Υπερχείλισε η Λίμνη του Λάδωνα

Υπερχείλισε η Λίμνη του Λάδωνα

Φεβρουάριος 24, 2010 - 14:25

Μεγάλα προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή γύρω από τη λίμνη του Λάδωνα και σε δημοτικά διαμερίσματα κυρίως του δήμου Τροπαίων αλλά και σε περιοχές του γειτονικού δήμου Ηλείας από τις συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών που προκάλεσαν την υπερχείλιση της λίμνης. Η ροή των υδάτων ήταν πάνω από εκατό κυβικά την ώρα συνολική παροχή και παρά το γεγονός ότι ο υδροηλεκτρικός σταθμός της ΔΕΗ δούλευε κανονικά η μικρή πόρτα της λίμνης έσπασε με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πλημμύρες- μικρής όμως έκτασης- στις παρακείμενες αγροτικές καλλιέργειες.

Το πρόβλημα όπως τονίστηκε τόσο από πλευράς αντινομάρχη Αρκαδίας Γιώργου Μπαλάση αλλά και του Διευθυντή του ΥΗΣ της ΔΕΗ Γιάννη Αγγελόπουλου δημιουργείται γιατί έχει υπάρξει παρέμβαση στην κοίτη του ποταμού από κατοίκους της περιοχής , ενώ υπάρχουν και καταπατούμενες εκτάσεις. Γίνεται δε προσπάθεια για την εύρεση λύσης ώστε να μην δημιουργείται πρόβλημα όταν οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες και οι βροχές μεγάλες. Βέβαια η οριστική λύση θα δινόταν αν η Κτηματική Υπηρεσία προέβαινε σε διευθέτηση της κοίτης του ποταμού, κάτι που όπως φαίνεται δεν γίνεται λόγω έλλειψης χρημάτων. ο ΄Νομάρχης Αρκαδίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος μιλώντας για το πρόβλημα που δημιουργήθηκε και με αφορμή σχόλια που έγιναν από κατοίκους αλλά και εργολάβους και για τη Γέφυρα Κοκλαμά που δεν έχει ολοκληρωθεί, σημείωσε πως η Νομαρχία έχει προγραμματίσει να υλοποιήσει τα έργα που απαιτούνται στη Γέφυρα αλλά όλα αυτά θα πρέπει να ακολουθήσουν τη νόμιμη διαδικασία και να γίνουν οι δημοπρασίες και όχι να δοθούν με απευθείας ανάθεση οι εργολαβίες όπως είναι επιθυμία των εργολάβων που διαμαρτύρονται ότι δήθεν δεν γίνεται έργο και η γέφυρα θα πέσει.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ

Από τη δική του πλευρά ο δήμαρχος Τροπαίων Γιάννης Παπασταματίου σημειώνει πως το ίδιο πρόβλημα λόγω των καιρικών συνθηκών είχε προκληθεί και το 2003 και επισημαίνει πως είναι απαραίτητη η διευθέτηση της κοίτης για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα και να μην δημιουργούνται ζημιές τόσο σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου του, όσο και σε δημοτικά διαμερίσματα της Ηλείας. Παράλληλα επισημαίνει πως η λίμνη παραμένει αναξιοποίητη αφού δεν υπάρχει ούτε ιδιωτική πρωτοβουλία για επενδύσεις στην περιοχή που διαθέτει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Ο κ. Παπασταματίου τόνισε πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει υπάρξει καμία παρέμβαση και οι ιδιώτες περιμένουν να γίνουν πρώτα κάποια έργα από τους δήμους της περιοχής για να προβούν σε κάποια επένδυση, αν και θα μπορούσαν να έχουν δραστηριοποιηθεί ακόμα και με τις υπάρχουσες συνθήκες, αφού όλοι οι ξενώνες της περιοχής έχουν κίνηση και ένας ακόμα δεν υπήρχει περίπτωση να μην έχει κόσμο.Τόνισε δε πως ο Παραλαδώνιος Σύνδεσμος έχει προβεί σε κάποιες κινήσεις όλα αυτά τα χρόνια και ο ίδιος ως Πρόεδρος του Συνδέσμου είχε προχωρήσει σε κάποιες ενέργειες για την απαραίτητη προβολή της λίμνης, όπως ήταν η πραγματοποίηση εκδηλώσεων (συναυλίες κλπ), ενώ ενέταξαν έργα στο ΘΗΣΕΑ τα οποία είναι ώριμα μέσω μελετών και ευελπιστεί φέτος να δημοπρατηθούν. Το ένα εκ των δύο αφορά την βελτίωση του δρόμου ενώ ταυτόχρονα χαρακτήρισε "ατυχία" την μη κατασκευή του δασικού χωριού. Πρόσθεσε ακόμα ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη λίμνη του Λάδωνα από κανέναν ιδιώτη αφού όλοι αναμένουν την πολιτεία και τους δήμους, αν και θα μπορούσε η λίμνη Λάδωνα με κάποιες επενδύσεις ιδιωτών να γίνει όχι εφάμιλλη της Λίμνης Πλαστήρα αλλά καλύτερη.

ΕΛΕΝΗ ΤΡΑΚΑ

Ειδήσεις: