Να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση της ανακύκλωσης ζητά από τη Δημοτική Αρχή της Τεγέας η «Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών»

Να ασχοληθεί σοβαρά με την υπόθεση της ανακύκλωσης ζητά από τη Δημοτική Αρχή της Τεγέας η «Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών»

Ιούλιος 15, 2009 - 00:16

Σε ανακοίνωσή της η Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών αναφέρει ότι «ενώ τα σκουπίδια εξακολουθούν να στοιβάζονται στους κάδους και γύρω από αυτούς, ο Δήμος αναγκάστηκε ( μετά από πολύμηνες προσπάθειες και πιέσεις που ασκούμε για τα προβλήματα των σκουπιδιών στη δημοτική αρχή επί τέσσερα και πλέον χρόνια ) και τοποθέτησε πρo μηνός δικτυωτούς κάδους για την ανακύκλωση χαρτιού και αλουμινίου στα χωριά της Τεγέας».

Στην ίδια ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «με την ευκαιρία αυτή, καλούμε τους συνδημότες μας :
• Να πάρουμε την υπόθεση της Ανακύκλωσης στα Σοβαρά, και να μην επιτρέψουμε στη δημ. αρχή να κρύβει την αδράνειά της εν προκειμένω χρησιμοποιώντας σαν ΄΄φύλλο συκής΄΄ τα χωρίς σχέδιο, πνοή και όραμα ημίμετρά της.
• Να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο αυτή τη δυνατότητα. Να μαζεύουμε ξεχωριστά χαρτικά υλικά και αλουμίνιο στα σπίτια μας και να τα ρίχνουμε στους αντίστοιχους κάδους ανακύκλωσης.
• Το ίδιο να κάνουμε με ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές που δεν χρειαζόμαστε πλέον. Μετά από τις πολύμηνες πιέσεις που ασκήσαμε στη δημοτική αρχή, στο αλώνι μπροστά από το νέο δημαρχείο, με ενέργειες του Δήμου υπάρχει εδώ και ένα χρόνο κοντέινερ, στο οποίο μπορούμε να τις ρίχνουμε.
• Να ξεχωρίζουμε τα οργανικά ( αποφάγια, κλαδιά, φύλλα, χορτάρια, υπολείμματα φυτικής και ζωϊκής προέλευσης κ.λπ. ) στο σπίτι μας, και τα ρίχνουμε στον κήπο / στο χωράφι μας για να γίνουν Λίπασμα, και ΟΧΙ στους κάδους απορριμμάτων.
• Να απαιτούμε από τη δημ. αρχή τακτική, συστηματική και επίκαιρη ενημέρωση, ώστε : Να κατανοούμε την αναγκαιότητα και τα οφέλη της Ανακύκλωσης, Να κάνουμε σωστή διαλογή των υλικών στην Πηγή ( στα σπίτια μας, στη δουλειά μας ), Να διπλώνουμε τα χαρτόκουτα ώστε να μειώνεται ο όγκος τους όταν τα τοποθετούμε στους κάδους ανακύκλωσης, Να διευρύνονται έτσι οι δράσεις της Ανακύκλωσης, Να συμμετέχουν όλο και πιο πολλοί συνδημότες, Να μειώνονται διαρκώς κατ΄αυτό τον τρόπο οι ποσότητες των σκουπιδιών που απομένουν για τελική διάθεση».

Παράλληλα, η Κοινωνική Πρωτοβουλία Τεγεατών απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει τις δικές της ευθύνες :
 «Να σταματήσει την πανάκριβη και πέρα για πέρα επιζήμια εξαγωγή σκουπιδιών ( Από το 2003 μέχρι το 2008, το κόστος αποκομιδής των σκουπιδιών της Τεγέας αυξήθηκε 5 – 6 φορές !!! Πέρσι, οι τεγεάτες πληρώσαμε 130.000 € γι΄αυτή τη δουλειά, και φέτος τα ίδια έξοδα θα ξεπεράσουν τις 100.000 € σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου ! ).

 Να πάψει να χρησιμοποιεί την ανακύκλωση χωρίς σχέδιο, με πρόχειρες υποδομές, χωρίς ενημέρωση των δημοτών, με ημίμετρα, χωρίς συνέπεια και συνέχεια, με στόχο μόνον και μόνον να κρύψει την ουσιαστική απραξία της και τις αδιαφανείς μεθοδεύσεις της στο μεγάλο αυτό πρόβλημα, και με κίνδυνο να την οδηγήσει ( την ανακύκλωση ) σε εκφυλισμό. Με μία ανακοίνωση που ανάρτησε στο ΚΕΠ και σε ελάχιστα μαγαζιά της Τεγέας, η δημ. αρχή προσπαθεί να ΄΄ρίξει στάχτη στα μάτια΄΄ των τεγεατών για το δήθεν ενδιαφέρον της για την Ανακύκλωση, το οποίο στην πραγματικότητα εξακολουθεί να είναι ανύπαρκτο.
 Να θέσει άμεσα σε εφαρμογή τις από 13 / 4 / 2005 και από 28 / 2 / 2007 ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, για έναρξη δράσεων Ανακύκλωσης και Λιπασματοποίησης / Κομποστοποίησης, για όλα τα χρήσιμα υλικά που υπάρχουν στα σκουπίδια. Το κόστος θα είναι πολλαπλάσια μικρότερο σε σύγκριση με την συνεχιζόμενη, πέρα για πέρα ζημιογόνα, απαράδεκτη και ανεπίτρεπτη εξαγωγή και διάθεση των σκουπιδιών, καθώς επίσης και σε σύγκριση με οποιαδήποτε λύση <<βιομηχανικής επεξεργασίας>> επιδιωχθεί να εφαρμοστεί αύριο από το Σύνδεσμο για τη διαχείριση των σκουπιδιών της Αρκαδίας ( Λύση <<βιομηχανικής επεξεργασίας>>, την οποία σημειωτέον επιθυμεί και η σημερινή δημοτική αρχή της Τεγέας ).
 Να ξεκινήσει άμεσα μακρόπνοες δράσεις ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και συμμετοχής των δημοτών,με στόχο : Μείωση των σκουπιδιών, Διαλογή στην Πηγή, Ανακύκλωση -Λιπασματοποίηση – Κομποστοποίηση- Υγειονομική Διάθεση των Υπολειμμάτων»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: