Παρέμβαση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τις αυξήσεις εισφορών των ασφαλισμένων

Παρέμβαση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας για τις αυξήσεις εισφορών των ασφαλισμένων

Μάιος 18, 2009 - 00:30

«Η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων όχι μόνο δε θα επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα, οδηγώντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους σε οριστική κατάρρευση…» δηλώνει σε παρέμβασή προς την Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πάλλη- Πετραλιά. ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Δημήτρης Παυλής

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Το Επιμελητήριο Αρκαδίας, εκπροσωπώντας τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες μέλη του, απευθύνεται σε εσάς για να εκφράσει την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση τους για την πρόσφατη απόφαση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε. να προτείνει προς εσάς αύξηση εισφορών των ασφαλισμένων του Ταμείου κατά 6%. Είναι προφανές ότι η απόφαση αυτή θα έχει ως μοναδικό αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση του αδιεξόδου το οποίο αντιμετωπίζουν ήδη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας.

Γνωρίζετε και εσείς πολύ καλά την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην παγκόσμια και την εθνική οικονομία και τις επιπτώσεις που αυτή έχει στις μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν καθημερινά την απειλή του «λουκέτου» ή, στην καλύτερη περίπτωση, της συρρίκνωσης και της απόλυσης υπαλλήλων, θέματα που δημιουργούν ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα, ένα μεγάλο ποσοστό των ασφαλισμένων (περίπου 25%) αδυνατεί να ανταπεξέλθει στην υποχρέωση καταβολής των εισφορών του όπως έχουν μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει εκτός από τη χρεωκοπία και από την απώλεια των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών του δικαιωμάτων.

Οι μελέτες που έχουν ήδη γίνει, ακόμα και αυτή που έγινε για λογαριαμό του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας (Μάρτιος 2008), έχουν αποδείξει ότι η ουσιαστική κάλυψη του ελλείμματος του Ταμείου δε δύναται να επιτευχθεί με αύξηση των εισφορών και μείωση των παροχών, καθώς είναι πολύ μεγάλο το ύψος του, αλλά υπάρχει ανάγκη χρηματοδότησης του Οργανισμού, ο οποίος είναι μάλιστα ο πλέον υποχρηματοδοτούμενος από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα έπρεπε λοιπόν να κινούνται οι πολιτικές των Ταμείων και του κράτους και όχι προς την περαιτέρω ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η αύξηση των εισφορών των ασφαλισμένων όχι μόνο δε θα επιλύσει οποιοδήποτε πρόβλημα, αλλά θα δημιουργήσει ακόμα περισσότερα, οδηγώντας τις επιχειρήσεις και τους εργαζομένους τους σε οριστική κατάρρευση. Είμαστε βέβαιοι, κυρία Υπουργέ, ότι κατανοείτε απόλυτα τη προδιαγεγραμμένη αποτυχία μίας τέτοιας απόφασης και εν γένει πολιτικής και ότι δε θα κάνετε αποδεκτή την πρόταση του Δ.Σ. του Ο.Α.Ε.Ε. για περαιτέρω αυξήσεις των εισφορών. Αυτό απαιτούν οι σημερινές συνθήκες και όλος ο επιχειρηματικός κόσμος και οι εργαζόμενοι.

Με εκτίμηση,

ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΠΑΥΛΗΣ

Η παραπάνω παρέμβαση κοινοποιήθηκε:
1. ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κ. Ι. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
2. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΟΑΕΕ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
3. ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: