Σε οχτώ δόσεις θα πληρωθούν τα χρωστούμενα τους από το Κράτος οι Δήμοι της Αρκαδίας

Σε οχτώ δόσεις θα πληρωθούν τα χρωστούμενα τους από το Κράτος οι Δήμοι της Αρκαδίας

Μάιος 27, 2009 - 08:50

Υπογράφηκε από τους υφυπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Λέγκα, Εσωτερικών Α. Νάκο και τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη η Προγραμματική Σύμβαση για την, μετρητοίς και σε οχτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις, απόδοση οφειλών του ελληνικού δημοσίου προς τους ΟΤΑ, ύψους 1.711 εκ. ευρώ.

Η πρώτη από τις οκτώ δόσεις, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Λέγκας, οδεύει ήδη προς πληρωμή και θα εκταμιευτεί στις 31 Μαΐου, όπως προβλέπεται από τη Σύμβαση. Οι υπόλοιπες επτά θα καταβάλλονται την 31η Ιανουαρίου κάθε έτους για τα επόμενα επτά χρόνια.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίλυση σειράς οικονομικών αιτημάτων της Αυτοδιοίκησης, επισημαίνοντας ωστόσο πως «αυτό δε σημαίνει ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά μας και ότι θα πάψουμε να διεκδικούμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι με αυτήν την εξέλιξη «οι ταραγμένες σχέσεις που υπήρχαν επί σειρά ετών μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης, έχουν εξομαλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό».

Ακολουθεί ολόκληρη η δήλωση του προέδρου της ΚΕΔΚΕ Ν. Κακλαμάνη.
Ν. ΚΑΚΛΑΜΑΝΗΣ: Θέλω να εκφράσω, εκ μέρους του Δ.Σ. της ΚΕΔΚΕ την ικανοποίησή μου, στα πρόσωπα των κυρίων Λέγκα και Νάκου για τρία ζητήματα, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι έχουν ικανοποιηθεί όλα τα αιτήματά μας και ότι θα πάψουμε να διεκδικούμε από τις εκάστοτε κυβερνήσεις αυτά που πιστεύουμε ότι μας ανήκουν.
Πρώτον, οι αυξήσεις που περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό, τόσο στους ΚΑΠ, όσο και στη ΣΑΤΑ, εκτελούνται μέχρι στιγμής στο ακέραιο και νομίζω ότι έτσι πρέπει να συνεχιστεί μέχρι τέλους του έτους.
Δεύτερον, σήμερα όχι απλώς υπογράφουμε αυτήν τη συμφωνία, αλλά, όπως με ενημέρωσε ο κ. Λέγκας, έχει ήδη υπογραφεί από τον κ. Παπαθανασίου και η εκταμίευση της πρώτης δόσης των οφειλών ύψους 214 εκ. ευρώ.
Τρίτον, υπενθυμίζω ότι το αίτημα του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ για τη μη παρακράτηση φέτος του 10% των ΚΑΠ για το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», επίσης έχει ήδη υλοποιηθεί. Και όταν λέω ότι έχει υλοποιηθεί εννοώ πως ήδη έχουν διανεμηθεί τα χρήματα αυτά εις τους δήμους.
Αυτό σημαίνει ότι οι ταραγμένες σχέσεις που υπήρχαν επί σειρά ετών μεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της εκάστοτε κυβέρνησης, έχουν εξομαλυνθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Εκτιμώ ότι εάν συνεχίσουμε έτσι επ΄ ωφελεία και των δύο πλευρών και άλλα θέματα, μικρότερης ίσως εμβέλειας, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα θα βρούνε τη λύση τους.
Και επειδή ο κ. Νάκος αναφέρθηκε και στις 20.000 θέσεις απασχόλησης στους δήμους, που δρομολογούνται με τη συνεργασία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ΟΑΕΔ, εδώ θα μου επιτρέψετε να υπογραμμίσω κύριε υφυπουργέ και τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην ελληνική κοινωνία σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Διότι είναι κοινό μυστικό πως οι δαπάνες μισθοδοσίας αυτών των εργαζομένων, στο 60% περίπου θα καλυφθούν από ίδιους πόρους της Αυτοδιοίκησης και στο 40% περίπου με χρήματα που θα διαθέσει ο ΟΑΕΔ.
Παρά ταύτα, κρίναμε ότι σ’ αυτήν τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο για να διεκδικεί, αλλά είναι - στο βαθμό που της αναλογεί και μπορεί - και να συνεισφέρει στο κοινωνικό σύνολο.
Ευχαριστούμε πολύ λοιπόν για τη μέχρι τώρα συνεργασία και ελπίζω ότι θα την έχουμε και στο μέλλον.

Δηλώσεις υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκου Λέγκα

«Στο μέσο μιας δύσκολης περιόδου κατορθώσαμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, να αντιμετωπίσουμε μια εκκρεμότητα του χθες. Μια εκκρεμότητα που έχει την αφετηρία της στο 1989.
Με τη σημερινή σύμβαση αποδίδουμε τους παρακρατηθέντες πόρους ύψους 1,7 δις ευρώ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ήδη ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννης Παπαθανασίου έχει υπογράψει τη μεταφορά της σχετικής πίστωσης με σκοπό να αποδοθεί η πρώτη δόση ύψους 213,8 ευρώ στις 31 Μαΐου.
Ενισχύουμε με αυτόν τον τρόπο την οικονομική και θεσμική αυτοτέλεια των ΟΤΑ με γνώμονα την παροχή καλύτερων υπηρεσιών στους πολίτες και στην κοινωνία. Κάνουμε πράξη όλα όσα έχουμε πει, όλα όσα για τα οποία έχουμε δεσμευτεί».

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: