«Δραματική αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης των Νοσοκομείων κα των Κέντρων Υγείας της Αρκαδίας»

«Δραματική αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης των Νοσοκομείων κα των Κέντρων Υγείας της Αρκαδίας»

Αύγουστος 29, 2010 - 23:43

Σε έκτακτή γενική συνέλευση της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ νομού Αρκαδίας, συζητήθηκε το ζήτημα των εφημεριών, ενώ εκδόθηκε και σχετική ανακοίνωση… «Σύμφωνα με τον ισχύοντα Νόμο 3868/2010, από 1-9-2010 επέρχεται δραματική αλλαγή στο σύστημα εφημέρευσης των Νοσοκομείων κα των Κέντρων Υγείας της Β΄ Ζώνης στην οποία ανήκουν και οι υγειονομικές μονάδες της Αρκαδίας.

Οι ειδικευμένοι γιατροί με βαθμό Διευθυντή θα πραγματοποιούν 7 εφημερίες (ενεργείς 1 Σάββατο, 1 Κυριακή ή αργία, 2 καθημερινές και ετοιμότητας 3 καθημερινές), ενώ οι επιμελητές 7 εφημερίες (ενεργείς 1 Σάββατο, 1 Κυριακή ή αργία, 3 καθημερινές και ετοιμότητα 2 καθημερινές). Οι ειδικευόμενοι και οι αγροτικοί γιατροί θα κάνουν 7 ενεργείς εφημερίες εκ των οποίων 1 Σάββατο και 1 Κυριακή ή αργία.
Η Ομοσπονδία μας (ΟΕΝΓΕ) υποστηρίζει ότι οδηγός για κατάρτιση ασφαλών προγραμμάτων εφημέρευσης είναι οι ανάγκες των ασθενών και όχι οι πολιτικές περικοπών των εκάστοτε κυβερνήσεων. Είναι γνωστή η αντίθεση της ΟΕΝΓΕ στις ρυθμίσεις του νέου νόμου. Τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών δεν ικανοποιούνται. Αρνούμαστε το επίδομα ως τρόπο πληρωμές εφημεριών. Διεκδικούμε αξιοπρεπείς αμοιβές, έγκαιρη πληρωμή, τήρηση ανθρώπινων ορίων εργασίας. Οι νέες ρυθμίσεις δεν αποβλέπουν παρά μόνο σε περικοπές κονδυλίων, στερούν τη δυνατότητα ασφαλούς εφημέρευσης σε όλα τα νοσοκομεία της περιφέρειας και καταπατούν όλες τις ρυθμίσεις της συλλογικής μας σύμβασης για το χρόνο υπερωριών – εφημεριών.
Η 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου πρέπει να στοχεύει: 1) στην κάλυψη των περιστατικών που προσέρχονται στο Τμήμα Επειγόντων (ΤΕΠ) και 2) στην αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών των ήδη νοσηλευομένων που επιτυγχάνεται κυρίως με την απογευματινή επίσκεψη γιατρού. Επομένως, πρέπει να υπάρχει σε όλα τα τμήματα, κλινικά και εργαστηριακά, ειδικευμένος γιατρός σε εφημερία ενεργό ή τουλάχιστον μικτή, γιατί μόνο αυτές πληρούν, ανάλογα και με τις ανάγκες του Νοσοκομείου, τις παραπάνω δύο προϋποθέσεις ασφαλούς εφημέρευσης.
Αντίθετα, η εφημερία ετοιμότητας κρατά τον γιατρό στο σπίτι και μόνο προβλήματα λειτουργικά, διοικητικά, νομικά μπορεί να δημιουργήσει. Με την εφημερία ετοιμότητας ούτε οι ασθενείς εξυπηρετούνται ούτε άξιο λόγου οικονομικό όφελος προκύπτει για το νοσοκομείο.
Το Παναρκαδικό Νοσοκομείο λειτουργεί ως Περιφερειακό, σχεδόν τριτοβάθμιο νοσοκομείο αναφοράς για σημαντικό τμήμα των ιατρικών αναγκών της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η γεωγραφική του θέση, η πληρότητα ειδικοτήτων και ζωτικών τμημάτων, η διαχρονικά μεταβιβαζόμενη «εμπειρία» αυτοδύναμης λειτουργίας, έχουν δημιουργήσει στους γιατρούς και όλους τους εργαζόμενους όπως και στους ασθενείς, τη βάση της «αναγκαίας επιλογής» αν όχι της πλήρους εμπιστοσύνης. Αυτό βεβαιώνουν και παλιότερες πιλοτικές μελέτες της διοίκησης της Υγειονομικής Περιφέρειας αλλά και η καθημερινή μαρτυρία μεγάλου αριθμού διακομιδών προς το Παναρκαδικό από μονάδες υγείας όμορων Νομών.
Ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης για το Παναρκαδικό απαιτούν την παρουσία των γιατρών του σε ενεργό ή μικτή εφημερία, ανάλογα με τις ανάγκες που μόνο τα αρμόδια επιστημονικά μπορούν να κρίνουν. Αλλιώς με την εφαρμογή του Νόμου θα παρατηρηθούν τεράστια κενά στην 24ωρη λειτουργία του Νοσοκομείου αφού κανένα τμήμα δεν θα εξασφαλίζει τη λειτουργία του για όλες τις ημέρες του μήνα. Προβλέπονται 14 εφημερίες για το Αναισθησιολογικό τμήμα και την Αιμοδοσία, περίπου 20 ενεργείς για τη ΜΕΘ με την βοήθεια δύο επικουρικών γιατρών άλλων τμημάτων, 23 εφημερίες για το Παθολογικό, 16 για το Καρδιολογικό, 13 για το Παιδιατρικό, 14 για το Νευροχειρουργικό, ενώ παρόμοια κατάσταση θα επικρατήσει σε όλα ανεξαρτήτως των τμήματα του Νοσοκομείου. Αντίστοιχα σοβαρά προβλήματα θα σημειωθούν και με την κάλυψη ων τμημάτων από ειδικευόμενους καθώς και ορισμένων Κέντρων Υγείας από αγροτικούς γιατρούς.
Τα Κέντρα Υγείας του Νομού, με ελλιπές ειδικευόμενο προσωπικό, θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερη δυσκολία συγκροτημένης εφημεύρευσης - ίσως και ύπαρξης με την εφαρμογή του αυτοδιοικητικού Νομού του «Καλλικράτη» - και θα τροφοδοτούν με περιστατικά, χωρίς διάκριση, το Νοσοκομείο.

Τι πρέπει να γίνει
α) Είναι ανάγκη άμεσα να εκτιμηθούν οι πραγματικές ανάγκες εφημέρευσης των τμημάτων του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας ανεξάρτητα από τις προβλέψεις του Νομού, με γνώμονα την ασφαλή αντιμετώπιση των ασθενών, και με εισήγηση του Διευθυντή τους να κατατεθούν ασφαλή προγράμματα εφημέρευσης στα αρμόδια όργανα (Επιστημονικό συμβούλιο και Διεύθυνση Ιατρικής Υπηρεσίας).
β) Τα επιστημονικά όργανα να εισηγηθούν τις ανάγκες των τμημάτων στο Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, για να υποβάλλει με τη σειρά του αίτημα χορήγησης επιπλέον χρηματικού ποσού για την πραγματοποιήση των αναγκαίων εφημεριών.
γ) Επειδή εκκρεμεί συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της ΟΕΝΓΕ την 25-8-2010 για την κατάσταση που διαμορφώνεται την, επειδή η εφαρμογή του Νόμου αρχίζει από 1-9-2010, καλούμε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση όλους τους γιατρούς των Νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας του Νομού Αρκαδίας την Τρίτη 31-8-2010, ώρα 12:30 το μεσημέρι, στην αίθουσα συγκεντρώσεων στο υπόγειο του κτιρίου διοίκησης με θέμα συζήτησης τη διαμόρφωση θέσεων για τις εφημερίες.
δ) Τα προγράμματα εφημερίας του Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι έτοιμα για κατάθεση την 1-9-2010, πλήρη και σύμφωνα με τις ανάγκες των τμημάτων, εκτός αν η Διοίκηση του Νοσοκομείου επιλέξει τη διάλυση του εφημεριακού συστήματος με την εφαρμογή των διατάξεων και δεν καταθέσει αίτημα επιπλέον επιχορήγησης των εφημεριών.

Μερικά σημεία που πρέπει να απαντηθούν
1. Ποια θα είναι η λειτουργία των τμημάτων και ποια η ευθύνη των γιατρών σε περίπτωση που οι Διοικήσεις του Νοσοκομείου ή της ΔΥΠΕ επιμένουν σε μερική εφαρμογή του Νόμου και δεν καταθέσουν ή δεν ικανοποιήσουν αίτημα επιπλέον ποσών για τις εφημερίες; Πως θα επιβιώσουν οι ασθενείς τμημάτων, όπως π.χ. η ΜΕΘ, με γιατρούς σε ετοιμότητα ή καθόλου εφημερεύοντες γιατρούς; Θα δέχεται το Νοσοκομείο διακομιδές όταν οι γιατροί του εφημερεύουν σε ετοιμότητα;
2. Με ποιο τρόπο και πότε θα εξασφαλίζεται η πληρωμή επιπλέον αναγκαίων εφημεριών από το Νοσοκομείο, δεδομένου ότι δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο στον προϋπολογισμό του και υπάρχουν ήδη οικονομικά ελλείμματα;
3. Πως θα προστατεύεται το δικαίωμα των γιατρών να αρνηθούν υπερωριακή εργασία που δεν έχει εγγυήσεις ορατής αποπληρωμής;
4. Είναι σε θέση το Υπουργείο να συζητήσει τις θέσεις της ΟΕΝΓΕ για ένα αξιόπιστο σύστημα εφημέρευσης των μονάδων Υγείας σε όλη τη χώρα ή ενδιαφέρεται μόνο για τη βιτρίνα των νοσοκομείων της Α’ Ζώνης και προσπαθεί να συμβαδίζει με τις ανελαστικές απαιτήσεις του μνημονίου για περικοπές στη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας;

Σε κάθε περίπτωση η Ένωσή μας θα προσπαθήσει να προστατεύσει τα εργασιακά μας δικαιώματα. Δεν δέχεται τις αδιάκριτα ισοπεδωτικές κριτικές και ενοχοποίηση των γιατρών για την όλη κακοδαιμονία του συστήματος, δεν καλύπτει αντιδεοντολογικές συμπεριφορές και χρηματισμούς και συγκλίνει πλήρως με την θέση της Ομοσπονδίας μας να μη πληρώσουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος υγείας ελλείμματα που άλλοι δημιούργησαν.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: