Οι νεκρώσεις των ελαιόδεντρων απειλούν το Μαίναλο

Οι νεκρώσεις των ελαιόδεντρων απειλούν το Μαίναλο

Δεκέμβριος 03, 2009 - 15:59

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΤΟ ΜΑΙΝΑΛΟ!

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι το φαινόμενο οφείλεται στην παρατεταμένη ξηρασία και ότι η λύση είναι τα νεκρά δένδρα να υλοτομούνται αμέσως μετά τη νέκρωσή τους
Ο βουλευτής Οδ. Κωνσταντινόπουλος προανήγγειλε ημερίδα για να επανεξεταστεί η ιδέα δημιουργίας οικολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαίναλο

Η λήψη μέτρων για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου συζητήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ύστερα από μία επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραίτης ο οποίος είπε ότι «στις προτεραιότητές μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δασοπροστασίας μακράς πνοής. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προστασίας και ανάδειξης του δασικού μας πλούτου, σύμφωνα με το πρότυπο της «πράσινης ανάπτυξης».

Η λήψη μέτρων για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου συζητήθηκε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ύστερα από μία επίκαιρη ερώτηση την οποία κατέθεσε ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Εκ μέρους της Κυβέρνησης, απάντησε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραίτης ο οποίος είπε ότι «στις προτεραιότητές μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δασοπροστασίας μακράς πνοής. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προστασίας και ανάδειξης του δασικού μας πλούτου, σύμφωνα με το πρότυπο της «πράσινης ανάπτυξης».

ΤΑ ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ

«Εισερχόμαστε στη συζήτηση της πρώτης με αριθμό 132/24.11.2009 Επίκαιρης Ερώτησης, πρώτου κύκλου, του Βουλευτή του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου προς την Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου κλπ.
Η Επίκαιρη Ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου έχει ως εξής:
«Στο Ελατοδάσος του Μαινάλου, ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ελλάδος, την τελευταία τριετία (2007-2009) παρατηρείται το φαινόμενο της ξήρανσης δένδρων ελάτης.
Η ασθένεια που έχει προσβάλλει τα δένδρα, έχει ήδη καταστρέψει το 15% της συνολικής έκτασης του δάσους και ειδικοί επισημαίνουν τον κίνδυνο επέκτασης της καταστροφής του.
Οι νεκρώσεις των δένδρων σχετίζονται με τη χαμηλή βροχόπτωση και χιονόπτωση, καθώς η έλλειψη της απαραίτητης υγρασίας τα καθιστά ευάλωτα σε επιδρομές φλοιοφάγων εντόμων, ενώ μύκητες που προκαλούν σηψιρριζίες και εντείνουν την υδατική καταπόνηση, λειτουργούν επιβαρυντικά για αυτά.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου, υπάρχει άμεση ανάγκη λήψης μέτρων και υιοθέτησης συντονισμένων πρωτοβουλιών.
Η προστασία του Ελατοδάσους του Μαινάλου -ενός δάσους ιδιαίτερης οικολογικής, τουριστικής και ιστορικής αξίας- κρίνεται θέμα άμεσης προτεραιότητας, δεδομένης και της θλιβερής κατάστασης που έχει προκληθεί λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών των τελευταίων ετών, με τη δραματική μείωση των δασών και τις συνεπακόλουθες επιβαρύνσεις του περιβάλλοντος.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:
Τι μέτρα έχουν ληφθεί για την προστασία του ελατοδάσους του Μαινάλου μέχρι τώρα, καθώς και με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί ο περιορισμός και η αντιμετώπιση της νέκρωσης των ελάτων;».
Στην ερώτηση του κ. Κωνσταντινόπουλου θα απαντήσει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Μωραΐτης.
Ορίστε, κύριε Υφυπουργέ, έχετε το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το πρόβλημα της ξήρανσης των ελάτων στο όρος Μαίναλο οφείλεται κατά κύριο λόγο, όπως μας ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες, στην παρατεταμένη ξηρασία των προηγούμενων ετών στη συγκεκριμένη περιοχή, αλλά και σε άλλες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.
Κύριε συνάδελφε, η Ευρυτανία μας μαστίζεται εδώ και χρόνια από αυτό το φαινόμενο. Παρατηρήθηκε -κατά διετίες το βλέπουμε- τη διετία 1998-1990 -ήταν η πρώτη διετία που εμφανίστηκε έντονα- το είδαμε το 2007 και μετά το 2008 και 2009.
Τι έγινε όμως στο Μαίναλο; Το Δασαρχείο Βυτίνας άμεσα ξεκίνησε την υλοτόμηση των ξηρών ελατόδενδρων και -βάσει όλης της ενημέρωσης την οποία έχουμε- μας είπαν όλοι ότι είναι το πιο ενδεδειγμένο μέτρο για τέτοιες καταστάσεις. Αυτές οι εργασίες σήμερα, σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό ολοκληρωθεί, έχουν. Όμως, το ζητούμενο -και σε αυτό καλούμαι να απαντήσω και πιστεύω ότι γι’ αυτό το λόγο έγινε από ένα νέο Βουλευτή αυτή η ερώτηση- είναι η οριστική λύση του προβλήματος. Αυτό προϋποθέτει μία επιστημονική έρευνα και μία προώθηση των ενδεδειγμένων λύσεων. Μάλιστα, αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα -και σας το είπα και το επαναλαμβάνω- είναι ένα φαινόμενο, το οποίο παρουσιάζεται ανά 6-7 χρόνια περίπου.
Το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων και Τεχνολογίας δασικών προϊόντων έχει πραγματοποιήσει μία συστηματική μελέτη του φαινομένου των νεκρώσεων δένδρων ελάτης. Αυτό ακριβώς, το οποίο σας περιγράφω, έγινε με συνεχή λήψη στοιχείων σε μία σειρά ετών από μόνιμες πειραματικές επιφάνειες στον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας, αλλά και σε άλλες περιοχές στην πατρίδα μας. Οι παρατηρήσεις αυτές, καθώς και άλλων ερευνητών στην Ελλάδα, αλλά και σε περιοχές της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, συγκλίνουν στην άποψη ότι το φαινόμενο αυτό σχετίζεται άμεσα με περιόδους μειωμένων βροχοπτώσεων. Το μόνο άμεσο μέτρο, που μπορεί να εφαρμοστεί για τον περιορισμό του φαινομένου, είναι η υλοτομία και η αποφλοίωση των κορμοτεμαχίων. Κατά συνέπεια, τα νεκρά δένδρα θα πρέπει να υλοτομούνται αμέσως μετά τη νέκρωσή τους. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι και σε πολλές περιοχές της χώρας μας έχει παρατηρηθεί μία εκτεταμένη αρνητική εικόνα με αυτές τις νεκρώσεις και βεβαίως εκεί πέρα δεν είναι εύκολη, σε καμία περίπτωση, η υλοτόμηση του συνόλου των δένδρων.
Το πρόβλημα τώρα για την περιοχή του Μαινάλου γίνεται ακόμα εντονότερο αν λάβουμε υπόψη μας τις καταστροφικές πυρκαγιές των τελευταίων ετών που επιβάρυναν αρκετά την κατάσταση.
Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, στις προτεραιότητές μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση ενός ευρύτατου προγράμματος δασοπροστασίας μακράς πνοής. Αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει δράσεις πρόληψης, προστασίας και ανάδειξης του δασικού μας πλούτου, σύμφωνα με το πρότυπο της «πράσινης ανάπτυξης» που προτάσσουμε στην πολιτική μας.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Το λόγο έχει ο ερωτών Βουλευτής κ. Κωνσταντινόπουλος.
ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το Μαίναλο, όπως σίγουρα γνωρίζετε, είναι ένα από τα αρχαιότερα δάση της Ελλάδας. Με δεδομένο ότι την τελευταία 3ετία, πέρα από τις καταστροφές, υπήρξε έξαρση του φαινομένου της ξήρανσης των δένδρων, πιστεύω ότι πρέπει όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες και να πάρουμε όλες αυτές τις πρωτοβουλίες για τον περιορισμό αυτού του φαινομένου όχι μόνο για σήμερα, αλλά και για αύριο.
Το δάσος του Μαινάλου για την Αρκαδία αποτελεί κεντρικό στοιχείο της πολιτικής και ιστορικής κληρονομιάς.
Εμείς, κύριε Υπουργέ, δεν θα εξαντλήσουμε την ευαισθησία μας και για την προστασία του Μαινάλου απλά σε μία επερώτηση ή μόνο στην επίλυση αυτού του προβλήματος. Σας μεταφέρω τη βούληση που έχουν οι φορείς της Αρκαδίας, ώστε άμεσα να διοργανώσουμε μία ημερίδα για να επανεξετάσουμε την ιδέα δημιουργίας οικολογικού και πολιτιστικού πάρκου στο Μαίναλο με βάση ήδη εκπονηθείσα περιβαλλοντική μελέτη.
Γι’ αυτό, κύριε Υπουργέ, σας καλούμε να συμμετάσχετε σε αυτή την ημερίδα, προκειμένου όλοι μαζί να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να αρχίσουμε τις δράσεις –ανάλογα και με τις αρμοδιότητες του καθενός- ώστε να φτιάξουμε ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάδειξης και προστασίας του Μαινάλου.
ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΥΣΑ (Βέρα Νικολαΐδου): Ο κύριος Υφυπουργός έχει το λόγο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΩΡΑΪΤΗΣ (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής): Χαίρομαι πραγματικά που ένας νέος μας συνάδελφος φέρνει ένα θέμα από αυτά τα σπάνια, θα έλεγα, που συζητάμε σε αυτή την Αίθουσα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που κάνατε και μία συγκεκριμένη πρόταση, αγαπητέ συνάδελφε, αυτή για την ημερίδα και για το οικολογικό και πολιτιστικό πάρκο.
Βεβαίως και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου θα παρευρεθεί. Και θα καθίσουμε μαζί να δούμε πώς μπορούμε όχι μόνο να διορθώσουμε το πρόβλημα το οποίο υπάρχει και να βρούμε τη λύση του, αλλά πώς θα μπορέσουμε να συμβάλουμε πράγματι στην ανάδειξη μιας ευρύτερης περιοχής που –και θα συμφωνήσω μαζί σας- αποτελεί ένα κομμάτι της ιστορίας για το Νομό σας.
Αυτό, όμως, το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω σήμερα είναι ότι η πολιτική μας βούληση είναι δεδομένη, ξεκάθαρη και αταλάντευτη στην κατεύθυνση της προστασίας των δασών. Και αυτό το αποδεικνύουμε με πράξεις.
Σας θυμίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, ότι στα πρώτα νομοσχέδια, τα οποία η Κυβέρνηση αυτή κατέθεσε, ήταν το νομοσχέδιο για τα καμένα δάση της Αττικής, ένα πιλοτικό νομοσχέδιο το οποίο με συγκεκριμένες και ουσιαστικές παρεμβάσεις, θα μπορέσει πράγματι να αλλάξει το τοπίο το οποίο παρουσιάζεται στα δάση της χώρας μας μέχρι σήμερα, ένα πιλοτικό νομοσχέδιο το οποίο θα βάλει τέρμα στην ανομία, θα τελειώσει το «πάρτι» το οποίο γίνεται σήμερα στα δάση.
Η βούλησή μας, όμως, επιτρέψτε μου να πω, αποτυπώνεται ξεκάθαρα και στο νέο προϋπολογισμό. Εμείς, σε μία εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, ερχόμαστε και αυξάνουμε τα σχετικά κονδύλια. Ήδη για το 2010 προβλέπεται η αύξηση κατά 25% του κονδυλίου για τη δασοπροστασία από τον Τακτικό Προϋπολογισμό. Στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων προβλέπεται αύξηση των σχετικών κονδυλίων πάλι κατά 25% σε σχέση με πέρυσι.
Επιπλέον, πρέπει σε όλα αυτά να συνυπολογιστούν και τα συγχρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά έργα, που θα υλοποιηθούν από το Υπουργείο μας και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η πρόθεσή μας, λοιπόν, είναι ξεκάθαρη στο πλαίσιο της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών θεμάτων.
Σε αυτό το πλαίσιο δεσμευόμαστε και για αντιμετώπιση του συγκεκριμένου προβλήματος μέσα από μία συνεργασία που θα ξεκινήσουμε εκ νέου με την επιστημονική κοινότητα και τους εμπλεκόμενους φορείς. Και πιστεύω ότι και η ημερίδα η δική σας, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες που και από κοινού μπορούμε να πάρουμε, μπορούν να δώσουν λύση και να προσεγγίσουμε καλύτερα το πρόβλημα το οποίο παρατηρείται.
Είναι αυτονόητη η στήριξη κάθε προσπάθειας από την πλευρά μας που θα συμβάλλει στην εξεύρεση ολοκληρωμένων και βιώσιμων λύσεων.
Η απόφασή μας, λοιπόν, είναι η συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος. Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη και σ’ αυτή τη προσπάθεια θέλουμε συμμέτοχους τους πολίτες, την αυτοδιοίκηση, τους ειδικούς, αλλά και όλους όσους μοιράζονται το όραμά μας για την προστασία και την ανάδειξη του περιβάλλοντος.»

Ειδήσεις: