Θ. Παπαθεοδώρου (Πρύτανης): «Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας οι φοιτητικές εστίες, οι συγκροτημένες βιβλιοθήκες και τα εξοπλισμένα εργαστήρια»

Θ. Παπαθεοδώρου (Πρύτανης): «Αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας οι φοιτητικές εστίες, οι συγκροτημένες βιβλιοθήκες και τα εξοπλισμένα εργαστήρια»

Φεβρουάριος 04, 2010 - 08:44








Ανακοινώθηκε στην τελετή Εγκατάστασης των πρώτων Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΡΕΥΝΑΣ ΜΕ ΕΔΡΑ ΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ!

Μία σημαντική στιγμή για την ιστορία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ήταν η επίσημη τελετή εγκατάστασης των πρώτων Πρυτανικών Αρχών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Παράλληλα, έγινε και η τελετή Καθομολόγησης Διδακτόρων, Μεταπτυχιακών και Πτυχιούχων, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

Μία σημαντική στιγμή για την ιστορία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου ήταν η επίσημη τελετή εγκατάστασης των πρώτων Πρυτανικών Αρχών του Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος. Παράλληλα, έγινε και η τελετή Καθομολόγησης Διδακτόρων, Μεταπτυχιακών και Πτυχιούχων, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.

Για το περασμένο Σάββατο είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις για την Εορτή των Γραμμάτων και την Εορτή των Τριών Ιεραρχών στην Τρίπολη από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιελάμβανε το πρωί Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου και στη συνέχεια τελετή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για την Εορτή των Γραμμάτων, στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρίπολης.
Ακολούθησε η τελετή Εγκατάστασης των πρώτων Πρυτανικών Αρχών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Έγινε η απονομή τιμητικών διπλωμάτων ευποιίας στους
διατελέσαντες Προέδρους και η τελετή Καθομολόγησης Διδακτόρων, Μεταπτυχιακών και Πτυχιούχων, από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Καθηγητή κ. Θεόδωρο Παπαθεοδώρου.
Πιο συγκεκριμένα έγινε:
■ Καθομολόγηση Διδακτόρων
■ Καθομολόγηση Μεταπτυχιακών Φοιτητών
■ Καθομολόγηση των Πτυχιούχων του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών
■ Καθομολόγηση των Πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών
■ Καθομολόγηση των Πτυχιούχων του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Βραβεύσεις φοιτητών και αποφοίτων από:
■ την Ιερά Μητρόπολη Μαντινείας και Κυνουρίας
■ την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος
■ το Επιμελητήριο Αρκαδίας
■ τον ΟΤΕ
■ το Κληροδότημα Ιωάννου Μπενοπούλου-Μαιναλιώτη

ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ Θ. ΠΑΠΑΘΟΕΔΩΡΟΥ

Η κατοχύρωση ποιοτικών σπουδών σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο και διδακτορικό επίπεδο, καθώς και η πλήρης και διευρυμένη αναγνώριση των επαγγελματικών δικαιωμάτων για το σύνολο των τμημάτων του Πανεπιστημίου.
Στο σημείο αυτό εντάσσεται η διερεύνηση και διεύρυνση των στρατηγικών συνεργασιών του Πανεπιστημίου και η διασύνδεση του με την απασχόληση ,έτσι ώστε τα πτυχία να έχουν πραγματικό κύρος.
Επίσης, στους φοιτητές και στον ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου η Πολιτεία οφείλει επαρκείς υποδομές και εμείς οφείλουμε να εργαστούμε για την ολοκλήρωσή του.
Παραμένει ακόμα ως ζητούμενο, η αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας για φοιτητικές εστίες, για χώρους ανάπτυξης πολιτιστικών δράσεων των φοιτητών, για συγκροτημένες και ολοκληρωμένες βιβλιοθήκες, για ηλεκτρονική πρόσβαση στη γνώση, για διευρυμένα προγράμματα κινητικότητας με άλλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, για εξοπλισμένα εργαστήρια, για ζητήματα που οδηγούν σε ισαρίθμους κύκλους προβληματισμού και προβλημάτων που αναλαμβάνει να δρομολογήσει η νέα Πρυτανική Αρχή.
Ταυτόχρονα, επενδύουμε ήδη στη συνεργασία και στη συνέπεια των τμημάτων του Πανεπιστήμιου για τη συγκρότηση μιας κοινής ακαδημαϊκής ταυτότητας,. Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου λειτουργεί σήμερα στις πέντε πόλεις της Περιφέρειας Πελοποννήσου με διοικητική έδρα την Τρίπολη. Οι έξι σχολές και τα δέκα τμήματα τα οποία έχουν διαμορφώσει την φυσιογνωμία του προδιαγράφουν την εξέλιξη του. το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου δεν είναι το πανεπιστήμιο της μίας πόλης. Αλλά μιας ολόκληρης Περιφέρειας, ενιαίο και αδιαίρετο ως προς την λειτουργία του. Βεβαίως, η εξακτίνωση των δομών και των μονάδων του πολλαπλασιάζει τα προβλήματα και το κόστος, αλλά προοπτικά και μέσω από τη συνεχή ανάπτυξη του Ιδρύματος διαμορφώνεται μία συνεκτική προοπτική ακαδημαϊκής οργάνωσης και λειτουργίας. Εμείς θα προβάλλουμε και θα διεκδικούμε σταθερά ιδιαίτερα μετά από 9 χρόνια, τον ενιαίο και ιδιαίτερο χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και τις δυνατότητες συνεργασίας με το σύνολο της Περιφέρειας. Γιατί στόχος μας είναι η εμπέδωση μιας σχέσης αμοιβαιότητας κα εμπιστοσύνης με τις κοινωνίες και τις τοπικές αρχές μιας σχέση που θα στηριχτεί στη βάση της αλληλεγγύης και της προσφοράς.
Στην προτεραιότητα μας είναι επίσης η οργανική σύνδεση του Πανεπιστημίου με την ομογένεια και η εμπέδωση μιας κοινής ταυτότητας μέσα από στοχευμένα προγράμματα σπουδών προσανατολισμένα στον Οικουμενικό Ελληνισμό. Αυτό συνδυάζεται και με την ισχυρή βούληση μας να δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου ένα Διεθνές Κέντρο Έρευνας με έδρα την Τρίπολη, που θα ενισχύσει την Διεθνή προβολή του Ιδρύματος, θα προσελκύσει νέους επενδύτες και θα αναπτύσσει διεθνείς συνεργασίες. Η διεθνοποίηση των ακαδημαϊκών και ερευνητικών δομών καθώς και η σύγκριση με τα ευρωπαϊκή και διεθνή δεδομένα είναι μια βασική επιλογή που ήδη δρομολογείται με την ένταξη του Πανεπιστημίου μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση του Πανεπιστημίου μας και με την υπογραφή της Magna Charta Universitatum τον Δεκέμβριο του 2010. Οι διεθνείς συνεργασίες ενός Πανεπιστήμιου, η αναγνώριση του ως αξιόπιστου συνομιλητή από την Ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, δεν αποτελεί σήμερα μόνο στοιχείο ανάπτυξης, αλλά στη συγκεκριμένη συγκυρία, στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία της γνώσης, συνιστά ένα κυρίαρχο όραμα ακαδημαϊκής λειτουργίας. Αυτό το όραμα που μοιραζόμαστε από κοινού με τους Αντιπρυτάνεις Κώστα Γεωργιάδη, Κώστας Μαρσέλο και Γιώργο Φωτόπουλο, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε και θα κριθούμε από τα αποτελέσματα μίας συνολικής προσπάθειας στην οποία ήδη συμμετέχουν δεκάδες συνάδελφοι μέλη ΔΕΠ, διοικητικοί υπάλληλοι αλλά και πολλοί φοιτητές, αυτό το όραμα συμπυκνώνονται στο νέο ξεκίνημα ενός Πανεπιστημίου που θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα με ανοιχτή διοίκηση, με δημοκρατία και ευθύνη στις επιλογές του, με ισονομία και αλληλεγγύη μέσα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και πνεύμα συνεργασίας και αμοιβαιότητας με τους εταίρους του.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΡΥΤΑΝΙΚΩΝ ΑΡΧΩΝ

Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος : «Η σημερινή εορτή των Τριών Ιερών που είναι και γιορτή των Γραμμάτων δημιουργεί στην ψυχή μας μία έξαρση και μία ευφροσύνη και μάλιστα βλέπουμε τα παιδιά μας να συμμετέχουν στην εορτή αυτή, να τιμούν τους μεγάλους φωστήρες της Εκκλησίας και να τιμώνται από όλο το Λαό και τις Πρυτανικές Αρχές και την κοινωνία μας, για την προκοπή και την πρόοδο τους στις σπουδές τους στο Πανεπιστήμιο. Εύχομαι καλή πρόοδο.»

Αλέξανδρος Κοτσιάνης (Δήμαρχος Τρίπολης): «Σεμνή αλλά πλούσια τελετή. Ήδη φαίνεται ότι το ΑΕΙ έχει καθοριστικό ρόλο για την πόλη και γενικότερα και την Πελοπόννησο. Θεωρώ ότι το επιχείρημα γύρω από την έδρα της Περιφέρειας Πελοποννήσου είναι πιο ισχυρό τώρα που έχουμε Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου με έδρα την Τρίπολη. Άρα, και η έδρα της Περιφέρειας πρέπει να είναι η Τρίπολη.
Επίσης, θέλω Να συγχαρώ την πρώτη Πρυτανική Αρχή, τον Πρύτανη κ. Παπαθεοδώρου και τους συνεργάτες του και τους εύχομαι καλή αυτονομία επ΄ ωφελεία του ΑΕΙ ,των φοιτητών, και σε τελική ανάλυση των Αρκαδίας, της Πελοποννήσου και της Πατρίδας.»

Ανδρέας Λυκουρέντζος (βουλευτής Αρκαδίας της ΝΔ – πρώην Υφυπουργός Εθνικής Παιδείας): «Η σημερινή εκδήλωση είναι τιμή μνήμη , μνήμη των Τριών Ιεραρχών, τα δικά τους διδάγματα για τον άνθρωπο, για την ανάγκη αγωγής, μόρφωσης και επιστημονικής του αξιοσύνης, είναι αυτά που συμπυκνώνεται σε αυτή η τελετή και νομίζω ότι οι φοιτήτριες και φοιτητές, οι απόφοιτοι και οι μεταπτυχιακοί πτυχιούχοι έχουν από αυτά τα διδάγματα να αντλήσουν πλαίσιο και πηδάλιο ζωής για να προσφέρουν στην κοινωνία, για να είναι χρήσιμοι και δημιουργικοί πολίτες.»

Πέτρος Μισθός (Προϊστάμενος Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πελοποννήσου): «Ασφαλώς είναι ημέρα της Παιδείας. Ευχόμαστε κάθε καλή πορεία στο νέο Πρύτανη του Πανεπιστημίου, όπου πιστεύω κι εμείς ως πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση ότι θα είμαστε δίπλα και Θα έχουμε μία στενή συνεργασία. Από τη νέα θέση που ανέλαβα πρόσφατα, θέλω να σας διαβεβαίωση ότι θα κάνω ότι είναι δυνατόν για να έχουμε ένα δυνατό δημόσιο σχολείο.»

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: