1 Σεπτέμβρη 2006: «Η μέρα που το μπάσκετ άλλαξε πατρίδα» (vid)

1 Σεπτέμβρη 2006: «Η μέρα που το μπάσκετ άλλαξε πατρίδα» (vid)

Σεπτέμβριος 01, 2019 - 13:50
0 σχόλια

Συμπληρώθηκαν 13 χρόνια από το έπος της Εθνικής Ελλάδος μπάσκετ στο Mudobasket της Σαιτάμα στην Ιαπωνία όταν σαν σήμερα 1η Σεπτεμβρίου του 2006 η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη έριξε στο καναβάτσο τους Αμερικάνους στον ημιτελικό της διοργάνωσης στη μεγαλύτερη έκπληξη σε επίπεδο Εθνικών ομάδων.

Έχουμε Φθάσει στο 2017 και οι ΗΠΑ από εκείνο το μεσημέρι της 1 Σεπτεμβρίου του 2006 έχει σαρώσει τα πάντα στο διάβα της σε Mudobasket και Ολυμπιακούς αγώνες συμπληρώνοντας 11 ολόκληρα χρόνια χωρίς ήττα με τελευταία της αυτή από την Ελλάδα.

Πάμε να γυρίσουμε τον χρόνο πίσω λοιπόν στο 2006.

Η Εθνική Ελλάδος όχι απλώς επικράτησε αλλά κατάφερε να βάλει εκατό για την ακρίβεια 101-95 στην αήττητη μέχρι τότε ΗΠΑ του Λεμπρόν Τζέιμς,του  Καρμέλο Άντονι, του  Ντουάιν Χάουάρντ, του  Κρις Πολ και των άλλων μεγάλων αστέρων της ομάδας του Μάικ Σιζέρφσκι.

Η γαλανόλευκη ταξίδεψε ως πρωταθλήτρια Ευρώπης στην μακρινή Σαιτάμα το 2006 αφού ένα χρόνο νωρίτερα είχε βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης στο Eurobasket 2005 του Βελιγραδίου.

Η πορεία της ομάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη εντυπωσιακή με την Εθνική μας να ξεκινά με 5 νίκες σε ισάριθμα ματς τη φάση των ομίλων κόντρα σε Κατάρ, Λιθουανία, Αυστραλία, Βραζιλία και Τουρκία. Στην φάση των ''16''  ξεπέρασε με ευκολία το εμπόδιο της Κίνας (95-64) και στα προημιτελικά αναμετρήθηκε με τη Γαλλία επικρατώντας και πάλι με σχετική άνεση (73-56).

Στα ημιτελικά η Εθνική μας έρχεται αντιμέτωπη με την Αμερική την 1η του Σεπτέμβρη.  Η ώρα της μεγάλης υπέρβασης είχε φτάσει και πλέον τα παιδιά του Παναγιώτη Γιαννάκη ήταν έτοιμα να μας σηκώσουν ξανά στα ουράνια ένα χρόνο μετά την κατάκτηση του Eurobasket και να γράψουν μία ακόμα χρυσή σελίδα χαράς και υπερηφάνειας.

Η Εθνική μας ομάδα με υποδειγματικό διάβασμα και τακτική βρήκε τις λύσεις που χρειάζονταν κόντρα στους super stars του παγκοσμίου μπάσκετ πραγματοποιώντας μαγική εμφάνιση με αποτέλεσμα να πάρει τη μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας της με 101-95 και να κάνει το μεγάλο θαύμα.

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον ''Big Sofo'' που έβαλε στα καλάθια τους Αμερικάνους ψηλούς, τον Βασίλη Σπανούλη που άφησε άφωνους τους αντιπάλους του με αποτέλεσμα λίγους μήνες μετά να καταλήξει στο NBA παίρνοντας μεταγραφή για τους Χιούστον Ρόκετς, τον Θοδωρή Παπαλουκά που ''τρύπησε'' με τις διεισδύσεις του την Αμερικάνικη άμυνα, τον Δημήτρη Διαμαντίδη που διέπρεψε σε άμυνα και επίθεση, τον Λάζαρο Παπαδόπουλο που χόρεψε τους σέντερ του Μαικ Σιζέφσκι, τον αρχηγό Μιχάλη Κακιούζη που με τις βολές του έβαλε το κερασάκι στην τούρτα γράφοντας το τελικό 101-95  και ασφαλώς όλα τα υπόλοιπα παιδιά που αγωνίστηκαν και έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και συνέβαλαν για έρθει η τεράστια αυτή νίκη.

Το έπος είχε γραφτεί και λίγα λεπτά μετά τα παιδιά της γαλανόλευκης μια αγκαλιά στο κέντρο του γηπέδου έστηναν το δικό τους συρτάκι στέλνοντας στα ουράνια έναν ολόκληρο λαό στην μεγαλύτερη στιγμή στην ιστορία του Ελληνικού μπάσκετ. Ανατριχίλα...

Το χρυσό μπορεί να μην ήρθε αφού η Ισπανία κέρδισε την Ελλάδα στον μεγάλο τελικό καταλαμβάνοντας την δεύτερη θέση και το αργυρό μετάλλιο ωστόσο η 1η του Σεπτέμβρη είναι η μέρα που μπάσκετ άλλαξε πατρίδα.

100 στους Αμερικάνους δεν γίνονται αυτά... Εκατό, εκατό, κατοστάρα, εκατό όπως ψέλλισε ο Βασίλης Σκουντής στην ιστορική περιγραφή του αγώνα λίγα δευτερόλεπτα πριν από το τέλος! Και όμως είναι αλήθεια Ελλάδα-Αμερική 101-95.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 45-41, 77-65, 101-95

Ελλάδα: Σπανούλης 22 (3), Κακιούζης 15 (1), Σχορτσιανίτης 14, Διαμαντίδης 12 (2), Φώτσης 9, Παπαδόπουλος 8, Ντικούδης 8, Παπαλουκάς 8 (12 ασίστ, 5 ριμπάουντ), Τσαρτσαρής 3 (1), Χατζηβρέττας 2, Βασιλόπουλος.

ΗΠΑ: Αντονι 27 (3), Ουέιντ 19 (1), Τζέιμς 17, Χάινριχ 12 (4), Χάουαρντ 10, Πολ 3, Μπος 3, Τζόνσον 3 (1), Μπάτιερ 1, Μπραντ.

Ειδήσεις: 
Video: 

Εθνική άνδρες : Ελλάδα - ΗΠΑ 101-95 (1-9-2006) όλοι πόντοι


Προσθήκη νέου σχολίου

Το ArcadiaPortal.gr σέβεται όλες τις απόψεις, αλλά διατηρεί το δικαίωμά του να μην αναρτά υβριστικά, συκοφαντικά σχόλια και διαφημίσεις. Τα σχόλια απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των αναγνωστών.