Φούντωσε ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» των σκουπιδιών στην Τρίπολη

Φούντωσε ο «ΠΟΛΕΜΟΣ» των σκουπιδιών στην Τρίπολη

Μάιος 12, 2009 - 08:47

«Δεν πρόκειται να εγκατασταθεί δεματοποιητής στο «Πλάτωμα» είπε ο Δήμαρχος Τρίπολης
Περιφερειάρχης: «Τα αδρανή υλικά θα πηγαίνουν στην Λακωνία, ενώ το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων θα γίνει εκτός Αρκαδίας»
ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΟΙ
Έξι συγκεκριμένα αιτήματα έχουν οι πολίτες οι οποί λαμβάνουν μέρος σε αυτή την κινητοποίηση. Τα αιτήματα αυτά είναι:

Το άμεσο κλείσιμο της παράνομης και υπερκορεσμένης χωματερής του Δήμου Τρίπολης.
Την πραγματική αποκατάσταση του χώρου με επιστημονικά δεδομένα.
Την άμεση ανάκληση της προμελέτης αποκατάστασης.
Την άμεση ανάκληση των αποφάσεων του ΦΟΣΔΑ που αναφέρονται στην αναζήτηση χώρου για την εγκατάσταση του δεματοποιητή και εναπόθεσης δεμάτων – καθώς της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για αγορά ή μίσθωση ακινήτου.
Την άμεση σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τρίπολης για το θέμα αυτό.
Την αλλαγή όλου του σχεδιασμού της περιφέρειας σχετικά με την διαχείριση των στερεών αποβλήτων (δεματοποιητής) διότι υποστηρίζουν ότι δοκιμάστηκε και απέτυχε.

ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΠΑΛΛΑΝΤΙΟ, ΜΑΚΡΗ, ΘΑΝΑ ΚΑΙ ΕΥΑΝΔΡΟΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγωνιστική Κίνηση πολιτών Παλλαντίου, Μάκρης, Θάνα και Ευάνδρου με ανακοίνωσή τους αναφέρουν: «Χαιρετίζουμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των κατοίκων του "Συνοικισμού Φιλικών" για το κλείσιμο της χωματερής στο "Πλάτωμα", που είναι, ομολογουμένως, ακατάλληλος χώρος για την «εναπόθεση απορριμμάτων». Να αντιληφθούν, όμως, όλοι οι αρμόδιοι, ότι το να κλείσει μία χωματερή εκεί και να ανοίξει μία άλλη, λίγο πιο πέρα στην ευρύτερη περιοχή Πλατώματος - Καλογερικού - Μάκρης - Παλλαντίου - Τάκας, όχι μόνον δεν αποτελεί λύση, αλλά τούτο θα αποτελεί μία επέκταση της ήδη υπάρχουσας.
Ο προτεινόμενος σχεδιασμός "δεματοποίησης και εναπόθεσης" είναι παράνομος και έχει αποδειχθεί ότι είναι ανεφάρμοστος με σοβαρότατες περιβαλλοντικές συνέπειες (π.χ. Μεσομούρι Χανίων, Νάπολη Ιταλίας).
Σε μία, ήδη, βεβαρημένη περιοχή από τα εκλυόμενα τοξικά αέρια, θα προστεθεί άλλη μία χειρό¬τερη πηγή μολύνσεως, όχι μόνο με αέρια, αλλά και με υγρά τοξικά απόβλητα (με τον δεματοποιητή), ενώ και η "εναπόθεση" (ίσον, αποθήκευση ...αορίστου χρόνου) των συμπιεσμένων απορριμμάτων, λόγω των κλιματολογικών συνθηκών και των υψηλών θερμοκρασιών του Λεκανοπεδίου μας (κατά το θέρος), ενέχουν μέγιστο κίνδυνο αυτοαναφλέξεως και προκλήσεως πυρκαγιών, στην, ήδη, "ευαίσθητη πυρόπληκτη περιοχή μας", με σοβαρώτατη περιβαλλοντική καταστροφή»

ΚΑΘΗΣΥΧΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Νίκος Αγγελόπουλος με νεότερες δηλώσεις του στη Δημοτική Ραδιοφωνία ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να πάει ούτε ο δεματοποιητής ούτε τα αδρανή υλικά στην περιοχή των "Φιλικών"... Πιο συγκεκριμένα, είπε ότι οι «Φιλικοί» έχουν δίκιο, αν και χαρακτήρισε ως ακραία την κινητοποίηση τους.
Επίσης, ανάφερε ότι υπάρχει μελέτη η οποία προβλέπει μονάδα υγειονομικής ταφής των αδρανών υλικών όλης της Περιφέρειας Πελοποννήσου στις Κροκεές Λακωνίας, ενώ για το εργοστάσιο ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων (που θα είναι η τελική λύση) είπε ότι θα γίνει εκτός Αρκαδίας.

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: