Που είναι τα λεφτά για τις Πυρόπληκτες περιοχές;;;

Που είναι τα λεφτά για τις Πυρόπληκτες περιοχές;;;

Απρίλιος 24, 2009 - 14:42

Μεγάλη διάσταση λαμβάνει το θέμα, μετά από ερώτηση Γαλλίδας Ευρωβουλευτού.

Στην Αρκαδία έχουν εγκριθεί μόνο δύο έργα στους Δήμους Γόρτυνος και Φαλαισίας.

Εξηγήσεις ζητά Γαλλίδα Ευρωβουλευτής για το γεγονός ότι η οικονομική ενίσχυση των περίπου 90.000.000 € από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει φτάσει ακόμα στις πυρόπληκτες περιοχές, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνια.
Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι από τα περίπου 200.000.000 € που έχει στη διάθεση του το Ταμείο Αλληλεγγύης, μόνο 2.000.000 € έχουν εγκριθεί, έως σήμερα, για την Αρκαδία.

Εξηγήσεις ζητά Γαλλίδα Ευρωβουλευτής για το γεγονός ότι η οικονομική ενίσχυση των περίπου 90.000.000 € από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει φτάσει ακόμα στις πυρόπληκτες περιοχές, αν και έχουν περάσει σχεδόν δύο χρόνιες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα περίπου 200.000.000 € που έχει στη διάθεση του το Ταμείο Αλληλεγγύης μόνο 2.000.000 € έχουν εγκριθεί έως σήμερα για την Αρκαδία.

Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ C. Guy Quint

«Θέμα: Εποπτεία της υλοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Πελοπόννησο.
Τον Απρίλιο του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταβάλει στην Ελλάδα, μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤΑΕΕ), ενίσχυση συνολικού ύψους 89,7 εκατ. ευρώ, με στόχο τη μερική αντιστάθμιση των δαπανών που σχετίζονται με τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2007. Η πρόταση αυτή υλοποιήθηκε με συμφωνία της αρμόδιας επί του προϋπολογισμού αρχής. Τα ποσά που διατέθηκαν πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την επιστροφή του κόστους των μέτρων έκτακτης ανάγκης. Οι πλέον σοβαρές και εκτεταμένες βλάβες εντοπίζονται στο δυτικό τμήμα της χώρας, στην Πελοπόννησο και την ηπειρωτική Ελλάδα. Η καταστροφή αυτή έπληξε σοβαρά την οικονομία, τις στοιχειώδεις υποδομές και το περιβάλλον.
Ως μέλη της Επιτροπής Προϋπολογισμού, μεταβήκαμε στις 14 και 15 του περασμένου Μαρτίου στις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τις πυρκαγιές προκειμένου να συναντήσουμε τους πληθυσμούς που ζουν εκεί. Διαπιστώσαμε ότι οι υποσχεθείσες ενισχύσεις οι οποίες προέρχονται από ευρωπαϊκά ταμεία δεν έχουν φθάσει ακόμη στις εν λόγω περιοχές. Επομένως, εφιστούμε επισήμως την προσοχή της Επιτρόπου στο ζήτημα αυτό και την καλούμε να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
1.-Πού βρίσκονται τα εμπόδια ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων που ελήφθησαν από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή;
2.-Γιατί η εν λόγω ενίσχυση, η οποία ψηφίσθηκε πριν από έναν χρόνο, δεν έχει αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα στις περιοχές αυτές, όπου η ανάγκη για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη καθίσταται καθημερινά όλο και πιο επιτακτική;
3.-Εκτός από τον εκ των υστέρων έλεγχο που πραγματοποιεί η Επιτροπή, προβλέπεται να ζητηθούν εξηγήσεις από την ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά την αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ενίσχυσης;»

ΜΟΝΟ ΔΥΟ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΑΡΚΑΔΙΑ

Το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών (ΕΤΑΕΑ) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ιδρύθηκε τον Αύγουστο 2007 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 205/Α/29-8-07), η οποία κυρώθηκε με το Νόμο 3624/07 (ΦΕΚ 289/Α/24-12-07).
Την οργάνωση και λειτουργία του καθορίζει το Προεδρικό Διάταγμα αριθμ. 227 / 22-11-2007.
Σκοπός του είναι η χρηματοδότηση προγραμμάτων αποκατάστασης ζημιών και στήριξης και ενίσχυσης πληγέντων από θεομηνίες, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες και άλλες φυσικές καταστροφές ή άλλα ακραία φαινόμενα, ιδίως μέσω:
α) της χρηματοδότησης προγραμμάτων για τους ανωτέρω σκοπούς. Τα προγράμματα υποβάλλονται από τα Υπουργεία, τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών το οποίο τα προωθεί με εισήγησή του στο Ταμείο. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να εντάσσονται στους γενικούς άξονες και τις δράσεις Αναπτυξιακών Σχεδίων πληγεισών περιοχών,
β) της συνεργασίας του Ταμείου με τους λοιπούς εμπλεκόμενους φορείς (Υπουργεία, Περιφέρειες, Νομαρχίες, Δήμοι, φυσικά ή/και νομικά πρόσωπα) στην εκτέλεση προγραμμάτων.
Πόροι του Ταμείου είναι οι δωρεές και, εφ' όσον χρειασθεί, ο Κρατικός Προϋπολογισμός.
Στο Ταμείο έχουν γίνει δωρεές ύψους 197.803.548,24 ευρώ.
Το ποσό αυτό προέρχεται από τη γενναιοδωρία και την αλληλεγγύη 92.000 δωρητών, κυρίως από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό.
Μεταξύ των δωρητών είναι ιδιώτες, Κρατικοί Οργανισμοί, Τράπεζες, Εταιρείες κλπ., Έλληνες και αλλοδαποί.
Το ποσό αυτό είναι κατατεθειμένο εντόκως σε ειδικό λογαριασμό υπ' αριθμ . 26107916 της Τράπεζας της Ελλάδος.
Εκταμίευση έστω και ενός ευρώ μπορεί να γίνει μόνο με έγκριση του Προέδρου και ενός μέλους του Δ.Σ. του ΕΤΑΕΑ .
Η διαχείριση του λογαριασμού αυτού ελέγχεται από το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, από Ορκωτούς Λογιστάς και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Ειδικά, για την Αρκαδία, έχουν εγκριθεί δύο έργα τα ο[ποία είναι:
• Επιχορήγηση Δήμου Φαλαισίας Ν. Αρκαδίας για την εξόφληση δαπάνης εκτέλεσης αντιπλημμυρικών έργων (ένταλμα 20/4-12-2008) -47.600,00
• Χρηματοδότηση Δήμου Γόρτυνος για αντιπλημμυρικά έργα και έργα αποκατάστασης ζημιών (σύμφωνα με επιθυμία των δωρητών) (ένταλμα 2/6-2-2008) -2.000.000,00

Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις