Η πορεία του Καθηγητή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου μέχρι την εκλογή του στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Η πορεία του Καθηγητή Θεόδωρου Παπαθεοδώρου μέχρι την εκλογή του στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δεκέμβριος 21, 2009 - 13:35

Στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου διενεργήθηκαν την Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2009, εκλογές για την ανάδειξη των πρώτων πρυτανικών αρχών του Ιδρύματος. Πρύτανης του Πανεπιστημίου εξελέγη ο κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου, Καθηγητής Συγκριτικής Αντεγκληματικής Πολιτικής και Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής, και Αντιπρυτάνεις ο κ. Κωνσταντίνος Μασσέλος Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών, ο κ. Κωνσταντίνος Γεωργιάδης, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού και ο κ. Γιώργος Φωτόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών.

Ο συνδυασμός του κ. Θ. Π. Παπαθεοδώρου συγκέντρωσε το 58,7% των ψήφων έναντι 41,3% που συγκέντρωσε αυτός της κ. Γεωργ. Ξανθάκη-Καραμάνου Καθηγήτριας του Τμήματος Φιλολογίας.

Ο Καθηγητής κ. Θ. Π. Παπαθεοδώρου γεννήθηκε στην Πάτρα το 1965, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο και στο Πρότυπο Κλασσικό Λύκειο Πατρών.

Διετέλεσε Maître de Conférences (Επίκουρος Καθηγητής) Ποινικού Δικαίου και Εγκληματολογικών Επιστημών στην Νομική Σχολή της La Rochelle (Γαλλία) μέχρι το 1999, Διευθυντής του Κέντρου Γαλλόφωνων Νομικών Σπουδών (Centre d’Études Juridiques Francophones) της Σχολής, καθώς και ακαδημαϊκός υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του ιδίου Πανεπιστημίου.

Συνεχίζει σήμερα να διδάσκει ως Επισκέπτης Καθηγητής στα προγράμματα Masters των Νομικών Σχολών του Poitiers, της La Rochelle και της Pau και έχει εκλεγεί Προσκεκλημένος Καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Bordeaux IV το 2006, το 2008 και το 2009.
Από την 1/9/2008 είναι εκλεγμένος Πρόεδρος του Τμήματος Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Κύρια έργα του είναι: Η έννοια της τιμωρίας. Μία συνέντευξη του Μ. Φουκώ, Αντ. Ν. Σάκκουλας, Αθήνα Κομοτηνή, 1990, La perception des textes pénitentiaires européens par les droits français et grec, Ant. N. Sakkoulas, 1995, Le code pénitentiaire hellénique, Etre et Connaître, 1997, Δημόσια ασφάλεια και αντεγκληματική πολιτική, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα, (α΄ έκδ. 2002) β΄έκδ. 2005, Η σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, Νομική Βιβλιοθήκη, 2006, Νομικό καθεστώς αλλοδαπών, Νομική Βιβλιοθήκη, 2007, Επιτηρούμενη Δημοκρατία. Η ηλεκτρονική παρακολούθηση στην κοινωνία της διακινδύνευσης, Εκδ. Βιβλιόραμα, 2009.

Ο Καθηγητής κ. Θεόδωρος Π. Παπαθεοδώρου έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα και επιστημονικές μελέτες σε ελληνικά και διεθνή νομικά περιοδικά και είναι μέλος διεθνών και εθνικών επιστημονικών ενώσεων και οργανισμών. Διετέλεσε εμπειρογνώμονας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εκπρόσωπος της Ελλάδας κατά την περίοδο 2000-2004 για θέματα ευρωπαϊκής διαπανεπιστημιακής συνεργασίας (Προγράμματα κινητικότητας Διδασκόντων και Φοιτητών). Παράλληλα, είναι εμπειρογνώνονας του Συμβουλίου της Ευρώπης για θέματα ευρωπαϊκών πολιτικών για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού και τη λειτουργία της Δικαιοσύνης για τους ανήλικους. Από το 1997, είναι Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Ομάδας Έρευνας για την Ποινική Δικαιοσύνη.
Τέλος, το 2003 τιμήθηκε από τη Γαλλική Δημοκρατία με το παράσημο της Τάξης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα .

Πηγή: ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ειδήσεις: