4,6 εκ ευρώ για δακοκτονία στην Πελοπόννησο

4,6 εκ ευρώ για δακοκτονία στην Πελοπόννησο

Μάιος 12, 2011 - 13:17

- Κονδύλι 260.000 ευρώ αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Αρκαδίας
Της Χριστίνας Τσιορωτά

Το πρόγραμμα για την Δακοκτονία του 2011, για το οποίο είχαν εκφραστεί ανησυχίες προσφάτως από Βουλευτή της περιφερειακής ενότητας Λακωνίας, φαίνεται να εκτελείται κανονικά.  Η Περιφέρεια Πελοποννήσου λαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών το κονδύλι το οποίο απαιτείται για τους ψεκασμούς σε όλες τις περιφερειακές ενότητες, κονδύλι που αγγίζει τα 4,6 εκ ευρώ!

 

 

Οι ανησυχίες εκ Λακωνίας
Αιτία της ανησυχίας του κυρίου Θανάση Δαβάκη, ανησυχία που έλαβε τη μορφή επερώτησης στη Βουλή, ήταν η καθυστέρηση στα κονδύλια η οποία με τη σειρά της καθυστερούσε την διαδικασία κατάρτισης συνεργείων τα οποία θα εκτελούσαν τις εργασίες.  «Στον “αέρα” βρίσκεται η εφαρμογή του Προγράμματος Δακοκτονίας για το 2011. Προϋπόθεση για την έγκαιρη έναρξη του προγράμματος στις αρχές Ιουνίου, αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση στις αρχές Μαΐου μειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη εργολάβου εφαρμογής ψεκασμών από εδάφους, ο οποίος διεξάγεται ανά περιφέρεια. Ο διαγωνισμός διενεργείται βάσει εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας και είναι ιδιαίτερα χρονοβόρος(διαδικασία 52 ημερών).
Ωστόσο, για να πραγματοποιηθούν οι διαγωνισμοί είναι απαραίτητο να καθοριστεί αρχικά ο προϋπολογισμός που αντιστοιχεί ανά περιφέρεια και στη συνέχεια να δημοσιοποιηθεί στο ΦΕΚ η προκήρυξη για τα συνεργεία δακοκτονίας. Έως και σήμερα δεν έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη.
Ακόμη και αν η διάρκεια της προκήρυξης περιορισθεί στις 30 ημέρες, με χρησιμοποίηση ειδικής διάταξης του νόμου, η ολοκλήρωσή της αναμένεται στα τέλη του Απριλίου. Λαμβάνοντας υπόψη τις χρονοβόρες διαδικασίες για την κατάρτιση των συνεργείων, τις πιθανές ενστάσεις και την ύπαρξη περιοχών στις οποίες δεν κατατέθηκε προσφορά, είναι φανερό ότι ο χρόνος δεν επαρκεί για την έγκαιρη εφαρμογή του προγράμματος.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να υπάρχει κίνδυνος να μην πραγματοποιηθεί φέτος η δακοκτονία γιατί δεν έχουν γίνει ακόμα οι διαγωνισμοί» ανέφερε στο κείμενο της ερώτησης στις αρχές Απριλίου  ο Βουλευτής, ζητώντας απαντήσεις και παρεμβάσεις ώστε  να μην χαθεί το πρόγραμμα και να μην κινδυνεύσουν οι σοδειές.

Αναμορφώθηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας
Τα χρήματα τα οποία έρχονται από Κ.Α.Π εκταμιεύτηκαν προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για τις ανάγκες του προγράμματος Δακοκτονίας με την υπ αρίθμου 19141 απόφαση του Υπουργείου Εσωτερικών. Η Περιφέρεια κλήθηκε λοιπόν στο τελευταίο της συμβούλιο να προχωρήσει σε αναμόρφωση του προϋπολογισμού της, να εντάξει το κονδύλι και να εκτελέσει το πρόγραμμα. « Πρόκειται για τη 2η αναμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας, η 1η είχε γίνει προκειμένου να ενταχθούν τα κονδύλια για την μαθητική μεταφορά» είπε στην εισήγησή της η Αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου και συνέχισε, «Το κονδύλι είναι 4 εκ 631.589 ευρώ και με την ένταξή του ο προϋπολογισμός  που έχουμε για το 2001 διαμορφώνεται σε ποσά εσόδων, εξόδων και έλλειμμα που είναι καλυπτόμενο. Ζητάμε την αναμόρφωση για τα χρήματα που ήρθαν από τους ΚΑΠ κ αφορούν τη δακοκτονία».
Τα ποσά ανά Π.Ε είναι:
-Π.Ε Αρκαδίας: 260.000 ευρώ
- Π.Ε Κορινθίας: 404.959 ευρώ 
-Π.Ε Αργολίδας: 583.881 ευρώ
-Π.Ε Λακωνίας: 1εκ 278.808 ευρώ
- Π.Ε Μεσσηνίας : 1 εκ 462.030 ευρώ

Ειδήσεις: