20 ψήφους σε 12 μέρες αναζητεί η κυβέρνηση

20 ψήφους σε 12 μέρες αναζητεί η κυβέρνηση

Δεκέμβριος 18, 2014 - 11:24
0 σχόλια

«Πάμε μόνο σε καθαρές λύσεις», διαμηνύει ο Πρωθυπουργός

 

Συμφωνία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και κυβέρνηση ειδικού σκοπού, συμφωνία για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και παράλληλα καθορισμό ημερομηνίας διεξαγωγής εθνικών εκλογών ή αλλαγή υποψηφιότητας για το προεδρικό αξίωμα στην τρίτη ψηφοφορία (29/12) εξετάζει το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο όχι με τη σύμφωνη γνώμη όλων των στελεχών του, πολλά από τα οποία εμφανίζονται ενοχλημένα από τις σκέψεις για κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Ενοχλήσεις προήλθαν και από τη δήλωση του κ. Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Αντ. Σαμαράς θα προτείνει άλλον υποψήφιο για την Προεδρία.

Υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζουν ότι στην πραγματικότητα μόνο με τη μεταστροφή των κομματικών χώρων θα υπάρξει συναίνεση, και όχι με τη μεταστροφή μεμονωμένων βουλευτών.

Από την Κουμουνδούρου, όπου τα χαμόγελα περισσεύουν, διαμηνύεται ότι, όπως δήλωσε ο κ. Βρούτσης χθες (17/12), «ακόμα και τον κ. Τσίπρα να πρότεινε η κυβέρνηση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν θα τον ψηφίζαμε». Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συζητεί τίποτε άλλο πέρα από κάλπες εδώ και τώρα. Η κυρία Μ. Ρεπούση μιλώντας το πρωί (18/12) στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, εξήγησε: «Η βαθιά ύφεση έχει αποτύχει οικτρά. Θα πάρουμε όλοι μαζί τις αποφάσεις μας. Θεωρούμε ότι όλες οι ενδιάμεσες προτάσεις προσκρούουν στο κομματικό συμφέρον της Νέας Δημοκρατίας. Αν ο Πρωθυπουργός πίστευε ότι υπήρχαν περιθώρια συνεννόησης, όχι τώρα στο παρά πέντε, θα μπορούσε να την έχει ήδη επιδιώξει αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές. Στον ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσουμε τα πάντα και στο τέλος θα πάμε όλοι μαζί. Η λύση για τη χώρα είναι εκλογές».

Ο Ευάγγ. Βενιζέλος επιμένει στην ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών για τη συναινετική εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο στη Χαριλάου Τρικούπη το χθεσινό αποτέλεσμα ερμηνεύεται ως ένα βήμα πιο κοντά για τις πρόωρες κάλπες. Χαρακτηριστικά, αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά τη χθεσινή πρώτη ψηφοφορία, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων της Δημοκρατικής Παράταξης, αν και εξακολουθεί να πιστεύει ότι η λύση μπορεί να βρεθεί ακόμα και στο παρά πέντε.

Ερωτηματικά προκαλεί όμως και η στάση του κ. Π. Καμμένου, ο οποίος σε δήλωσή του στους «FinancialTimes» ανέφερε ότι δεν είναι βέβαιος αν όλοι οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα παραμείνουν πιστοί στην κομματική γραμμή που έχει χαραχθεί. Τόνισε, ωστόσο, και πάλι ότι πρέπει οι βουλευτές του να μείνουν πιστοί στην εντολή που έχουν λάβει από την εκλογική τους βάση για τη χάραξη μιας πολιτικής απέναντι στη λιτότητα. «Χρειάζεται μια νέα οικονομική πολιτική που θα περιλαμβάνει μια γενναία αναδιάρθρωση του χρέους, το οποίο δεν είναι βιώσιμο, το συντομότερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή (18/12) συνάντηση του προέδρου των ΑΝΕΛ με τον επίτιμο πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Στελέχη των ΑΝΕΛ σημειώνουν ότι συχνά συζητούν οι δύο άνδρες και η σημερινή συνάντησή τους δεν αποτελεί έκπληξη, ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον κ. Καμμένο.

Από τα παραλειπόμενα της χθεσινής ψηφοφορίας, αξίζει να αναφερθεί ότι η κυρία Ντ. Μπακογιάννη είχε συνομιλία εντός του Κοινοβουλίου με την κυρία Αλ. Παπαρήγα και την κυρία Λιάνα Κανέλη. Επίσης, παρά τον φόβο ότι οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής θα δημιουργούσαν ένταση στην αίθουσα ουδείς παρεκτράπη, εκτός του κ. Ηλ. Κασιδιάρη ο οποίος αντί «παρών» φώναξε «ο Σαμαράς στη φυλακή», υπό το επικριτικό βλέμμα του αρχηγού του.

Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες – Η γερμανική Βουλή ψηφίζει σήμερα τη δίμηνη παράταση του προγράμματος στην Ελλάδα

Ενώ όλα δείχνουν πως θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε για εθνικές εκλογές, στις Βρυξέλλες σήμερα (18/12) στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής του έτους, θα συζητηθεί το λεγόμενο «πακέτο Γιουνκέρ», το οποίο περιλαμβάνει 315 δισεκ. ευρώ για επενδύσεις στις χώρες της Ευρωζώνης.

Παράλληλα, το γερμανικό Κοινοβούλιο ψηφίζει τη στήριξη της δίμηνης παράτασης του τεχνικού προγράμματος για τη χώρα μας. Θεωρείται βέβαιη η υπερψήφισή του, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Σοσιαλδημοκράτες κατέχουν 504 σε σύνολο 631 εδρών. Η κοινοβουλευτική ομάδα των Χριστιανοδημοκρατών δίνει μεγάλη σημασία στην συνεχή παρουσία της τρόικα στην Ελλάδα, αλλά και στην ενίσχυση των ελέγχων, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της. Από την άλλη, και οι Σοσιαλδημοκράτες δηλώνουν ότι η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Δεν θα δοθεί στην Ελλάδα λευκή επιταγή», διαμηνύουν και οι δύο πλευρές.

ΟΙ Πράσινοι έχουν ανακοινώσει ότι θα ψηφίσουν «παρών», διότι στην έκθεση που τους παρουσιάστηκε δεν συμπεριλαμβάνονταν τα αποτελέσματα από τον «έλεγχο αντοχής» των ελληνικών τραπεζών.

Ειδήσεις: 

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.