Στις 15 Δεκεμβρίου οι Πρυτανικές εκλογές

Στις 15 Δεκεμβρίου οι Πρυτανικές εκλογές

Δεκέμβριος 14, 2009 - 00:27

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Ποιες είναι οι θέσεις των δύο υποψηφίων Πρυτάνεων για τους φοιτητές, τους συμβασιούχους και τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων

Από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκδόθηκε η προκήρυξη για την ανάδειξη των πρώτων πρυτανικών αρχών. Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Την πρυτανεία διεκδικούν δύο συνδυασμοί, των οποίων ηγούνται ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κα Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου.
Διαβάστε την παρουσίαση των βασικών θέσεων των δύο συνδυασμών

Από την Διοικούσα Επιτροπή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου εκδόθηκε η προκήρυξη για την ανάδειξη των πρώτων πρυτανικών αρχών στο Πανεπιστήμιο και ουσιαστικά την αυτονόμησή του. Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου. Την πρυτανεία διεκδικούν δύο συνδυασμοί, των οποίων ηγούνται ο καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής κ. Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και η καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας κα Γεωργία Ξανθάκη - Καραμάνου.

Στον έναν συνδυασμό υποψήφιοι είναι:
Καθηγήτρια Γεωργία Ξανθάκη-Καραμάνου
Υποψήφια Πρύτανης
Καθηγητής Αντώνιος Μπουκουβάλας
Υποψήφιος Αντιπρύτανης
Καθηγητής Δημήτριος Θωμάκος
Υποψήφιος Αντιπρύτανης
Αναπλ. Καθηγητής Απόστολος Στεργιούλας
Υποψήφιος Αντιπρύτανης

Στον άλλον συνδυασμό υποψήφιοι είναι:
Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου, Καθηγητής
Πρόεδρος Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής
Υποψήφιος Πρύτανης
Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού
Υποψήφιος Αντιπρύτανης
Κωνσταντίνος Μασσέλος, Αναπληρωτής Καθηγητής
Πρόεδρος της ΠΓΣ του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Υποψήφιος Αντιπρύτανης
Γιώργος Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
Υποψήφιος Αντιπρύτανης

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Λογοδοσία για εμάς σημαίνει την υλοποίηση μίας θεμελιακής αρχής της διοίκησης. Σημαίνει την αυτονόητη υποχρέωση των εκλεγμένων Πανεπιστημιακών Αρχών να δημοσιοποιούν και να αιτιολογούν τις αποφάσεις τους, να ελέγχονται για τις επιλογές και πολιτικές που ακολούθησαν. Παράλληλα, σημαίνει το δικαίωμα όλων των συνιστωσών της πανεπιστημιακής κοινότητας να ελέγχουν σε συνεχή βάση, μέσα από τα θεσπισμένα όργανα, τη Διοίκηση για πράξεις και παραλείψεις της. Για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε άμεσα:
* διασφάλιση της συμμετοχής των φοιτητών στις Π.Γ.Σ.,
* ετήσια λογοδοσία των Πρυτανικών Αρχών σε ανοιχτή συνέλευση, ιδιαίτερα για οικονομικά, αναπτυξιακά θέματα, καθώς και για ζητήματα φοιτητικής μέριμνας,
*θεσμοθέτηση του «Συνηγόρου του Φοιτητή» για ad hoc διαμεσολάβηση.»
Για τα επαγγελματικά δικαιώματα επισημαίνει: «Στην προσπάθεια αυτή, πρωταρχικό μέλημα μας είναι η αναβάθμιση του Γραφείου Διασύνδεσης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έτσι ώστε να παρέχει συστηματικά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υπηρεσιών πληροφόρησης και επαγγελματικής συμβουλευτικής στους φοιτητές και αποφοίτους. Για το σκοπό αυτό το Γραφείο:
θα συνεργάζεται σε μόνιμη βάση με τους Συμβούλους Σπουδών σε κάθε Τμήμα,
θα επικοινωνεί με οργανισμούς, φορείς και επιχειρήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και με την Περιφέρεια και την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα καταγράφει τις ανάγκες της αγοράς εργασίας,
θα επεξεργάζεται συστηματικά τις πληροφορίες για τις προοπτικές εργασίας στους τομείς που ενδιαφέρουν το Πανεπιστήμιο και θα δημοσιεύει τις σχετικές προτάσεις,
θα διοργανώνει εκδηλώσεις και ημερίδες για θέματα απασχόλησης, εκπαίδευσης και διασύνδεσης
θα πληροφορεί φοιτητές και αποφοίτους για τις μεταπτυχιακές σπουδές και θα πραγματοποιεί ατομικές συναντήσεις συμβουλευτικής υποστήριξης με στόχο το σχεδιασμό της σταδιοδρομίας,
θα διοργανώνει ειδικά σεμινάρια για τη σύνταξη βιογραφικού σημειώματος και την προετοιμασία για συνέντευξη με δυνητικό εργοδότη.
Επίσης, για τη διασύνδεση των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας με την αγορά εργασίας προβλέπεται διοργάνωση εκδηλώσεων (συνεδρίων, ημερίδων κ.ά.) μέσα και από τις αντίστοιχες δράσεις των προγραμμάτων ΕΣΠΑ, στις οποίες θα συμμετέχουν οι διδάσκοντες, οι φοιτητές, και εκπρόσωποι φορέων, οργανισμών και επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Βασικός στόχος των παραπάνω είναι:
η άμεση επαφή των φοιτητών και απόφοιτων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με την αγορά εργασίας, η διαρκής ενημέρωση των φοιτητών και αποφοίτων για ανοιχτές θέσεις εργασίας που συνάδουν με το αντικείμενο σπουδών τους,
η παρακολούθηση των γενικότερων αλλά και των ανά κλάδο εξελίξεων στην αγορά εργασίας η ανταλλαγή ιδεών, προβληματισμών, γνώσεων και τεχνογνωσίας σε θέματα που αφορούν τα γνωστικά αντικείμενα των επιμέρους Τμημάτων του Πανεπιστημίου.»

