«Απόβαση» κατοίκων από το Σουσάκι στο Περιφερειακό Συμβούλιο

«Απόβαση» κατοίκων από το Σουσάκι στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Ιούλιος 19, 2011 - 11:34

-Απείλησαν με κατάληψη του Π.Σ και έγραψαν συνθήματα με σπρέι στους τοίχους του Πνευματικού
-Προπηλακίστηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας  Γ. Δέδες κατά την είσοδό του

  
Της Χριστίνας Τσιορωτά 
Με ντουντούκες και συνθήματα που συμβούλευαν τον Περιφερειάρχη να προσέχει που βάζει την υπογραφή του 100 περίπου άτομα από την περιοχή Σουσάκι του Δήμου Λουτρακίου Αγίων Θεοδώρων, περιοχή στην οποίαν θα εγκατασταθεί αποθήκη χημικών μετά την υπογραφή που έβαλε σε αυτήν την εγκατάσταση και ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, οι κάτοικοι από τους Αγίους Θεοδώρους έφτασαν στο Πνευματικό κέντρο Τρίπολης για την συνεδρίαση του Π.Σ . Οι κάτοικοι έφτασαν με 2 λεωφορεία στην περιφέρεια θέλοντας να διατρανώσουν την αντίδρασή τους σε αυτήν την απόφαση αλλά και την θέση τους πως δεν πρόκειται να επιτρέψουν να γίνει η συγκεκριμένη εγκατάσταση στην περιοχή τους. Το θέμα καίει την περιοχή χρόνια τώρα με αποφάσεις ειλημμένες μάλιστα, τόσο από τους Δήμους όσο και από τη τότε νομαρχία ,αρνητικές σε αυτήν την επένδυση. Την Κυριακή δε πραγματοποιήθηκε νέα λαϊκή συνέλευση στην οποία επικυρώθηκε η άρνηση της κοινωνίας στην τοποθέτηση της αποθήκης των χημικών.

Την ώρα της διαμαρτυρίας βέβαια ο Περιφερειάρχης δεν βρισκόταν στην αίθουσα του συμβουλίου το οποίο είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 16:00 ωστόσο ξεκίνησε λίγο μετά τις 17:00 . Η  είσοδος του περιφερειάρχη στο πνευματικό ήταν επεισοδιακή, οι κάτοικοι τον υποδέχτηκαν με συνθήματα καλώντας τον να παραιτηθεί από τη θέση του.
Το θέμα της αναστολής της απόφασης της περιφέρειας ήρθε ως προ ημερησίας διατάξεως από τον Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας Γιώργο Δέδε ο οποίος προπηλακίστηκε κατά την είσοδο του από κάτοικο του Σουσακίου . τελικά άπαντες εισήλθαν στην αίθουσα βάζοντας πολλές φορές φωτιά στη συνεδρίαση όταν τα λεγόμενα δεν ήταν στην κατεύθυνση των όσων ζητούσε η περιοχή. Μερίδα κατοίκων μάλιστα διέκοψε τον Περιφερειάρχη πολλές φορές στην τοποθέτησή του καλώντας τον να λάβει πολιτική θέση, να προσφύγει ως περιφέρεια στο ΣτΕ και αν δεν μπορεί όλα αυτά να τα πράξει να παραιτηθεί από τη θέση του. Ο Πρόεδρος προσπαθώντας να επιβάλει την τάξη έριξε λάδι στη φωτιά με την αναφορά «δεν είναι καφενείο εδώ» και «δεν είναι το σπίτι σας εδώ είναι Π.Σ» με αποτέλεσμα να λάβει τοποθετήσεις τύπου «εμείς σας  ψηφίσαμε και σας στείλαμε εδώ». Τελικά ο Πρόεδρος αναγκάστηκε να αποβάλει από την αίθουσα έναν εκ των κατοίκων ώστε να συνεχιστεί η συνεδρίαση. Βέβαια η συνέχιση δεν σήμανε και μη ένταση αφού ουσιαστικά επιχειρήθηκε να κρατηθούν 2 καρπούζια στην ίδια μασχάλη. Και πως όχι αφού όπως εξήγησε στην εισήγησή του ο Αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας και αφού διευκρίνισε πως η θέση όλων των συμβούλων του νομού παραμένει αρνητική σε αυτήν την εγκατάσταση στο Σουσάκι , οι υπηρεσίες της Περιφέρειας δεν μπορούσαν να μην υπογράψουν δεδομένου ότι είχε υπογραφεί η ΜΠΕ της εγκατάστασης από το Υπουργείο.  Μη υπογραφή θα σήμαινε αστικές ευθύνες για τον Περιφερειάρχη σε υψηλό επίπεδο, όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά. Η τοποθέτηση εξόργισε τους κατοίκους οι οποίοι ζήτησαν να παρθεί η υπογραφή πίσω ακόμα κι αν αυτό σημάνει συνέπειες για τον Περιφερειάρχη.   Ο Πέτρος Τατούλης στη δική του τοποθέτηση έδωσε τους  δυο τρόπους που μπορεί αυτή η εγκατάσταση να αποτραπεί. Ο 1ος έχει να κάνει με την αίτηση ακύρωσης της απόφασης του που έχει γίνει στην αποκεντρωμένη Διοίκηση από το Δήμο Λουτρακίου Περαχώρας και ο 2ος με την απόφαση του 5ου τμήματος του ΣτΕ στο οποίο επίσης έχει προσφύγει ο Δήμος. Αν αυτές οι αποφάσεις είναι θετικές τότε η ΜΠΕ τίθεται σε ευθεία αμφισβήτηση είπε ο Περιφερειάρχης. Ωστόσο στην τελική του πρόταση και κάτω από την πίεση του πλήθους και της Δημοτικής αρχής εισηγήθηκε στο σώμα την προσφυγή της Περιφέρειας στην Γενική Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και αν η Διεύθυνση εισηγηθεί θετικά τότε ο ίδιος θα πάρει πίσω την υπογραφή του. Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε ενώ δεν πέρασαν οι έτερες 3 προτάσεις που κατατέθηκαν και μιλούσαν για ανάκληση της απόφασης έγκρισης της ΜΠΕ , νομική προσφυγή της Περιφέρειας και σύνταξη με τον αγώνα των κατοίκων. Η απόφαση προκάλεσε οργή στους κατοίκους οι οποίοι καταφέρθηκαν ενάντια στον περιφερειάρχη και απείλησαν με κατάληψη του χώρου. Ο Πρόεδρος του σώματος προσπάθησε να προχωρήσει στα υπόλοιπα θέματα αυτό όμως λόγω της οχλαγωγίας δεν κατέστη δυνατό με αποτέλεσμα να διακόψει την συνεδρίαση. Οι κάτοικοι μετά από 10 λεπτά παραμονής στην αίθουσα αποχώρησαν με συνθήματα ενώ πριν φύγουν από το πνευματικό κέντρο έγραψαν στους τοίχους του με σπρέι «όχι χημικά στο Σουσάκι».