα να κρατεί καλά, μπορεί ο δήμαρχος Τρίπολης Δ. Παυλής να εξαπέλυσε πυρά εναντίον της κυβέρνησης, του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ανακοίνωσε την έναρξη της δικής του διαχείρισης στο Μεγαβούνι, ωστόσο στον Νομό μας αυτή η κόντρα δεν έχει φτάσει στα άκρα, όπως στην Αργολίδα, όπου το Δημοτικό Συμβούλιο Άργους - Μυκηνών εξέδωσε ψήφισμα εναντίον του αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας κ. Χειβιδόπουλου και των περιφερειακών συμβούλων Σιδέρη Β., Στεφανόπουλου Φ., Παναγιωτοπούλου Ελένης, Σαρρή Ιωάνν. και Τζανή Αν.

Αιτία, η ανακοίνωση εκ μέρους των «εξοστρακισμένων» ότι πολλά έργα στον Δήμο Άργους - Μυκηνών έχουν την προσωπική σφραγίδα του Πέτρου Τατούλη και ότι πρόκειται για έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια, τα οποία ο δήμαρχος κ. Καμπόσος με δική του επιστολή τα είχε «οικειοποιηθεί». Σημειωτέον ότι στην ανακοίνωση των περιφερειακών συμβούλων ο κ. Καμπόσος χαρακτηρίζεται ως «Δον Κιχώτης» των απορριμμάτων και ναρκισσιστής, ενώ αναφέρεται σε αυτήν ότι η δική του λύση για τα απορρίμματα είναι «δήθεν» και «έξω και πέρα από κάθε νόμιμη διαδικασία Ελληνικής ή Ευρωπαϊκής νομοθεσίας».

Αλγεινή εντύπωση έχει προκαλέσει ο πόλεμος μεταξύ Δήμου και περιφεριακών συμβούλων Αργολίδας, πάντως. Και τούτο επειδή, θεωρητικά, όλοι μαζί και ένας-ένας ξεχωριστά θα έπρεπε να συνεργάζονται για το καλό του τόπου, ακόμα και αν διαφωνούν. Και, όταν διαφωνούν, χρήσιμο θα ήταν να μην φθάνουν στα άκρα, υιοθετώντας χαρακτηρισμούς που πληγώνουν συνολικά την εικόνα της Αργολίδας.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, η αλληλογραφία που αντάλλαξαν οι κκ. Τατούλης και Καμπόσος περιείχε βαρείς χαρακτηρισμούς. Αυτός ο «χαρτοπόλεμος» επιστολών, με την ασυνήθιστη ένταση, έχει καταλαγιάσει πrος το παρόν.

Και όμως, πριν από έναν χρόνο είχε διαφανεί κάποια συνεννόηση ανάμεσα στον κ. Καμπόσο και στον κ. Τατούλη, κατά την αυτοψία σε μια χωματερή στην Αργολίδα, στη θέση «Γκριμάρια», τη οποία είχε πραγματοποιήσει την Τρίτη 23/2 ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Τ. Χειβιδόπουλο, τους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Ν. Νικολάκου ,Β. Σιδέρη, Φ. Στεφανόπουλο, και τους περιφερειακούς συμβούλους Ε. Παναγιωτοπούλου και Γ. Σαρρή. Τα Γκριμάρια είναι μια ανενεργή χωματερή, μέσα σε έναν κάμπο με πορτοκαλιές, τα χρυσά μήλα της Αργολίδας. Η εικόνα, απογοητευτική.

Τότε, λοιπόν, και ενώ ο κ. Παπαηλίου, ο προϊστάμενος Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, είχε επιτεθεί στον κ. Καμπόσο, ο κ. Τατούλης είχε πει ότι η περιφερειακή αρχή δεν είχε βρεθεί στο σημείο για να αποδώσει ευθύνες, αλλά για να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης, ώστε οι κάτοικοι του Δήμου να μην ζουν αυτό το όνειδος.

Έχουμε πει πολλές φορές ότι για όλα τα παραπάνω δεινά, και για πολλά ακόμα, μεγάλο μερίδιο ευθύνης φέρει η διγλωσσία της κυβέρνησης σε σχέση με τα απορρίμματα. Από το «όχι» στη ΣΔΙΤ, η κυβέρνηση ύστερα από δύο χρόνια πέρασε στο «ναι». Αποτέλεσμα; Μεγάλη καθυστέρηση για ένα έργο το οποίο ήταν έτοιμο και το οποίο τελικώς εγκρίθηκε, αλλά πλέον πρέπει να ενταχθεί στο επόμενο ΕΣΠΑ. Παράλληλα, το «μασάζ» των υπουργών στους δημάρχους και η υπόσχεση για χρηματοδότηση των σχεδίων τους από τον κρατικό κορβανά, δημιούργησε ελπίδες που τώρα πολύ δύσκολα είναι δυνατόν να «ανακληθούν».

Ε.Γ.


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.