Συζήτηση στη Βουλή για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου

Συζήτηση στη Βουλή για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου

Δεκέμβριος 01, 2009 - 14:16

Κατά τη Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής την 27.11.2009, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραϊτης, απαντώντας στην ερώτηση, είπε ότι για την αντιμετώπιση του φαινομένου, η «υλοτομεία και η αποφλοίωση των κορμοτεμαχίων, είναι το μόνο άμεσο μέτρο που μπορεί να ληφθεί», κάνοντας μνεία και στις σχετικές μελέτες που έχει κάνει το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας δασικών προϊόντων. Τόνισε επίσης ότι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης είναι «ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δασοπροστασίας μακράς πνοής. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προστασίας και ανάδειξης του δασικού μας πλούτου, σύμφωνα με το πρότυπο της πράσινης ανάπτυξης που προτάσσουμε στην πολιτική μας.»

Ο ερωτών Βουλευτής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, κατά την τοποθέτησή του, τονίζοντας και επιβεβαιώνοντας την ανάγκη σφαιρικής αντιμετώπισης του θέματος, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής να συνδράμει τους τοπικούς φορείς της Αρκαδίας στην ανάληψη πρωτοβουλιών και δράσεων για την ανάδειξη και προστασία του δάσους του Μαινάλου, προτείνοντας τη διοργάνωση, με τη συμμετοχή του Υπουργείου, ημερίδας για την επανεξέταση της δημιουργίας οικολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαίναλο. Χαρακτηριστικά είπε: «Δεν θα εξαντλήσουμε την ευαισθησία μας για την προστασία του Μαινάλου απλά σε μία ερώτηση ή μόνο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σας μεταφέρω τη βούληση που έχουν οι φορείς της Αρκαδίας, ώστε άμεσα να διοργανώσουμε μία ημερίδα για να επανεξετάσουμε την ιδέα δημιουργίας οικολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαίναλο με βάση ήδη εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη.Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την ημερίδα, προκειμένου όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε δράσεις –ανάλογα και με τις αρμοδιότητες του καθενός- ώστε να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάδειξης και προστασίας του Μαινάλου».

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Θάνος Μωραϊτης, αποδέχτηκε την πρόταση του Βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και διαβεβαίωσε για την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής στην ημερίδα, χαρακτηρίζοντας «αυτονόητη» τη στήριξη κάθε προσπάθειας που συμβάλλει στην «εξεύρεση ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων». Σύμφωνα με τον Υφυπουργό, η πολιτική βούληση της κυβέρνησης «είναι ξεκάθαρη και αταλάντευτη στην κατεύθυνση της προστασίας των δασών». «Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη και σ’ αυτή τη προσπάθεια θέλουμε συμμέτοχους τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς, αλλά και όλους όσους μοιράζονται το όραμά μας για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος».