25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Νοέμβριος 25, 2015 - 09:17
0 σχόλια

Μία από τις πιο θλιβερές και καταστρεπτικές συνέπειες της φυλετικής ανισότητας είναι η κάθε μορφή βίας εναντίον των γυναικών. Είναι ίσως η πιο επαίσχυντη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς να κάνει διαχωρισμό μεταξύ συνόρων, πολιτισμών ή πλούτου.

Ο όρος έμφυλη βία αφορά κάθε πράξη βίας που στηρίζεται στο φύλο και έχει ως αποτέλεσμα την σωματική, σεξουαλική ή ψυχολογική βλάβη ή πόνο που ασκείται σε βάρος του θύματος από τον νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο, καθώς και μέλη της οικογένειάς του.

Ενδοοικογενειακή βία θεωρείται η τέλεση κάθε είδους σωματικής, σεξουαλικής ή ψυχολογικής βίας που ασκείται σε βάρος μέλους της οικογένειας (Νόμος 3500/2006).

Οι μορφές της βίας είναι:

Σωματική που περιλαμβάνει: σπρωξιές, γροθιές, κλωτσιές, χαστούκια, χτυπήματα σε άλλα σημεία του σώματος με τα χέρια ή άλλα αντικείμενα, τσιμπήματα, δαγκωματιές, σπασίματα, καταναγκαστική ακινησία, απόπειρα πνιξίματος, επιθέσιες με όπλο και μαχαίρι, καψίματα, συστηματικά βασανιστήρια, ακόμα και φόνο
Ψυχολογική που περιλαμβάνει: προσβολές, λεκτική κακοποίηση, συναισθηματικός εκφοβισμός, καταστροφή ιδιοκτησίας, βασανισμό ζώων, παρενόχληση, περιορισμός, αποστέρηση φυσικών – οικονομικών πόρων , καταδίωξη
Σεξουαλική που περιλαμβάνει: εξαναγκασμό για σεξουαλικές πράξεις παρά τη θέληση του θύματος, βιασμό μέσα και έξω από μια σχέση, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών και εφήβων, σεξουαλική παρενόχληση και απειλές στο χώρο εργασίας ή στο δημόσιο χώρο, καταναγκαστική πορνεία (trafficking).
Οικονομική που εκδηλώνεται με οικονομική εκμετάλλευση των πόρων του θύματος, στέρηση βασικών φυσικών αγαθών όπως τροφή, ρούχα, φάρμακα, στέγη, εμποδισμό της συζύγου ή συντρόφου να εργαστεί ή να διαλέξει ελεύθερα μια απασχόληση.

Στόχος: άσκηση ελέγχου και εξουσίας από τον πρώην ή νυν σύζυγο ή σύντροφο ή γενικώς από το δράστη.

Η βία συναντάται τόσο σε ιδιωτικό, όσο και δημόσιο χώρο, καθώς και στο χώρο της εργασίας. Η βία μπορεί να εμφανιστεί σε όλα τα κοινωνικά επίπεδα και ασκείται σε κάθε κοινωνική και οικονομική ομάδα ανεξάρτητα από φυλή, τάξη ή μόρφωση. Αφορά κατά κύριο λόγο τις γυναίκες και τα παιδιά που είναι τα σιωπηλά θύματα της βίας.

Η τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 δέχτηκε από της 11/03/11 έως και τις 28/10/15,   22.162 κλήσεις από τις οποίες οι 17.644 κλήσεις αφορούν σε περιστατικά βίας από ωφελούμενες και τρίτα πρόσωπα ( οι υπόλοιπες αφορούν σε ενημέρωση σχετικά  με τη λειτουργία της Γραμμής, φάρσες και μη σχετικές κλήσεις). Για το χρονικό διάστημα  11/3/2011 έως 11/3/2014 προκύπτουν τα εξής:

6% των κλήσεων αφορούσαν σε ενδοοικογενειακή βία, 1% των κλήσεων σε σεξουαλική παρενόχληση, 1% σε περιπτώσεις βιασμού, 0,1% σε πορνεία, 0,05% σε trafficking και 12% σε καταγγελία άλλων μορφών βίας

Γενικότερα τα στατιστικά στοιχεία για τη βία είναι:

η πιο συχνή μορφή βίας προέρχεται από τον ερωτικό σύντροφο.
1 στις 3 γυναίκες κάποια στιγμή στη ζωή της θα ξυλοκοπηθεί, θα βιασθεί ή με κάποιο άλλο τρόπο θα κακοποιηθεί από τον σύντροφό της.
Οι μισές από τις γυναίκες θύματα ανθρωποκτονίας έχουν δολοφονηθεί από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο.
1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού κάποια στιγμή στη ζωή της.
Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό η ενδοοικογενειακή βία  παρά από καρκίνο, τροχαία ατυχήματα, πόλεμο ή ελονοσία.
Στην Ελλάδα: ψυχολογική βία 56%, σωματική βία 3,6%, σεξουαλική βία 3,5% (Πηγή: ΚΕΘΙ, 2003).

Η άσκηση βίας κατά των γυναικών αποτελεί σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας (Πηγή: Π.Ο.Υ. ,2002) και πλήττει όχι μόνο την κακοποιημένη γυναίκα και τα παιδιά, αλλά και την κοινωνία την ίδια που αναγκάζεται να προσφέρει υπηρεσίες σε άτομα που κανονικά θα ήταν υγιή, αν δεν υπήρχε βία στη ζωή τους.

Η ενδοοικογενειακή βία είναι η πιο συχνή αιτία τραυματισμού των γυναικών απ' ότι τα αυτοκινητιστικά δυστυχήματα, οι επιθέσεις ληστείας και τα επεισόδια βιασμού μαζί στην κοινωνία (Stark &Flitkraft 1988).
οι συνέπειες της βίας είναι σωματικές, ψυχολογικές, κοινωνικές και οικονομικές.
Η βία είναι κοινωνικό πρόβλημα που βιώνεται όμως από την γυναίκα ως προσωπικό.

Κεντρικό χρηματοδοτικό πλαίσιο των πολιτικών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, αποτελεί το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς ΕΣΠΑ 2007-2013, Ε.Π Διοικητική Μεταρρύθμιση, το οποίο υλοποιείται από την Γ.Γ.Ι.Φ. Με την συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.      

Οι γυναίκες θύματα βίας μπορούν να απευθυνθούν:

στα Συμβουλευτικά Κέντρα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων του Υπουργείου Εσωτερικών στις Περιφέρειες όλης της Ελλάδας, στα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών των Δήμων όπου μπορούν να φιλοξενηθούν οι γυναίκες μόνες ή και μαζί με τα παιδιά τους δωρεάν για κάποιο  μικρό χρονικό διάστημα.

Στην πόλη μας μπορούν να απευθυνθούν στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρίπολης της ΓΓΙΦ  που λειτουργεί από τον Οκτώβριο του 2012  σε περιφερειακό επίπεδο και στελεχώνεται από σύμβουλο υποδοχής, κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και νομικό.

Παρέχει δωρεάν πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική στήριξη σε θύματα βίας λόγω φύλου, νομική συμβουλευτική (οικογενειακό δίκαιο,βία,εργασία,άδεια παραμονής στη χώρα,κ.α)   καθώς και νομική βοήθεια σε συνεργασία με το Δικηγορικό Σύλλογο Τρίπολης. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής.

Βρίσκεται στην Πλατεία Νέας Δημοτικής Αγοράς και δέχεται καθημερινά από τις 8:00π.μ. έως τις 16:00μ.μ. κατόπιν ραντεβού και τηλεφωνικά στο τηλέφωνο επικοινωνίας: 2710.241814, στο Fax: 2710.239592 και στο e-mail: tripoli@isotita.gr .

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΡΙΠΟΛΗΣ ΤΗΣ ΓΓΙΦ

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.