Ερώτηση Ρέππα στη Βουλή για την συστηματική υποβάθμιση του ΙΓΜΕ Πελοποννήσου

Ερώτηση Ρέππα στη Βουλή για την συστηματική υποβάθμιση του ΙΓΜΕ Πελοποννήσου

Ιούνιος 22, 2009 - 20:29

Ο Βουλευτής Αρκαδίας, Δημήτρης Π. Ρέππας, κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή προς τον κ. Υπουργό Ανάπτυξης, ζητώντας να σταματήσει η συστηματική υποβάθμιση του ΙΓΜΕ και ειδικά της Περιφερειακής Μονάδας Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: «Το ΙΓΜΕ αποτελεί ένα ερευνητικό Ινστιτούτο με μακρόχρονη θετική πορεία σε θέματα που αφορούν τη μεταλλευτική βιομηχανία, την ενεργειακή πολιτική της χώρας στην έρευνα του υπόγειου υδατικού δυναμικού και την προστασία του περιβάλλοντος. Το ερευνητικό του έργο συμβάλει αποφασιστικά στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Εντούτοις τον τελευταίο καιρό, όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου, επιχειρείται η συστηματική υποβάθμιση του με την απραξία του Διοικητικού του Συμβουλίου και τη διακοπή των πληρωμών.
Παρότι οι εργαζόμενοι συνεχίζουν απερίσπαστα τις εργασίες τους, παραδίδοντας τα έργα του Γ’ ΚΠΣ και τις προτάσεις για το ΕΣΠΑ η Διοίκηση του Ινστιτούτου αρνείται να εκπληρώσει τις νομικές υποχρεώσεις της προς αυτούς μη καταβάλλοντας τα δεδουλευμένα και τις αποζημιώσεις στο προσωπικό που συνταξιοδοτείτε, ενώ υφίσταται σχετική δέσμευση που προκύπτει από ασφαλιστήριο συμβόλαιο μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής ΑΕ και του ΙΓΜΕ.
Ειδικά η Περιφερειακή Μονάδα Πελοποννήσου που εδρεύει στην Τρίπολη, η προσφορά της οποίας σε όλους τους τομείς έρευνας έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κινδυνεύει άμεσα, λόγω συνταξιοδοτήσεων – περίπου 48 υπαλλήλων της – να μείνει χωρίς επιστημονικό και τεχνικό προσωπικό και να οδηγηθεί σε κατάργηση.
Δεδομένου ότι η Περιφερειακή Μονάδα Πελοποννήσου λειτουργεί επιτυχημένα ως επιστημονικός σύμβουλος της Περιφέρειας, επιλύει άμεσα προβλήματα της τοπικής Αυτοδιοίκησης και συμβάλλει αποφασιστικά στην ορθολογική διαχείριση των ερευνητικών πόρων με τη μεγιστοποίηση των θετικών αποτελεσμάτων της έρευνας.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
- Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να σταματήσει η συρρίκνωση της Περιφερειακής Μονάδας του ΙΓΜΕ Πελοποννήσου και να στηριχτεί και να αναβαθμιστεί το ερευνητικό

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Tags: