5 συμβουλές για ασφαλή χρήση του υπολογιστή σας στο διαδίκτυο

5 συμβουλές για ασφαλή χρήση του υπολογιστή σας στο διαδίκτυο

Σεπτέμβριος 20, 2012 - 21:06
1 σχόλια

Η εξάπλωση του internet αλλά και η ευκολία που προσφέρει στην επικοινωνία και την προσπέλαση πληροφοριών επιφέρει παράλληλα και μια σειρά από κινδύνους. Παρακάτω, παρουσιάζονται 5 απλές συμβουλές ώστε να κάνετε πιο ασφαλή χρήση του υπολογιστή σας αλλά και του internet.

Χρησιμοποιείστε μοναδικούς κωδικούς που μπορείτε να θυμάστε. Χρησιμοποιείστε κωδικούς τουλάχιστον 8 χαρακτήρων συμπεριλαμβάνοντας αριθμούς και σύμβολα επίσης. Αποφύγετε να χρησιμοποιείτε λέξεις που υπάρχουν σε λεξικά ή σχετίζονται με εσάς (το όνομά σας, του σκύλου σας κλπ.) γιατί είναι πιθανό να αποκρυπτογραφηθούν από προγράμματα που χρησιμοποιούν "βιβλιοθήκες" με έτοιμες λέξεις.
Να είστε προσεκτικοί με τη χρήση του email σας. Μην ανοίγετε emails ή συνημμένα αρχεία από άγνωστους αποστολείς. Για αυτούς που χρησιμοποιούν clients όπως Outlook ή Thunderbird, καλό θα είναι να ρυθμίσετε το πρόγραμμά σας ώστε να μην "κατεβάζει" τα συνημμένα αρχεία αυτόματα αλλά μόνο αφού εσείς έχετε ελέγξει τον αποστολέα και ύστερα να επιλέξετε τι να κατεβάσετε.
Ασφαλίστε την λειτουργία του browser σας. Καλό θα είναι να απενεργοποιήσετε την επιλογή του αυτόματου download και να ενεργοποιήσετε τις επιλογές ασφάλειας αλλά και της προστασίας της ιδιωτικότητας. Επίσης θα πρέπει να ενεργοποιήσετε την επιλογή ώστε να εμποδίζετε τα αναδυόμενα παράθυρα (pop-ups). Θα πρέπει τέλος, να αποφύγετε τη χρήση του Internet Explorer μιας και είναι ο πιο ευάλωτος browser σε επιθέσεις μέσω internet και να χρησιμοποιείτε έναν περισσότερο ασφαλή όπως ο Google Chrome ή ο Mozilla Firefox.
Προστατέψτε τον υπολογιστή σας. Είναι απαραίτητο να έχετε εγκατεστημένο στον υπολογιστή σας ένα antivirus το οποίο θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι ενημερώνεται καθημερινά. Αν και τα επί πληρωμή NOD32 και Kaspersky θεωρούνται κορυφαία στο είδος τους υπάρχουν πολύ καλά free antivirus όπως το Avast, AVG αλλά και το Microsoft Security Essentials. Τέλος, καλό θα είναι ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχετε για Malware και Spyware ιούς με επίσης free προγράμματα όπως το Malwarebytes Antimalware αλλά και το Spybot Search & Destroy.
Ενισχύστε την ασφάλεια αν έχετε πολύτιμα αρχεία. Αν εργάζεστε σε εταιρεία, ή ακόμα και η προσωπική χρήση εμπεριέχει διαχείριση πολύτιμων αρχείων θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή σε ότι αφορά στην ασφάλεια. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα firewall ώστε να γνωρίζετε ανά πάσα στιγμή την κίνηση των δεδομένων του υπολογιστή σας ενώ παράλληλα να γνωρίζετε (monitor and audit) αν και ποιός προσπαθεί να "μπει" στον υπολογιστή σας. Επίσης, καλό θα είναι αυτά τα δεδομένα να υπάρχουν και ως back-up σε δεύτερο σημείο, ίσως έναν εξωτερικό δίσκο. Έτσι, σε περίπτωση μόλυνσης του υπολογιστή, τα αρχεία σας θα είναι ασφαλή σε άλλη τοποθεσία.
Μιχάλης Μίχαλος
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Τ.Ε.
MSc Student, Networking & Data Communications

Tags: 

Υπάρχει 1 Σχόλιο

Πες τα βρε Μιχαλε!!!