Στην εφημερίδα «Hellenic News of America» μίλησε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Στην εφημερίδα «Hellenic News of America» μίλησε ο Ανδρέας Λυκουρέντζος

Απρίλιος 23, 2009 - 16:32

Χρήσιμη και σημαντική θεωρεί την παρουσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων στην φετινή έκθεση ΕΡΜΗΣ EXPO ο Υφυπουργός Παιδείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος και εκφράζει την πεποίθησή του ότι «οι επισκέπτες στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας θα είναι πάρα πολλοί για να γνωρίσουν τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρουμε».
Ο κ. Λυκουρέντζος, σε μία εφʼ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στο συνεργάτη μας στην Αθήνα δημοσιογράφο κ. Χρίστο Μαλασπίνα, αποκλειστικά για την Hellenic News, δηλώνει την υποστήριξή του στην Hermes Expo, την χρησιμότητα της οποίας επισημαίνει, τάσσεται υπέρ της ψήφου των Αποδήμων Ελλήνων από τις χώρες όπου κατοικούν και δηλώνει ότι το Υπουργείο και η Κυβέρνηση εργάζονται για την επίλυση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζει η ελληνική Παιδεία στο εξωτερικό. Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της συνέντευξη έχει ως ακολούθως:

Hellenic News: Κύριε Υπουργέ, να ξεκινήσουμε από τι άλλο, από την Παιδεία και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Γίνεται προσπάθεια για μια μεταρρύθμιση. Θέλετε να μας μιλήσετε σχετικά με αυτό;
Λυκουρέντζος: Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, έχει ξεκινήσει από την πρώτη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, με Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την κα Μαριέττα Γιαννάκου. Έχει υλοποιηθεί το μεγαλύτερο τμήμα του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας στο ελληνικό δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα.
Στην παρούσα περίοδο συζητάμε για ουσιαστικές αλλαγές στα προγράμματα σπουδών του Λυκείου, με απώτερη επιδίωξη την αναβάθμιση των σπουδών και την ανάδειξη της αυτοτέλειας και της αυτοδυναμίας του. Συζητάμε την αποδέσμευση των σπουδών από το σύστημα της επιλογής των φοιτητών και τη διαδικασία πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Θέλουμε δηλαδή ένα αυτόνομο ελληνικό Λύκειο με υψηλού επιπέδου σπουδές, το οποίο θα αποδίδει στην κοινωνία ώριμους, υπεύθυνους, δημοκρατικούς πολίτες, με γνώσεις των αξιών του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνικής παιδείας και σε δεύτερο στάδιο θέλουμε ένα σύγχρονο, αξιοκρατικό, αξιόπιστο, απόλυτα διαφανές σύστημα επιλογής των νέων φοιτητών.
H.N.: Προβλήματα με την Παιδεία, αλλά και αιτήματα για την Παιδεία έχουν και οι ομογενείς μας στην Αμερική και παντού στον κόσμο . Πως αντιμετωπίζετε το θέμα της Παιδείας των ομογενών;
Λυκουρέντζος: Γνωρίζετε ότι το Υπουργείο στηρίζει όλες τις εκπαιδευτικές διαδικασίες οι οποίες εξελίσσονται στην ομογένεια, στην Ευρώπη και στην Αμερική. Τόσο με την αποστολή Ελλήνων εκπαιδευτικών οι οποίοι εξακολουθούν να πληρώνονται από το ελληνικό κράτος, όσο και με την αποστολή σχολικών βιβλίων, όπου αυτό είναι εφικτό και δυνατό.
Την ίδια ώρα προσφέρει διοικητικά στελέχη, όπως είναι οι συντονιστές εκπαίδευσης, σε κάθε περιοχή του πλανήτη, όπου υπάρχουν σχολικές μονάδες στις οποίες διδάσκονται ελληνικά μαθήματα, ή εφαρμόζουν εξ ολοκλήρου τα εκπαιδευτικά προγράμματα της χώρας μας. Οι συντονιστές έχουν την ευθύνη να παρακολουθούν από κοντά την εκπαιδευτική διαδικασία, να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα τα οποία γεννώνται, να ενημερώνουν την κεντρική Υπηρεσία κι εμείς να παρεμβαίνουμε, όπου αυτό είναι αναγκαίο.
Εδώ στην κεντρική Υπηρεσία υπάρχει ο Ειδικός Γραμματέας υπεύθυνος για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και την εκπαίδευση των ομογενών, ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά και από κοντά αυτές τις εξελίξεις.
Θέλουμε να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας με την ομογένεια, θέλουμε να συντηρήσουμε τις αξίες και την παράδοση του ελληνικού πολιτισμού, της ελληνικής γλώσσας, της ελληνικής ιστορίας. Θέλουμε να καλλιεργούμε την εθνική συνείδηση από γενιά σε γενιά και αυτό διότι το οφείλουμε στον τόπο που γεννηθήκαμε, στην ιστορία του, στους ανθρώπους του, στην ευθύνη που έχουμε να διατηρήσουμε γενιά με γενιά, το ελληνικό έθνος με τη δυναμική του, με το μεγαλείο του, με την προβολή του σε όλη την οικουμένη.
Η.Ν.: Πρόσφατα διατυπώθηκε από ομογενειακό παράγοντα στη μόνιμη διακομματική Επιτροπή της Βουλής για τον απόδημο Ελληνισμό, η άποψη ότι θα πρέπει η Εκκλησία να αποχωριστεί του ρόλου της για την εκπαίδευση στην Αμερική. Σας βρίσκει σύμφωνο αυτή η άποψη;
Λυκουρέντζος: Ο Υφυπουργός δεν σχολιάζει απόψεις.
Η.Ν.Πως βλέπετε το ρόλο της Εκκλησίας στις Ηνωμένες Πολιτείες;
Λυκουρέντζος: Αυτό το οποίο θέλω να προσθέσω και για να μην παρεξηγηθεί η απάντηση που σας έδωσα προηγουμένως ότι δεν σχολιάζω τις όποιες απόψεις για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να οργανώνεται η εκπαιδευτική διαδικασία στην ομογένεια θέλω να επισημάνω το σημαντικό ρόλο τον οποίο έχει διαδραματίσει η Ορθόδοξη Εκκλησία και η Αρχιεπισκοπή στη διατήρηση των αξιών του Ελληνισμού, διότι πιστεύω απολύτως στη συνταύτιση Ελληνισμού και Ορθοδοξίας.
Πιστεύω ότι η Εκκλησία συνεισέφερε τα πάντα για να διατηρηθεί η συνοχή των ομογενών και ότι αποτέλεσε την πρώτη κοιτίδα συσπείρωσης και συγκράτησης των ομογενών απανταχού της γης και για τούτο οφείλουμε σεβασμό και τιμή στην Εκκλησία και στους κατά καιρούς ηγέτες της, κυρίως τους Αρχιεπισκόπους αλλά και τους Μητροπολίτες και τους ιερείς
Η.Ν.: Μια και είμαστε στην ομογένεια να πω και κάτι ακόμη. Συζητείται αυτές τις μέρες το θέμα της ψήφου των αποδήμων. Ποια είναι η προσωπική σας άποψη;
Λυκουρέντζος: Είμαι υπέρ της εγκρίσεως του νόμου τον οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση στη Βουλή και δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι ομογενείς μας στις βουλευτικές εκλογές. Θεωρώ ότι η γνώμη τους βαρύνει για τις εξελίξεις στην Ελλάδα, διότι αυτές οι εξελίξεις αφορούν το σύνολο της χώρας μας άρα και τον τόπο καταγωγής των ομογενών.
Παράλληλα θα ενίσχυε τους δεσμούς της μητέρας – πατρίδας με τις ομογενειακές Οργανώσεις και τους ομογενείς. Θα έδινε τη δυνατότητα της συχνότερης επαφής, θα έδινε τη δυνατότητα της συνεργασίας και βεβαίως οι ομογενειακές Οργανώσεις θα αποκτούσαν κι ένα ειδικό βάρος με το λόγο τους και τη συμμετοχή τους στις πολιτικές εξελίξεις της χώρας. Και εμείς αυτό το αποδεχόμαστε για την ελληνική δημοκρατία και γι' αυτό καταθέσαμε το νόμο στον οποίο ήδη αναφέρθηκα.
Δυστυχώς δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει ανταπόκριση από τα άλλα Κόμματα της Βουλής και η φιλόδοξη αυτή πρωτοβουλία, δεν θα τύχει της εγκρίσεως του απαραίτητου αριθμού των Βουλευτών και άρα δεν θα μπορούν οι ομογενείς μας να ψηφίζουν. Χρειάζεται στη Βουλή, πέρα από τη πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας ένας ακόμη αριθμός βουλευτών για να ξεπεράσουμε τον αριθμό 180 όπως απαιτεί το Σύνταγμά μας, και λυπάμαι διότι αυτό δεν συμβεί.
Η.Ν.: Η επαγγελματική και επιχειρηματική Εκθεση «Ermis Expo», στην Αμερική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σαν μια παραγωγική «φωλιά», που συγκεντρώνει ελληνικά προϊόντα, ελληνικές επιχειρήσεις και τις προβάλλει στην Αμερική. Πως βλέπετε το έργο της, πως το αξιολογείτε;
Λυκουρέντζος: Πιστεύω ότι τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες ενισχύουν τις οικονομικές σχέσεις της ομογένειας της Αμερικής και της χώρας μας, είναι επωφελείς, δίνουν τη δυνατότητα να διευρύνονται οι ορίζοντες των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων Ελλήνων και ομογενών και εκ παραλλήλου συνεισφέρουν στην προβολή των ελληνικών προϊόντων, αλλά και των επιχειρηματικών ευκαιριών οι οποίες προσφέρονται στην Ελλάδα.
Και φέτος θα προσθέσουμε και την παρουσία του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, έτσι ώστε να γίνουν γνωστές στους νεότερους Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής, οι δυνατότητες που προσφέρει το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και τέτοιες δυνατότητες είναι πάρα πολλές, διότι τα Πανεπιστήμιά μας αναπτύσσουν καλοκαιρινά προγράμματα Summer schools, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν ομογενείς και να αποκτούν γνώσεις υψηλού επιπέδου, σε συγκεκριμένα γνωστικά επιστημονικά αντικείμενα, αλλά κυρίως να αποκτούν και τη συναρπαστική εμπειρία της επαφής με τον τόπο καταγωγής. Διότι όλα αυτά συνδυάζονται και με ένα πρόγραμμα ολιγοήμερων διακοπών στη χώρα μας και βεβαίως προσφέρει την ευκαιρία το πρόγραμμα αυτό να επισκέπτονται τόπους ιστορικούς, αρχαιολογικούς, τόπους της Ορθοδοξίας, έχουμε, όπως γνωρίζετε, σημαντικά Μοναστήρια στην Ελλάδα.
Θεωρώ λοιπόν ότι είναι χρήσιμη και σημαντική η παρουσία του Υπουργείου μας φέτος στη συγκεκριμένη έκθεση και ευελπιστώ ότι οι επισκέπτες στο περίπτερο του Υπουργείου Παιδείας θα είναι πάρα πολλοί, για να γνωρίσουν τις ευκαιρίες τις οποίες προσφέρουμε.
Η.Ν.: Στις σχέσεις Ελλάδας – Αμερικής σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν οι ομογενείς μας. Ένα από τα θέματα στα οποία έχουν εστιάσει το ενδιαφέρον τους, πέρα από τα εθνικά, είναι και το λεγόμενο πρόγραμμα «Visa Weaver» κατάργηση βίζας για να ταξιδέψει κανείς από την Ελλάδα στην Αμερική. Υπάρχει κάποια οποιαδήποτε πληροφόρηση που βρίσκεται το συγκεκριμένο θέμα;
Λυκουρέντζος: Δεν είναι θέμα της αρμοδιότητός μου, το χειρίζεται η Υπουργός Εξωτερικών η κα Ντόρα Μπακογιάννη.
Η.Ν.: Πως θα βλέπατε στην παρούσα δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία την εξαγωγική προσπάθεια της Ελλάδας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ενδεχομένως προς άλλες ομογενειακές αγορές του εξωτερικού;
Λυκουρέντζος: Όλα αυτά ξέρετε ότι έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους για την οικονομική πρόοδο της χώρας μας και των Ελλήνων παραγωγών μικρομεσαίων επιχειρηματιών και ισχυρών επιχειρηματικών συγκροτημάτων τα οποία υπάρχουν στη χώρα, αλλά λειτουργούμε στο πλαίσιο ενός σκληρού διεθνούς ανταγωνισμού, μετά και την πλήρη κατάργηση των δασμών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Προσφέρονται πάρα πολλές ευκαιρίες, χρειάζεται να δώσουμε προτεραιότητα στις ποιοτικές προδιαγραφές των προϊόντων μας, οι οποίες αποτελούν καθοριστικό κριτήριο για τις επιλογές των καταναλωτών. Χρειάζεται να αποδώσουμε ιδιαίτερη σημασία στην οργανωτική πολιτική των εξαγωγών μας, με την αξιοποίηση όλων των προσφερομένων Οργανισμών και δυνατοτήτων που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, δηλαδή ο Οργανισμός Προώθησης Εξαγωγών, οι Οργανώσεις, οι εμπορικοί ακόλουθοι, τα Προξενεία, μπορούν όλοι να διαδραματίσουν ένα ρόλο ουσιαστικό. Πιστεύω ότι ο Έλληνας παραγωγός, ο Έλληνας επιχειρηματίας, μπορεί να σταθεί με επιτυχία σε αυτό το σκληρό διεθνή ανταγωνισμό.
Διότι και ποιότητα έχουν τα προϊόντα μας και βιολογικές καλλιέργειες πλέον αναπτύσσουμε με μεγάλη ταχύτητα στην Ελλάδα και στα βιομηχανικά προϊόντα, όπου έχουμε εκδηλώσει επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, μπορούμε να σταθούμε ισότιμα στον ανταγωνισμό.
Η συνεργασία, η συστράτευση και ο καλός συντονισμός, μπορούν να προσφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα σε αυτή την οικονομική συνεργασία της Ελλάδας και της ομογένειας.
Η.Ν.: Θα σας δούμε κι εσάς κ. Υφυπουργέ, στις Ηνωμένες Πολιτείες στα πλαίσια της έκθεσης «Ermεs Expo»;
Λυκουρέντζος: Στον προγραμματισμό του Υπουργείου είναι να εκπροσωπήσω την πολιτική του ηγεσία στην Αμερική, σε συνδυασμό και με την εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στην παρέλαση στο Σικάγο. Εύχομαι ο Θεός να μας έχει υγιείς, να μας δίνει δύναμη, να μπορούμε πράγματι να πραγματοποιήσουμε το ταξίδι στην Αμερική και να έχω κι εγώ τη χαρά να δω από κοντά τους ηγέτες μας της ελληνικής ομογένειας, τους πρωταγωνιστές της πολιτικής, της κοινωνικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας, τους πρωταγωνιστές μας στο χώρο της οικονομίας, των Πανεπιστημίων, αλλά και τους απλούς ανθρώπους του καθημερινού μόχθου, οι οποίοι δεν λησμονούν την Ελλάδα και με τη στάση τους και με τον αγώνα τους, την τιμούν και τη δοξάζουν καθημερινά.
Η.Ν.: Ένα μήνυμα προς την ομογένεια;
Λυκουρέντζος: Να κρατήσουν την Ελλάδα στην καρδιά τους. Η δράση τους και η παρουσία τους και ο αγώνας τους μας κάνει όλους εδώ στην Ελλάδα υπερήφανους και τους τιμούμε για όσα μέχρι τώρα έχουν προσφέρει στην πατρίδα μας και με τον αγώνα τους εκεί όπου ζουν, εργάζονται και προοδεύουν, αλλά και με όσα από τον καθημερινό τους μόχθο, μπορούν και επιστρέφουν στον τόπο και να συνεισφέρουν στην εθνική μας ανάπτυξη.
Η.Ν.: Σας ευχαριστώ πολύ.

Πηγή Αρκαδικές ειδήσεις