Γ. ΞΑΝΘΑΚΗ – ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ: «Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων όλων των Τμημάτων.
Υλοποίηση στο ακέραιο του προγράμματος ανέγερσης φοιτητικών εστιών σε όλες τις έδρες των Σχολών για την οριστική επίλυση του προβλήματος στέγασης. Εν τω μεταξύ, θα καταβληθεί προσπάθεια μίσθωσης ξενοδοχείων ή ξενώνων που πληρούν τις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς διαβίωσης των φοιτητών.
Πρόβλεψη μεταφορικών μέσων για μετακινήσεις από και προς το Πανεπιστήμιο.
Βελτίωση των συνθηκών σίτισης μέσω συμβάσεων με φορείς που εγγυώνται την παροχή υπηρεσιών ποιότητας. Θα θεσμοθετηθούν επιτροπές σίτισης ανά νομό, οι οποίες θα παρακολουθούν με σχολαστικότητα και θα αξιολογούν περιοδικά την παροχή των υπηρεσιών σίτισης στους φοιτητές. Θα μελετηθεί η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας αυτοδύναμου φοιτητικού εστιατορίου ανά έδρα νομού.
Βελτίωση των συνθηκών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των φοιτητών, με πρόβλεψη θέσης γιατρού στον Οργανισμό Διοικητικών Υπηρεσιών.
Έγκαιρη διανομή των συγγραμμάτων.
Μελέτη για την καθιέρωση του συστήματος της έκδοσης «έξυπνης κάρτας» ανά φοιτητή για ταχεία και αποτελεσματική εξυπηρέτησή τους σε όλες τις συναλλαγές τους με το Πανεπιστήμιο (εγγραφές, δηλώσεις μαθημάτων, επιλογή συγγραμμάτων, ανάγνωση αποτελεσμάτων, βιβλιοθήκη, κ.ά.).
Θεσμοθέτηση υποτροφιών και βραβείων για τους φοιτητές που διακρίνονται για τις επιδόσεις τους.
Απασχόληση με αντιμισθία του φοιτητικού δυναμικού, με προτεραιότητα σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, για την κάλυψη βοηθητικών και εποχικών αναγκών του Πανεπιστημίου (σε Εργαστήρια, βιβλιοθήκες, κ.τ.λ.).
Ανάπτυξη και εξακτίνωση του Γραφείου Διασύνδεσης στις έδρες των Σχολών για αποτελεσματικότερη επαφή με τους φοιτητές και αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων ευκαιριών για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, καθώς και πληροφοριών για υποτροφίες ή για εποχική απασχόληση.
Πλήρη αξιοποίηση των προγραμμάτων κινητικότητας των φοιτητών προς πανεπιστήμια του εξωτερικού με το σύστημα ERASMUS ή με ανταλλαγές στο πλαίσιο διεθνών συνεργασιών του Πανεπιστημίου.
Αναβάθμιση του θεσμού της πρακτικής άσκησης μέσω του νέου επιχειρησιακού προγράμματος Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης.
Συμβουλευτική στήριξη των φοιτητών.
Στήριξη των φοιτητικών δράσεων για την επιστήμη και τον πολιτισμό (ομάδες θεάτρου, μουσικής, χορού, αθλητισμού κ.ά.).
Δημιουργία ηλεκτρονικής δικτυακής πύλης φοιτητών για ανταλλαγή απόψεων και ενίσχυση του διαλόγου.
Δημιουργία ηλεκτρονικής εφημερίδας για το Πανεπιστήμιο.
Δημιουργία φοιτητικού ραδιοφωνικού σταθμού.»

ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Θ. ΠΑΠΑΘΕΟΔΩΡΟΥ: «Για τους 11 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει από τον Ιούνιο και Ιούλιο 2009, προτείνουμε την άμεση προκήρυξη των θέσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (οκτάμηνα μέσω ΑΣΕΠ). Οι θέσεις αυτές είναι στη διάθεση του Πανεπιστημίου από τις 29/6/2009 και δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι, χωρίς σύμβαση σήμερα, να μην μπορούν να επωφεληθούν αυτής της δυνατότητας. Για την άμεση επίλυση του προβλήματος και μέχρι την προκήρυξη των θέσεων αυτών προτείνουμε τη σύναψη Συμβάσεων Ανεξάρτητων Εργασιών (ΤΕΒΕ), δίμηνης διάρκειας μέσω του τακτικού Προϋπολογισμού, ώστε οι εργαζόμενοι αυτοί να συνεχίσουν να υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο και να αμείβονται μέχρι και το Δεκέμβριο του 2009.
Για τους 15 εργαζόμενους, των οποίων οι συμβάσεις λήγουν στις 31 Δεκεμβρίου 2009, προτείνουμε την ένταξή τους στις θέσεις (διαθέσιμες από τις 29/6/2009) ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (οκτάμηνα μέσω ΑΣΕΠ), των οποίων η προκήρυξη πρέπει να γίνει, έστω και καθυστερημένα, τώρα.
Για τους 37 εργαζόμενους, των οποίων οι οκτάμηνες συμβάσεις λήγουν 31 Ιανουαρίου 2010, προτείνουμε την ανανέωσή τους, μέσω Τακτικού Προϋπολογισμού, με Συμβάσεις Ανεξάρτητων Εργασιών τρίμηνης διάρκειας (ΤΕΒΕ) (προβλεπόμενη δαπάνη για τον Τακτικό Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου 200.000 ευρώ) και την άμεση ένταξή τους από το Μάιο του 2010 σε θέσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (οκτάμηνα μέσω ΑΣΕΠ).
Οι παραπάνω λύσεις είναι βεβαίως πρόσκαιρες. Δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μόνιμης ένταξης των εργαζομένων αυτών στο διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου.
Γι’ αυτό το λόγο, καταρχάς προτείνουμε να υποβληθεί άμεσα από το Πανεπιστήμιο στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα για έγκριση θέσεων Ανάθεσης Έργου με Σύμβαση Μίσθωσης διετούς διάρκειας, με δυνατότητα προσλήψεων απευθείας από το φορέα, όπως προβλέπεται από το ΦΕΚ 1474/21-07-2009.
Παράλληλα, δεσμευόμαστε να υποβάλλουμε άμεσα στο Υπουργείο Παιδείας αίτημα για την έγκριση και διάθεση θέσεων μονίμων Υπαλλήλων ή Υπαλλήλων αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ, με ακριβή καθορισμό των αναγκαίων προσόντων και ειδικοτήτων για το σύνολο των συμβασιούχων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, έχοντας προηγουμένως επαρκώς αιτιολογήσει, βάσει του νέου οργανογράμματος του Πανεπιστημίου, ότι οι Υπάλληλοι αυτοί καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.»

Γ. ΞΑΝΘΑΚΗ – ΚΑΡΑΜΑΝΟΥ: «Άμεση ενεργοποίηση των 73 εποχικών θέσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (έως οχτώ μήνες) που είχαν κατανεμηθεί και είχαν αποσταλεί από 12-06-2009 από τη Δ.Ε. στο Υπουργείο Παιδείας και κάλυψη αρκετών συμβασιούχων με τη λύση αυτή.
Ένταξη συμβασιούχων στα επιχειρησιακά Προγράμματα της Διαχειριστικής Αρχής του Υπουργείου Παιδείας, καθώς και στα άλλα ερευνητικά Προγράμματα του Πανεπιστημίου.
Συμβάσεις μέσω του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων Έρευνας όπου είναι δυνατόν.
Ένταξη με αξιοκρατικές διαδικασίες όσο το δυνατόν περισσοτέρων στα ήδη λειτουργούντα Μεταπτυχιακά προγράμματα Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, καθώς επίσης και σε αυτά που θα λειτουργήσουν συντόμως.
Θα καταβληθεί επίσης κάθε δυνατή προσπάθεια για την οριστική ρύθμιση του προβλήματος με την κατάταξή τους στην κατηγορία των υπαλλήλων αορίστου χρόνου μέσω των διατάξεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι σε ισχύ.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: