Η Οικονομική κρίση στην Αρκαδία

Η Οικονομική κρίση στην Αρκαδία

Σεπτέμβριος 28, 2009 - 19:36

Πέρασε ήδη ένας χρόνος από τότε που ξέσπασε η μεγάλη οικονομική κρίση στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με πρώτο θύμα το Τραπεζικό σύστημα και, όπως ήταν φυσικό, γρήγορα μεταδόθηκε στην αγορά με κύριο γνώρισμα την αύξηση της ανεργίας, τον περιορισμό της ρευστότητας του χρήματος και την κατάρρευση κολοσσιαίων επιχειρήσεων και βιομηχανιών σε σημείο που, η Πολιτεία, ασθμένως παρενέβη για τη διάσωσή τους, χωρίς όμως να αποφευχθούν οι πτωχεύσεις και οι πωλήσεις σε τιμές ευκαιρίας πολλών εξ αυτών και να παραμείνουν άνεργοι χιλιάδες εργαζόμενοι, αλλά και η οικονομική κατάρρευση των μεγαλομετόχων τών, μέχρι τότε, κερδοφόρων και ανταγωνιστικών βιομηχανιών.

Λόγω του τρόπου λειτουργίας διεθνώς του Τραπεζικού συστήματος, η «νόσος» αυτή της οικονομικής κρίσης μεταδόθηκε και στην Ευρώπη με σειρά προτιμήσεως Αγγλία, Ιρλανδία και Ισπανία αλλά, στη συνέχεια, και στις υπόλοιπες χώρες και, φυσικά, και στη χώρα μας με πιο ήπια μορφή και με ελάχιστα σοβαρά κρούσματα, κυρίως, διότι η Ελλάδα δε διαθέτει βαριά βιομηχανία ή σημαντικά διεθνή εμπορικά συγκροτήματα. Όμως, όπως ήταν φυσικό, η υπερβολική προβολή της διεθνούς οικονομικής κρίσης από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και, κυρίως, από την τηλεόραση, υποχρέωσε την πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού στον περιορισμό της καθημερινής κατανάλωσης σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, με αποτέλεσμα τον περιορισμό της κατανάλωσης των αγαθών, άρα και της εμπορικής και τουριστικής κίνησης που, πέραν των άλλων, επιφέρουν και μείωση των Δημοσίων εσόδων, κάτι που, πρωταρχικά, ενδιαφέρει την Εθνική μας οικονομία για την αναγκαία μείωση του υπερβολικού Δημόσιου χρέους της χώρας μας.

Στην Αρκαδία μας, η Οικονομική κρίση είναι περιορισμένης έκτασης και εντοπίζεται, κυρίως, στη μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας, με άμεση συνέπεια την αύξηση της ανεργίας και στον περιορισμό της κατανάλωσης των αγροτικών μας προϊόντων.

Η μείωση της οικοδομικής δραστηριότητας οφείλεται, κυρίως, στον περιορισμό της δανειοδότησης, τόσο των κατασκευαστών όσο και των αγοραστών των ακινήτων, από τις Τράπεζες, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν επιβαρύνσεις των δανειστών και οι δυσχέρειες εγκρίσεως δανείων προς την οικοδομική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα, η μείωση της κατανάλωσης επέφερε και μείωση των τιμών, άρα μείωση των εσόδων του αγρότη· και ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του αγροτικού πληθυσμού και εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι προφανής αν η πολιτεία δε λάβει δραστικά μέτρα ενίσχυσης του αγρότη και, κυρίως, εξασφάλιση της ευνοϊκής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Ένας τρίτος παράγων αντιμετώπισης της κρίσης στην Αρκαδία είναι η ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού στον άξονα Κάψια – Λεβίδι - Βυτίνα και Χρισοβίτσι – Στεμνίτσα - Δημητσάνα, όπου τα ελατόφυτα βουνά του Μαινάλου, ο Λούσιος ποταμός και τα Κολπιβαρύνσεις των δανειστών και οι δυσχέρειες εγκρίσεως δανείων προς την οικοδομική δραστηριότητα.

Σε ό,τι αφορά τα αγροτικά μας προϊόντα, η μείωση της κατανάλωσης επέφερε και μείωση των τιμών, άρα μείωση των εσόδων του αγρότη· και ο κίνδυνος περαιτέρω μειώσεως του αγροτικού πληθυσμού και εγκατάλειψη της υπαίθρου είναι προφανής αν η πολιτεία δε λάβει δραστικά μέτρα ενίσχυσης του αγρότη και, κυρίως, εξασφάλιση της ευνοϊκής διάθεσης των αγροτικών προϊόντων.

Ένας τρίτος παράγων αντιμετώπισης της κρίσης στην Αρκαδία είναι η ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού στον άξονα Κάψια – Λεβίδι - Βυτίνα και Χρισοβίτσι – Στεμνίτσα - Δημητσάνα, όπου τα ελατόφυτα βουνά του Μαινάλου, ο Λούσιος ποταμός και τα Κολοκοτρωνέϊκα λημέρια προσφέρονται για αύξηση του χειμερινού Τουρισμού στην Αρκαδία, βοηθούντος σημαντικά και του αυτοκινητοδρόμου Κορίνθου - Τριπόλεως που συντόμευσε τη διαδρομή, παράλληλα προς την αυξημένη ασφάλεια κυκλοφορίας με τις πρόσφατες σημαντικές βελτιώσεις του άξονα.

Τέλος, τα αξιόλογα και πολυσυζητημένα Σπήλαια του Κάψια, ενώ έχουν περαιωθεί οι εργασίες πρόσβασης και φωτισμού και είχε αναγγελθεί η λειτουργία τους από το 2008, τίποτα δεν έχει γίνει και πολλοί τουρίστες καταφθάνουν στην περιοχή και αντιμετωπίζουν κλειστή την είσοδο και κλειδωμένο το θυρωρείο για την εξυπηρέτηση τους.

Ο συνδυασμός, της λειτουργίας των Σπηλαίων του Κάψια με το χιονοδρομικό κέντρο της Οστρακίνας, θα βοηθήσει, οικονομικά, την Αρκαδία και, μάλιστα, σε μια εποχή γενικότερης οικονομικής κρίσης. Οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να παρέμβουν, υπηρεσιακά, για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων.

Πηγή: Οδός Αρκαδίας

Tags: