26 χρόνια από το φονικό σεισμό της Καλαμάτας συμπληρώνονται σήμερα (Video + Photos)

26 χρόνια από το φονικό σεισμό της Καλαμάτας συμπληρώνονται σήμερα (Video + Photos)

Σεπτέμβριος 13, 2012 - 11:46

Από το MessiniaPortal.gr

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1986 όταν ο εγκέλαδος χτύπησε την πόλη της Καλαμάτας.
Στις 20:21 όπως έμεινε χαραγμένο για πάντα στο ρολόι του τρούλου της Υπαπαντής που κατέρρευσε η πόλη της Καλαμάτας άλλαξε για πάντα. Το χτύπημα του Εγκέλαδου ήταν φονικό και 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τα 6.2 Ρίχτερ ενώ πάνω από 300 ήταν οι τραυματίες. Οι ζημιές αρκετές στα σπίτια αλλά και σε δημόσια κτίρια καθώς και σε αρκετά σχολεία. Χαρακτηριστικά το 70% των κτιρίων της πόλης βγήκε ακατάλληλο.

Ο σεισμός της Δευτέρας και τα 5,6 Ρίχτερ αποτελείωσαν ότι είχε αρχίσει ο μεγάλος πρώτος σεισμός.
Η πόλη της Καλαμάτα ερήμωσε ,αρκετοί κάτοικοι την άφησαν και έζησαν στα χωριά τους το πρώτο καιρό. Για μεγάλο διάστημα αρκετά σχολεία στεγάστηκαν σε σχοινές και σε λυόμενα , στον ομολογουμένως πιο βαρύ χειμώνα που θυμάται η Πόλη μέχρι και σήμερα.
Από την πρώτη στιγμή η Καλαμάτα έγινε το επίκεντρο της χώρας και όχι μόνο. Η βοήθεια υπήρξε μεγάλη ενώ άμεσα έφτασαν συνεργεία ξένων μέσων διάσωσης. Μεγάλη ήταν η συμβολή και των Ελλήνων Πυροσβεστών ενώ μετά του σεισμούς της Καλαμάτα δημιουργήθηκε η ΕΜΑΚ από το Πυροσβεστικό Σώμα.
Όσοι έζησαν αυτή την τραυματική εμπειρία είναι σίγουρο ότι θα την έχουν για πάντα ανεξίτηλα γραμμένη στη μνήμη τους.
Η Καλαμάτα ξεπέρασε αυτά τα δύσκολα χρόνια που ακολούθησαν το φονικό σεισμό και θωρακίστηκε μαθαίνοντας να ζει με τον εγκέλαδο. Λένε άλλωστε ότι η μοίρα των ανθρώπων που ζούν σε μια πανέμορφη περιοχή είναι συνυφασμένη με το να μάθουν να ζούν με τους Σεισμούς ...

Ειδήσεις: 
Video: 

youtube://v/wAcZSp5r6PE