«Ανέστη Χριστός, και ζωή πολιτεύεται!!!»

«Ανέστη Χριστός, και ζωή πολιτεύεται!!!»

Απρίλιος 25, 2011 - 05:51

photos

O Κύριος και Σωτήρ πάντων ημών προσέλαβε τελείαν και όλην την ανθρωπίνη φύση και μέσα από αυτήν την ένωση μοίρασε αμερίστως στον άνθρωπο την αγάπη Του, την δόξα Του, την Ανάστασίν Του.Η εορτή της Αναστάσεως του  Κυρίου ημών Ιησού Χριστού  αποτελεί το κέντρο της Λειτουργικής ζωής της Εκκλησίας μας, εφόσον το γεγονός της Αναστάσεως του Θεανθρώπου Χριστού σηματοδοτεί την αποκατάσταση της ανθρώπινης φύσεως, την ανόρθωση του ανθρώπου εκ της πτώσεως της αμαρτίας, εκ της δουλείας της φθοράς.

Οι Ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος κατεργάζονται την μετοχή μας εις το μέγιστο αυτό γεγονός, μέσα από την μυσταγωγική πορεία σύμπαντος του  Χριστιανικού κόσμου εις το Πάθος, την Ταφή και την Ανάσταση του  Κυρίου μας.

Επιπλέον, η εορτή της Αναστάσεως του Κυρίου ημών αποτελεί σημείο  αναφοράς και της ελληνορθόδοξου παραδόσεώς μας, στολισμένη ανά τους αιώνας με έθιμα λαογραφικά που φθάνουν κατά μεγάλο μέρος αναλλοίωτα έως τις ημέρες μας.       Ο  Λαός μας εκφράζει την χαρά του για την εορτή της Αναστάσεως μέσα από ήθη και έθιμα που συμπορεύονται με την πίστη του προς το εκκλησιαστικό νόημα της Εορτής και καθένας εύκολα αναγνωρίζει το πώς πίστη και έθιμα συμπλέκονται μεταξύ τους προσδίδοντας έναν  ιδιαίτερο τόνο στην Εορτή.

Όπως κάθε έτος, έτσι και φέτος, οι Χριστιανοί μας παρακολούθησαν με ιδιαιτέρα ευλάβεια και κατάνυξη τις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος. Από  την πλευρά της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, και κατόπιν εντολής του Σεβ. Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ, καταρτίστηκε ιδιαίτερο πρόγραμμα και κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε Ενορίες και Μονές της Μητροπόλεώς μας χωρίς μόνιμο εφημέριο να έχουν καθ’ όλη την διάρκεια της Μ. Εβδομάδος Ακολουθίες και να μην στερηθούν οι Χριστιανοί μας την πνευματική πορεία των ημερών του Πάσχα.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ τέλεσε τις Ακολουθίες των ημερών του Πάσχα σε διαφόρους Ιεροὺς Ναοὺς και Ιερὲς Μονές της Μητροπόλεώς μας.

Σάββατο του  Λαζάρου: Θεία Λειτουργία εις τον πανηγυρίζονταν Ιερό Ναό της εγέρσεως του Λαζάρου Μάκρης.

Κυριακὴ των Βαΐων: Θεία  Λειτουργία εις τον Ιερό Ναὸ  Μεταμ. Σωτήρος Τριπόλεως και Ακολουθία του Νυμφίου εις τον Ιερό Ναό Προφήτου Ηλιού Τριπόλεως.

Μεγάλη Δευτέρα: Ακολουθία  του Νυμφίου εις τον Ιερό  Ναό  Παμμεγίστων Ταξιαρχών Τριπόλεως.

Μεγάλη Τρίτη: Ακολουθία του Νυμφίου εις τον Ιερὸ Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως.

Μεγάλη Τετάρτη: 3.30 μ.μ.  Ακολουθία του Νιπτήρος εις την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Βαρσών.

Μεγάλη Πέμπτη: Θεία Λειτουργία εις την Ιερὰ Μονὴ Παναγίας Μαλεβής και ακολουθία των Παθών εις τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγιου Βασιλείου Τριπόλεως.

Μεγάλη Παρασκευή: α) Ακολουθία των Μ. Ωρών και Αποκαθηλώσεως εις Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως, β) 12 μεσημβρινή, Ακολουθία Αποκαθηλώσεως εις Ιερά Μονή Επάνω Χρέπας, γ) 3.30 μ.μ., Ακολουθία του Επιταφίου εις τον Ι. Ν. Αγ. Σπυρίδωνος Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων Τριπόλεως, δ) 4.30 μ.μ., Ακολουθία του Επιταφίου εις Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Δεκαζείου Γηροκομείου Τριπόλεως, ε) 5.30 μ.μ., Ακολουθία του  Επιταφίου εις Ι. Ν. Αγ. Γεωργίου Άλσους Τριπόλεως, στ) 7.30 μ.μ., Ακολουθία του Επιταφίου εις Ι. Ν. Αγ.  Βασιλείου Τριπόλεως. Ακλούθησε η περιφορά των Επιταφίων των Ενοριών πέριξ της Κεντρικής Πλατείας της Πόλεως.

Μ. Σάββατο: Θεία Λειτουργία εις την Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του  Σωτήρος Λουκούς Κυνουρίας.

Κυριακή  του Πάσχα: α) Περὶ ώρα 9ην βραδυνή  έγινε  η υποδοχή του Αγίου Φωτός στον Ιερό

Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως και από εκεί ακλούθησε η διανομή του σε όλες τις Ενορίες της Πόλεώς μας, στις Ιερές Μονὲς και  σε αρκετές Ενορίες εκτός της Τριπόλεως, β)  περί ώρα 12η νυχτερινή έγινε η  τελετή της Αναστάσεως και  εν συνεχεία ο Σεβ. Μητροπολίτης μας τέλεσε  την Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εις τον Μητροπολιτικό Ι. Ν. Αγ. Βασιλείου Τριπόλεως, γ) Το πρωὶ της Κυριακής του Πάσχα ο Σεβασμιώτατος επεσκέφθη τις ψησταριές του Δήμου Τριπόλεως και παρακολούθησε τις εορταστικὲς εκδηλώσεις. Το εσπέρας της Κυριακής του Πάσχα και ώρα 6.00 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος τέλεσε την Ακολουθία του Εσπερινού της Αγάπης εις τον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως περιστοιχισμένος από Κληρικούς της Μητροπόλεώς μας και με την παρουσία πολλών Πιστών με τους οποίους και αντάλλαξε αναστάσιμες ευχές, προσφέροντας εις όλους πασχαλινά αυγά ως ευλογία και σύμβολο της Αναστάσεως.

Ειδήσεις: