Το «5G» της Καλαμάτας, η Huawei και... δώσε data στον λαό!

Το «5G» της Καλαμάτας, η Huawei και... δώσε data στον λαό!

Δεκέμβριος 07, 2019 - 11:21
6 σχόλια

Τις τελευταίες ημέρες μία από τις πλέον σύγχρονες πόλεις της χώρας μας, που δεν φοβάται να υιοθετεί καινοτομίες, η Καλαμάτα, καταψήφισε την πιλοτική ανάπτυξη δικτύου 5G. Ο λόγος συνοπτικά, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο από τους διαμαρτυρόμενους κατοίκους, τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας που ενδεχομένως εκπέμπει το συγκεκριμένο δίκτυο και που μπορεί να βλάψουν την υγεία των δημοτών. 

Συγκεκριμένα, ομάδα πολιτών είχε ζητήσει να σταματήσει το «πείραμα» για λόγους υγείας.

Υπέρ τάχθηκαν 16 σύμβουλοι, ζητώντας να μην ανανεωθεί η σύμβαση με τη Wind προτού γίνουν νέες μετρήσεις. Κατά της διακοπής στράφηκαν μόνο 13 άτομα.

Τυπικά, η απόφαση ζητεί να διακοπεί η συνεργασία με τη Wind «έως ότου η εν λόγω τεχνολογία περάσει από το πειραματικό στάδιο στο στάδιο της ολοκληρωμένης εφαρμογής».

Στο κείμενο που διάβασαν οι εκπρόσωποι των αντιδρώντων πολιτών στο δημοτικό συμβούλιο, χαρακτηρίζεται «επικίνδυνη» η ακτινοβολία από τα δίκτυα 2G, 3G και 4G, ενώ αναφέρεται -μεταξύ άλλων- ότι υπάρχει σχέδιο στείρωσης των Καλαματιανών, με παράλληλη εισροή μεταναστών, ώστε να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της πόλης.

(Και κάπως έτσι μια εύλογη ανησυχία μετατρέπεται σε φαιδρότητα.)

Υπάλληλος του Δήμου Καλαμάτας παρέθεσε τα στοιχεία των επιστημονικών μετρήσεων, σύμφωνα με τα οποία η ακτινοβολία από τις κεραίες είναι εντυπωσιακά μικρότερη από τα όρια ασφαλείας, ωστόσο οι περισσότεροι σύμβουλοι τα αγνόησαν και ψήφισαν να διακοπούν οι δοκιμές, και το δίκτυο 5G να λειτουργήσει στην Καλαμάτα όταν θα λειτουργήσει και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σε ανακοίνωσή της, η Wind καταλογίζει στους Καλαματιανούς ψηφιακό αναλφαβητισμό και αναφέρεται στα οφέλη για τη οικονομία και για τις επενδύσεις που θα έχει η συγκεκριμένη καινοτομία για τη χώρα μας και για τις πόλεις συνολικά, υπενθυμίζοντας ότι το 2020 θα λειτουργεί το 5G με απόφαση της κυβέρνησης.

«Ο αναπτυξιακός νόμος 4635/2019 που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη Οκτωβρίου περιλαμβάνει σαφείς διατάξεις για την αδειοδότηση των κεραιοσυστημάτων και τον έλεγχό τους και περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τα όρια ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας στη βάση των οδηγιών που έχουν εκδώσει διεθνείς οργανισμοί και του πλαισίου που έχει οριστεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου και συνεχίζει: «Τα σύγχρονα ενσύρματα και ασύρματα δίκτυα εντάσσονται στη στρατηγική της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Η εγκατάσταση και λειτουργία των εν λόγω υποδομών γίνεται με πρώτιστο μέλημα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, στο οποίο βεβαίως περιλαμβάνονται η προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η κυβέρνηση ενθαρρύνει τις επενδύσεις για την ανάπτυξη των δικτύων 5G και προχωρά με ταχύτητα προς αυτήν την κατεύθυνση».

Από την άλλη πλευρά, συνδεδεμένη με το δίκτυο 5G είναι η κινεζική εταιρία Huawei. Οι Αμερικανοί δεν επιθυμούν μια κινεζική εταιρία να αναπτύσσει τέτοια τεχνολογία στη χώρα τους και απειλούν την Ευρώπη με διακοπή συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών τους εφόσον τα ευρωπαϊκά κράτη χρησιμοποιήσουν τη συγκεκριμένη τεχνολογία.

Στο digitalnews.gr διαβάζουμε:

«Παρά τις αμερικανικές πιέσεις για τον αποκλεισμό των Κινέζων προμηθευτών, όπως η Huawei, από την αγορά της προμήθειας υποδομών για τα δίκτυα τεχνολογίας 5ης γενιάς στην κινητή τηλεφωνία (5G), το Συμβούλιο Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε. δεν πήρε θέση υπέρ του “εμπάργκο” για τις κινεζικές εταιρείες.

»Πιο συγκεκριμένα, στο κείμενο συμπερασμάτων, που ενέκρινε το Συμβούλιο “σχετικά με τη σημασία του 5G για την ευρωπαϊκή οικονομία και την ανάγκη μετριασμού των κινδύνων ασφάλειας που συνδέονται με το 5G”, υπογραμμίζεται αφενός η σημασία των δικτύων 5G, και όπως αναφέρεται “θα αποτελέσουν μέρος των υποδομών υψηλής σημασίας για τη διατήρηση ζωτικών κοινωνικών και οικονομικών λειτουργιών”.

»Όπως αναφέρουν τα κράτη-μέλη στο εν λόγω κείμενο των συμπερασμάτων, “η προσέγγιση για την ασφάλεια του δικτύου 5G πρέπει να είναι συνολική και να βασίζεται σε ανάλυση των παραγόντων κινδύνου. Η ασφάλεια του 5G θεωρείται συνεχής διαδικασία, η οποία ξεκινά με την επιλογή των πωλητών και καλύπτει την όλη διαδικασία παραγωγής των στοιχείων του δικτύου και τη διάρκεια ζωής της λειτουργίας των δικτύων”.

»Το ίδιο κείμενο αναφέρει, επίσης, ότι θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη μη τεχνικοί παράγοντες, όταν καταρτίζεται το προφίλ κινδύνου ενός προμηθευτή, τα δε κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια στοιχεία θα πρέπει να προέρχονται μόνο από αξιόπιστα μέρη. Επίσης, τονίζεται ότι τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξασφαλίσουν μια ποικιλία προμηθευτών, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική εξάρτηση από μία και μόνο εταιρεία».

Επομένως, το 5G είναι... πονεμένη ιστορία συνολικά για την Ευρώπη. Και αν η ΕΕ δεν ανησυχεί για τα επίπεδα ακτινοβολίας -όπως οι πολίτες στην Καλαμάτα- ανησυχεί για την ασφάλεια των πληροφοριών της αλλά και για την εξάρτηση από μία μόνο εταιρία.

Εδώ πάντως, στην Ελλάδα, χρειάστηκε.. παρέμβαση πρωθυπουργού για να μειωθούν οι χρεώσεις των «πακέτων» Internet από τις εταιρίες. Η Ελλάδα είναι η πιο ακριβή χώρα στην Ευρώπη σε σχέση με τα data που δίνουν οι εταιρίες στους καταναλωτές, για να μην μιλήσουμε συνολικά για ένα πεδίο που στο εμπορικό κομμάτι θυμίζει ξέφραγο αμπέλι. Διότι δεν ξέρουμε πού αλλού στην Ευρώπη σε καλούν από εταιρία για να σου αναβαθμίσουν το πακέτο, τους λές όχι καθαρά και μετά ψάχνεις να βρεις τον προϊστάμενο για να αναιρέσει μια εντολή που εσύ ως καταναλωτής ποτέ δεν έδωσες, πράγμα καθόλου εύκολο...

Οι εταιρίες κινητής στη συνάντησή τους με τον Πρωθυπουργό παραπονέθηκαν για την υψηλή φορολογία που καταβάλλουν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πάντως, αντί να παρέμβει εκεί, δηλαδή στη φορολογία, ώστε να μειωθούν συνολικά τα πακέτα, πίεσε τις εταιρίες να αυξήσουν τα data που θα δίνουν δωρεάν στους καταναλωτές - πελάτες τους.

Παρεμπιπτόντως, και για να είμαστε δίκαιοι, το ΜέΡΑ25 είναι το μόνο κόμμα που προτείνει έναν φόρο επί του τζίρου των μεγάλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια (Facebook, Amazon, Netflix, Google κ.ά.) όπως έχει γίνει σε Αυστρία, Ιταλία, Γαλλία κ.α. Πρόκειται για κολοσσούς με τεράστια κέρδη που δεν φορολογούνται.

Συμπερασματικά: Σε μια χώρα που, σύμφωνα με την PISA ο μέσος 15χρονος μαθητής καταλαβαίνει όσα ένας 12χρονος από τη Σιγκαπούρη και στην ουσία είναι λειτουργικά αναλφάβητος -αυτοί είμαστε εμείς- ας καθήσουν οι Καλαματιανοί και ας διαβάσουν, μαζί με όλους εμάς, για τα επίπεδα ακτινοβολίας και για τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει η 5G τεχνολογία. Δεν είναι κακό, το αντιθετο. Κακό είναι μια ιδιωτική εταιρία να «μαλώνει» έναν Δήμο που έχει το δικαίωμα να αποφασίσει σε ένα συλλογικό όργανο, όπως είναι το Δημοτικό Συμβούλιο, αν θα συνεχιστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα στην πόλη του ή όχι.

Αν δεν κάνω λάθος, θα διοργανωθεί στην πόλη ενημερωτική ημερίδα τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου για να λυθούν οι απορίες των Καλαματιανών. Στην οποία ελπίζουμε να υπάρχει μεγάλη προσέλευση, διότι στη χώρα μας συνηθίζουμε να διαμαρτυρόμαστε αλλά να μην λύνουμε τις απορίες μας.

Από την άλλη πλευρά, το «δώσε data στον λαό» του Κ. Μητσοτάκη δεν λύνει το πρόβλημα ούτε των υπερχρεώσεων ούτε των υπερτιμολογήσεων. Αποτελεί απλώς ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα, όπως η ανάκληση των χρεώσεων που είχαν εξαγγείλει οι τράπεζες και τελικώς αποσύρθηκαν εν μέρει και για συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μας.

 

Γαλανιάδη Εύα

Tags: 

6 Σχόλια

Μην τα λέτε έτσι κα Γαλανιάδη. Όταν εμείς χτίζαμε παρθενώνες ξέρετε ότι οι άλλοι ήταν στα δέντρα; Που ζείτε. Δεν θα σας έχουν πει για το μεγαλείο των Ελλήνων πριν ... 3000 χρόνια; Όσο για τον Μητσοτάκη τι να πω... τα αντικειμενικά ΜΜΕ μας λένε οτι κέρδισε τον διπλωματικό πόλεμο με τον Ερντογάν και αντί για για λεφτά στου φτωχούς θα τους ταήσουν με DATA. Αυτή είναι η κανονικότητα κύριοι; για γέλια

Κολυμπάμε σε έναν ωκεανό ακτινοβολιών και ηλεκτρομαγνητικών πεδίων, φυσικών και τεχνητών. Ποιες είναι οι επιπτώσεις θα φανεί εν καιρώ. Προς το παρόν, οι αυξημένες δυνατότητες της τεχνολογίας μας επιτρέπουν να κατεβάζουμε όλο και πιο γρήγορα σελίδες και διαφημίσεις του διαδικτύου, οπότε ας παίξουμε λιγάκι και με τη δημόσια υγεία (σε περίπτωση που όλη αυτή η σούπα αποδειχθεί βλαβερή)

Τελικά μάλλον ο υπόλοιπος κόσμος κατέβηκε από τα δένδρα και εμείς ανεβήκαμε. Αν μας έβλεπαν οι Αρχαίοι Έλληνες θα μας έφτυναν. Ξυπνάτε ρε βόδια μόνο τουρκικά σίριαλ βλέπετε και τον Βελοπουλο.

Στην Καλαμάτα μάλλον μπέρδεψαν το "πειραματικό στάδιο" με το "δοκιμαστικό στάδιο ενός πιλοτικού προγράμματος.

Οι αυξημένες ταχύτητες του ιντερνετ επιτρέπουν στον γιατρό στα απομακρυσμένα νησιά της χώρας μας, να ασκεί την ιατρική αποτελεσματικότερα. Οι αυξημένες ταχύτητες του ίντερνετ σώζουν ζωές σε πολλές επαγγελματικές και όχι μόνο χρήσεις του. Τα επιχειρήματά σας είναι παρόμοια με αυτά που έχει το κίνημα κατά των εμβολιασμών. Το ιντερνετ δεν είναι facebook και διαφημίσεις. Έχει χιλιάδες χρήσεις που εξασφαλίζουν βασικές ανάγκες στους πολίτες, γρηγορότερα, ποιοτικότερα και φτηνότερα.

Απορώ γιατί δεν είπαν ότι το 5G είναι του διαόλου, με την αρχιεπισκοπή να διοργανώνει αγρυπνίες και λόγους από "ειδικούς", με σκοπό πάντα τον σκοταδισμό του κόσμου και την αύξηση των εσόδων.

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.