«Εμφύλιος» Τρίπολης – Καλαμάτας για τις νέες φυλακές (video)

«Εμφύλιος» Τρίπολης – Καλαμάτας για τις νέες φυλακές (video)

Ιούλιος 18, 2011 - 14:21
7 σχόλια

- Οι δυο πόλεις μάχονται για το νέο κατάστημα
- περισσότερο έτοιμη εμφανίζεται η Καλαμάτα
- Περιφερειακή συνείδηση προσπάθησε να περάσει ο περιφερειάρχης στην πρωινή σύσκεψη

Της Χριστίνας Τσιορωτά

   Στα δυο κόβεται η Πελοπόννησος για το θέμα των νέων φυλακών. Τρίπολη και Καλαμάτα διεκδικούν το νέο κτίριο καταθέτοντας προτάσεις χώρων αλλά και επιχειρήματα που έχουν να κάνουν με την ύπαρξη του Εφετείου η Καλαμάτα , με την ιστορική έδρα και τους 80 εργαζομένους  των τωρινών φυλακών η Τρίπολη. Η Καλαμάτα προσήλθε στην πρωινή σύσκεψη υπό τον περιφερειάρχη ωσάν αστακός έτοιμη, με αποφάσεις Δημοτικών και τοπικών συμβουλίων , με προτάσεις 3 για χώρους έτσι όπως τους ορίζει το Υπουργείο και μ ένα επιχείρημα που λέει πως αφού το νέο κατάστημα φυλακών θα εξυπηρετεί το Εφετείο Καλαμάτας τότε θα πρέπει να δημιουργηθεί στα όρια της Καλαμάτας. Ο Δήμαρχος βέβαια Παναγιώτης Νίκας φρόντισε διπλωματικά να βάλει σε όλα τα παραπάνω το μανδύα της περιφερειακής συνείδησης λαμβάνοντας τα εύσημα από τον περιφερειάρχη,

είναι σαφές όμως πως όταν κάποιος έχει προχωρήσει σε τέτοιο σημείο τις διαδικασίες διεκδικεί με ζέση το νέο κατάστημα. Η Τρίπολη στον αντίποδα , έβαλε στο τραπέζι την θέλησή της για την ίδρυση φυλακών στα όρια της ωστόσο δεν θωράκισε αυτήν την θέληση με συγκεκριμένες προτάσεις και αποφάσεις, πέραν ίσως μόνο της πρότασης του Δικηγορικού Συλλόγου ο οποίος έκανε λόγο για τα Αγιοργίτικα. Οι Δήμαρχοι Τρίπολης και Μεγαλόπολης καθώς και ο Πρόεδρος των Δικηγόρων που έλαβαν τον λόγο δεσμευτήκαν πως εντός των επόμενων 30 ημερών θα έχουν ολοκληρωμένη πρόταση να καταθέσουν για το ζήτημα, πρόταση χώρου.

 
  Η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό τον περιφερειάρχη αποτέλεσε ουσιαστικά την έναρξη της διαβούλευσης για το νέο σωφρονιστικό κατάστημα το οποίο θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις επιταγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης μεταξύ Τρίπολης και Καλαμάτας και στον άξονα του δρόμου. Όπως τόνισε ο Πέτρος Τατούλης πρόκειται για μια ομάδα εργασίας η οποία θα κάνει προτάσεις τις οποίες το Υπουργείο θα επεξεργαστεί και θα αποφασίσει έπειτα για το που θα γίνουν οι νέες φυλακές. Από τον περιφερειάρχη έγινε σαφές πως η επιτροπή αυτή δεν έχει την αρμοδιότητα να επιλέξει χώρο παρά μονάχα να καταθέσει προτάσεις χώρων μέσα μάλιστα στις επόμενες 30 ημέρες αφού το έργο θα χρηματοδοτηθεί από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και ως εκ τούτου όσο το συντομότερον δοθούν οι προτάσεις τόσο το συντομότερον και θα προχωρήσει για υλοποίηση. «Μέσα στον επόμενο μήνα πρέπει να έχουμε καταλήξει. Οι προτάσεις που θα προκύψουν θα πρέπει να πάνε προς αξιολόγηση στο Υπουργείο. Ο καθένας πηγαίνει με το χώρο του και τα χαρακτηριστικά του, εμάς μας ενδιαφέρει ως θεσμό η δημιουργία ενός  σύγχρονου καταστήματος. Δεν μας ενδιαφέρει ο χώρος που θα επιλεγεί και το ξεκαθαρίζω. Άλλωστε για την περιφέρεια έχει επιλεγεί και στην Κορινθία χώρος, εδώ και αρκετά χρόνια έχει δυσκολίες δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί, αλλά η πρόταση του υπουργείου είναι για κατάστημα μεταξύ Τρίπολης – Καλαμάτας» είπε ο Περιφερειάρχης καλώντας τους παρευρισκόμενους να ξεφύγουν από την τοπικιστική σκέψη και να αναπτύξουν περιφερειακή πια συνείδηση.

 

Στα χαρακώματα οι πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων
Την δημιουργία των φυλακών στην Καλαμάτα υποστήριξε ο Πρόεδρος των Δικηγόρων της πόλης με ζέση. Αναφέρθηκε μάλιστα στο Εφετείο το οποίο πρέπει να εξυπηρετείται από αυτές τις φυλακές σημειώνοντας πως η Τρίπολη δεν έχει Εφετείο. « Η ευαισθησία του θέματος είναι δεδομένη απ όλους. Ο σύλλογος πιστεύει οτι με βάση το έγγραφο του υπουργείου  η ανέγερση πρέπει να γίνει για την εξυπηρέτηση του εφετείου της Καλαμάτας. Είναι παράλογο να γίνει εκτός των ορίων του. Αν μιλάμε για την Τρίπολη πηγαίνουμε στα όρια του εφετείου Ναυπλίου. Έχουνε επιλεγεί θέσεις στη Μεσσηνία, είναι πανμεσσηνιακό αίτημα, υπάρχουν 2-3 θέσεις κατάλληλες , υπάρχει και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας αλλά είναι και απαίτηση των φορέων» είπε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος στηλιτεύοντας την παρουσία της Εκκλησίας σε αυτήν την επιτροπή και την απουσία φορέων όπως οι αστυνομικοί διευθυντές, τα επιμελητήρια, τα εργατικά κέντρα αλλά και των δικηγορικών συλλόγων του Γυθείου και της Κυπαρισσίας. «Σέβομαι τη θεσμική σας ιδιότητα αλλά πιστεύουμε ότι η Εκκλησία δεν έχει τα κριτήρια να έχει λόγο για το που θα γίνει. Δεν καταλαβαίνω το λόγο που μετέχει. Απουσιάζουν οι αστυνομικοί διευθυντές , καθοριστική η άποψη των ανθρώπων αυτών, λείπουν 2 πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων από την Καλαμάτα, απουσιάζει η Κυπαρισσία κ το Γύθειο. Απαραίτητα και τα επιμελητήρια κατ εμάς, πιστεύω έχουν φωνή δυνατότερη από την εκκλησία. Τα εργατικά κέντρα των δυο νομών, αυτήν την ένσταση καταθέτω». Ο περιφερειάρχης απαντώντας σημείωσε την προσφορά της Εκκλησίας ενώ διευκρίνισε πως η επιτροπή δεν είναι επιτροπή καθορισμού χώρου όπου οι απόψεις των παραπάνω θα ήταν χρήσιμες αλλά επιτροπή διαβούλευσης, στην οποία και σημείωσε την μεγάλη σημασία του ρόλου της Εκκλησίας.
Ο πρόεδρος των δικηγόρων της Τρίπολης από την πλευρά του αντιπαραβάλλοντας τα δικά του επιχειρήματα υποστήριξε πως εφόσον υπάρχουν σήμερα φυλακές στην Τρίπολη θα πρέπει να διατηρηθούν και πως πιθανή μεταφορά τους  και αποδυναμώνει την έδρα της Περιφέρειας αλλά και δημιουργεί πρόβλημα σε 80 εργαζομένους. «Από τους 80 που εργάζονται σήμερα στις φυλακές οι 75 είναι από την Τρίπολη. Τυχόν απομάκρυνση από εδώ θα δημιουργήσει πρόβλημα σε 75 οικογένειες. Σαν έδρα θα πρέπει να υπάρχει διοικητική πληρότητα. Η Τρίπολη πρέπει να έχει φυλακές και να μην φύγουν από δώ. Μας ενδιαφέρει το που θα είναι οι φυλακές, δεν μπορώ να ξέρω ποιος θα αναλάβει την ευθύνη να καταφερθεί ένα ακόμα πλήγμα στην Τρίπολη με μετακίνηση υπηρεσιών. Ο σύλλογος δεν ανέχεται μια τέτοια απομάκρυνση. Πρέπει να ιδρυθεί ένα νέο , αλλά να είναι στα όρια του δήμου Τριπόλεως. Η Σιλήμνα ξεπεράστηκε αλλά εμείς λέμε για αυτοκινητοδρόμιο στα Αγιοργίτικά και εναλλακτική πρόταση αυτή της Ασέας. Όσο για το εφετείο ,Η έδρα του Εφετείου Πελοποννήσου είναι η Τρίπολη ,προσωρινά επι Όθωνος πήγε στο Ναύπλιο και βρίσκεται εκεί  από το 1836 ως σήμερα. Θεωρητικά η έδρα είναι η Τρίπολη, σήμερα υπάρχουν 3 Εφετεία σε Ναύπλιο, Καλαμάτα, Πάτρα όταν άλλες περιοχές της χώρας δεν έχουν κανένα. Δεν έχουμε αντίρρηση να γίνουν φυλακές στην Καλαμάτα αλλά νέο κατάστημα, να διατηρηθούν και αυτές στην Τρίπολη.

Η θέση της Εκκλησίας
Στην σύσκεψη το παρόν έδωσε και η εκκλησία. Ο Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρος και εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομου. Και οι δυο ιεράρχες τόνισαν την αρωγή της Εκκλησίας σε μια τέτοια δημιουργία με τον Μητροπολίτη Αλέξανδρο μάλιστα να κάνει λόγο για εικόνες ντροπής σήμερα στο σωφρονιστικό κατάστημα Τρίπολης , εικόνες οι οποίες δεν τιμούν κανέναν. Σε αυτήν την αναφορά αντέδρασε ο Πρόεδρος των Δικηγόρων Τρίπολης εστιάζοντας στις προσπάθειες των εργαζομένων στις φυλακές να κρατούν ένα ανθρώπινο επίπεδο παραδεχόμενος ωστόσο τα προβλήματα του κτιρίου. Ο Περιφερειάρχης παρεμβαίνοντας είπε στον πρόεδρο πως και εκείνος ξέρει καλά το τι επικρατεί στις φυλακές τις οποίες και χαρακτήρισε ως αποθήκη ανθρώπων, ως παρκινγκ στο οποίο στοιβάζονται οι φυλακισμένοι. Ο δε Μητροπολίτης σημείωσε πως το νέο κατάστημα θα πρέπει να σωφρονίζει τους κρατούμενους και να τους επαναφέρει στην κοινωνία κάτω από ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης. 

Video: 

youtube://v/EMPB_HAhxcI


7 Σχόλια

15 ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ - 80 ΦΥΛΑΚΕΣ. 2.000€/ΜΗΝΑ (ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΜΑΤΑ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ) Ο ΚΑΘΕ ΦΥΛΑΚΑΣ (ΟΛΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΕ ΓΛΥΨΙΜΟ) ΜΕ 150 ΗΜΕΡΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ. ΟΧΙ, ΟΧΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΒΟΛΗ, ΡΩΤΗΣΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΠΟΣΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΒΑΡΔΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΤΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΣΑΣ (ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ). ΑΡΑΓΕ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ ΧΡΕΟΚΩΠΕΙ;

Ενημέρωση προς παπαγάλους του..Αμαζονίου:Στην φυλακή της Τρίπολης κρατούνται170-190 κρατούμενοι,δουλεύουν περίπου 30 σωφρονιστικοί, 40 εξωτερικοί φρουροί και 10 διοικητικοί.Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλοί πτυχιούχοι ΑΕΙ και ΤΕΙ και κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου...

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΙΣ ... ΣΑΥΡΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ. ΑΚΟΜΗ ΚΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ -ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ, ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΕΙΜΑΣΤΕ- Η ΑΝΑΛΟΓΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΣ ΠΡΟΣ ΔΥΟ. ΔΕΝ ΜΑΣ ΛΕΣ eparate ΦΙΛΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ...., ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ..., ΤΟ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΟ...., ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ, ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΦΡΟΥΡΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ. ΜΟΝΟ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΙΓΟΝΤΑΙ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑΚΙΑ ΣΑΣ ΣΗΚΩΣΑΤΕ ΚΕΦΑΛΙ,ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΙΠΟ ΚΑΙΡΟ ΕΡΠΑΤΕ.

καλο ειναι φιλε μου αν δεν γνωριζεις κατι να μην ασχολεισαι με αυτο.πρωτον,οι κρατουμενοι ειναι 160-180,δευτερον δεν παιρνουν 2000 ευρω το μηνα αλλα πολλα λιγοτερο,τριτον η πλειοψηφια των υπαλληλων ειναι ΔΕ και ΠΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΜΠΕΙ ΜΕ ΓΛΥΨΙΜΟ οπως τσαμπουνας και τελος να μαθεις να ρωτας πρωτα και μετα να καθεσαι να κατηγορεις.ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΕ ΕΛΛΗΝΑ!!!!

Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά το κόμπλεξ όσων τελείωσαν το Λύκειο με 10,01 και δεν έχουν καμία πιθανότητα να προσληφθούν στο δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ.Επιβεβαιώνεται ο ξερόλας Έλληνας που , ενώ δεν ξέρει καν πού είναι οι φυλακές Τρίπολης , ξέρει πόσοι είναι οι κρατούμενοι και πόσο αμείβονται οι υπάλληλοι.Τι ξέρεις εσύ Johnie για τους τρόπους συμπεριφοράς των φρουρών;Έχεις κάνει φυλακή;

Άσε τον Johnny αγκαλιά με το Johnny...μην του τους κύκλους τάραττε...