Ψωμί Ολικής Αλέσεως

Ψωμί Ολικής Αλέσεως

Φεβρουάριος 24, 2010 - 22:43

Το ψωμι ολ. αλέσεως εισβάλλει όλο και περισσότερο στην καθημερινή μας διατροφή, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής μας.

Ψωμί ολικής αλέσεως είναι το ψωμί το οποίο δεν έχει υποστεί επεξεργασία. Παρασκευάζεται από αλεύρι που προέρχεται από ολόκληρο τον καρπό (δηλαδή μαζί με το πίτουρο και το φύτρο. Γι αυτόν το λόγο υπερτερεί ποιοτικά από το κοινό λευκό ψωμί. Περιέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα άπεπτων φυτικών ινών, βιταμινών και μετάλλων από ό,τι το λευκό ψωμί. Το λευκό ψωμί παρασκευάζεται από αλεύρι από το οποίο έχουν αφαιρεθεί το φύτρο και το πίτουρο.

Άλευρα ολικής αλέσεως μπορούν να πραχθούν από όλα τα δημητριακά, καθώς κι από κάποια όσπρια, όπως τα ρεβίθια. Το αλεύρι που χρησιμοποιείται περισσότερο για την παρασκευή αρτοσκευασμάτων και ζυμαρικών είναι αυτό του σίτου. Το ψωμί ολικής άλεσης σίκαλης γίνεται από ένα μέρος σίκαλης και περισσότερο σίτου.

Η διατροφική αξία του ψωμιού ολικής άλεσης είναι σαφώς μεγαλύτερη από αυτή του λευκού ψωμιού, γι αυτό και πρέπει να καταναλώνεται πιο συχνά. Η περιεκτικότητα σε άπεπτες φυτικές ίνες ( τριπλάσιες από αυτές που υπάρχουν στο λευκό ψωμί) διευκολύνουν την καλή λειτουργία του εντέρου, αποτελώντας έτσι εργαλείο για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας.

Επιπλέον περιέχει βιταμίνες Β6 και Ε, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και φολικό οξύ. Αποτελείται από περισσότερες πρωτεϊνες, περισσότερο σίδηρο, καθώς επίσης έχει τη διπλάσια ποσότητα βιταμινών Β1 και Β2. έχει λιγότερα πρόσθετα χημικά, διατηρείται για μέρες, ενώ το άσπρο πολυτελείας διατηρείται για ώρες.. ακόμα και τα πολύσπορα ψωμιά είναι υγιεινά και ωφέλιμα, αρκεί να πειρέχουν την απαιτούμενη ποικιλία σπόρων.

Μερικές φορές το ψωμί έχει σκούρο χρώμα, κάτι που οφείλεται στην προσθήκη χρωστικής («καραμέλα»). Σ’ αυτή την περίπτωση μιλάμε για αρτοπαρασκεύασμα, το οποίο πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του.

Το ψωμί περιέχει περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι οι «καλοί» υδατάνθρακες. Η κατανάλωση ψωμιού ολικής άλεσης και γενικότερα τέτοιου είδους προϊόντων βοηθά άτομα που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Συνίσταται η κατανάλωσή του διότι διατηρεί τα επίπεδα γλυκόζης του αίματος φυσιολογικά. Αυτό όμως κατορθώνεται όχι μόνο με ένα πρόγραμμα υγιεινής διατροφής, αλλά και σε συνδυασμό με την τακτική άσκηση και τη φαρμακευτική αγωγή, όταν κρίνεται απαραίτητο.

Λέμε ΝΑΙ λοιπόν στο ψωμί ολικής άλεσης γιατί βοηθά στην ισορροπία του οργανισμού μας και προάγει την υγεία μας!

ΓΡΑΦΕΙ Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος, MSc

Αντιπρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων

Γενικός Γραμματέας Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων Ελλάδας

www.bertzeletos.gr

Ειδήσεις: