1915: Αναψυχή στην πλατεία Άρεως

1915: Αναψυχή στην πλατεία Άρεως

Μάιος 05, 2015 - 11:34
2 σχόλια

Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, ωστόσο οι συνήθειες των Τριπολιτών παραμένουν ίδιες. Άνοιξη έπιασε, και οι Τριπολίτες περνούν για μια βόλτα από την πλατεία Άρεως για να απολαύσουν τον καφέ ή και το φαγητό τους. Ιδανικό μέρος για τα μικρά παιδιά, την γεμίζουν το καλοκαίρι παίζοντας μπάλα και κάνοντας ποδήλατο. Σημείο αναφοράς για την πόλη μας, μια από τις μεγαλύτερες πλατείες στην Ελλάδα, έχει δώσει ανάσες δροσιάς σε ντόπιους και επισκέπτες.

Στη φωτογραφία που δημοσιεύουμε σήμερα, η οποία έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους στην Αρκαδία στη στήλη «Τεκμήριο του μήνα» τον Αύγουστο του 2014, απεικονίζονται οι δημότες της Τρίπολης πριν από εκατό χρόνια να χαίρονται τη βόλτα τους και τον καφέ τους στην πλατεία Άρεως. Στο βάθος, φαίνεται το μαρμάρινο συντριβάνι του πάρκου των Φιλοδένδρων, ενώ διακρίνονται και οι στύλοι ηλεκτροδότησης της πλατείας.

Η πλατεία Άρεως διαμορφώθηκε για πρώτη φορά από τον δήμαρχο Σ. Λαγοπάτη το 1858-1862 στη θέση που βρίσκονταν επί Τουρκοκρατίας το Σαράι του Χουρσίτ Πασά. Στην αρχή, ονομάζονταν πλατεία Σαραγιού. Το 1870, επειδή στον χώρο γίνονταν στρατιωτικά γυμνάσια από το Τάγμα Πεζικού, μετονομάστηκε σε πλατεία ‘Άρεως προς τιμήν του Άρη, τον αρχαίο θεό του πολέμου. Άλλαξε όνομα πολλές φορές (Γεωργίου Α', Σμολένσκι, Βασιλέως Κωνσταντίνου), ώσπου το 1920 επικράτησε η σημερινή της ονομασία.

Το 1900-1903 ο δήμαρχος Ν. Λαγοπάτης φύτεψε δέντρα στο βορειοανατολικό τμήμα της πλατείας και την ηλεκτροφώτισε, ενώ έφτιαξε και ένα αναψυκτήριο με δύο μαρμάρινες στήλες μπροστά. Η Φιλαρμονική του Δήμου Τρίπολης καθιέρωσε καλοκαιρινές συναυλίες κάθε Κυριακή, καθιστώντας την πλατεία Άρεως τόπο αναψυχής, ανάπαυλας και ψυχαγωγίας.

 

Γαλανιάδη Εύα


2 Σχόλια

Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.