Επίσκεψη μαθητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου

Επίσκεψη μαθητών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, υπό την αιγίδα του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας Ανδρέα Λυκουρέντζου

Μάιος 14, 2009 - 10:07

Πολυμελής ομάδα αριστούχων μαθητών της Β'Λυκείου από τα Τρόπαια Αρκαδίας, συνοδευομένη από τον διευθυντή, κ. Θεόδωρο Κολοβό και την καθηγήτρια κ. Αριστέα Τσιάμη, καθώς επίσης και εκπρόσωποι του δημοσιογραφικού χώρου πραγματοποίησαν την Πέμπτη 30 Απριλίου 2009 επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, προσκεκλημένοι της ευρωβουλευτού της ΝΔ, κ. Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε κατόπιν συνεργασίας του Υφυπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζου με την ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου για τη διοργάνωση τριήμερης επίσκεψης στις Βρυξέλλες, έδρα πολλών Ευρωπαϊκών οργανισμών.

Στην επίσκεψη συμμετείχε αντιπροσωπεία μαθητών ναυτικών λυκείων του νομού Χίου, Ψαρρών και Οινουσσών, υπό την εποπτεία του διευθυντού δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Χίου, κ. Καλογεράκη. Πέραν της συνηθισμένης ενημέρωσης για τη λειτουργία της Ε.Ε. και τον ρόλο των θεσμικών οργάνων, μαθητές και καθηγητές παρακολούθησαν ειδική παρουσίαση ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για τη ναυτιλία και τη σημασία της ναυτικής εκπαίδευσης.
Τη σπουδαιότητα των ναυτικών επαγγελμάτων και τη στήριξη των νέων που αποφασίζουν να τα ακολουθήσουν τόνισαν η εκπρόσωπος της Ευρ. Επιτροπής, κ. Χρ.Βάρτσου - Τζαννετάκη, αρμόδια για θέματα θαλασσίων μεταφορών και ο εκπρόσωπος της Μόνιμης Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Ε.Ε., κ. Α. Θεοφανόπουλος. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν, να εκφράσουν τις ανησυχίες τους και να λάβουν απαντήσεις στους προβληματισμούς τους από τους ειδικούς. Εκτιμώντας ως ιδιαίτερα χρήσιμη και εποικοδομητική την επαφή τους με ένα Όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τους ανθρώπους που εργάζονται σε αυτό, οι συμμετέχοντες διατύπωσαν την άποψη ότι είναι απαραίτητο να επισκέπτονται την Ευρωβουλή όσο το δυνατό περισσότεροι νέοι απομακρυσμένων περιοχών, οι οποίοι δεν έχουν πάντα την οικονομική και πρακτική δυνατότητα να πραγματοποιούν εκπαιδευτικά ταξίδια στην καρδιά της Ευρώπης
Μετά το πέρας της επίσκεψης η ευρωβουλευτής, κ. Μ.Παναγιωτοπούλου-Κασσιώτου υπογράμμισε τα εξής:
"Όσοι ασχολούνται με τη ναυτιλία και τα επαγγέλματα της θάλασσας μπορούν να ελπίζουν σε ένα σταθερό μέλλον καθώς ο τομέας αυτός είναι από τους πρώτους που ξεπερνούν τις διεθνείς κρίσεις. Παγκόσμιοι κανόνες εξασφαλίζουν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων και η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει συχνή και ευκολότερη επικοινωνία με την ξηρά. Η πληροφόρηση για τη ναυτική παιδεία και τις πολλαπλές ευκαιρίες απασχόλησης, που ανοίγονται για τους νέους κάθε επίπεδου εκπαίδευσης και κάθε κατεύθυνσης, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής ολοκληρωμένης πολιτικής για τη θάλασσα θα αναστρέψει τις αρνητικές εντυπώσεις και θα βοηθήσει να διατηρεί η χώρα μας ευρωπαϊκό προβάδισμα στον τομέα αυτόν".
Ακολουθεί η ευχαριστήρια επιστολή που απέστειλαν οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Τροπαίων προς τον Υφυπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Θ. Λυκουρέντζο.
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θερμές ευχαριστίες μας για τις πρωτοβουλίες σας που μας έδωσαν τη δυνατότητα να επισκεφθούμε τις Βρυξέλλες στις 30/04 έως 02/05/2009.
Η επίσκεψη αυτή υπήρξε μια πρωτόγνωρη και αξέχαστη εμπειρία για εμάς. Μας έδωσε τη δυνατότητα να έλθουμε σε επαφή με τους θεσμούς και τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πέρα από αυτό όμως, μας επέτρεψε να έλθουμε για πρώτη φορά σε επαφή με την κοινωνία και τον πολιτισμό μιας άλλης Ευρωπαϊκής χώρας. Το ταξίδι αυτό αποτέλεσε για όλους μας αφορμή προβληματισμού, σκέψεων και αναζητήσεων που αφορούν το κοινό μέλλον των Ευρωπαϊκών λαών αλλά και τη θέση του λαού και του πολιτισμού μας μέσα σε αυτό.
Κλείνοντας , θα θέλαμε να τονίσουμε την αναγκαιότητα ανάληψης παρόμοιων πρωτοβουλιών και στο μέλλον, ειδικά για σχολεία ορεινών και απομονωμένων περιοχών όπως τη δική μας, οι μαθητές των οποίων, σε κάθε άλλη περίπτωση δε θα είχαν τη δυνατότητα για αντικειμενικούς λόγους, τους οποίους αντιλαμβάνεστε, να πραγματοποιήσουν ένα τέτοιο ταξίδι.
Και πάλι σας ευχαριστούμε θερμά,
Οι μαθητές της Β΄ τάξης του Λυκείου Τροπαίων
Υ.Γ. Επίσης ευχαριστούμε πολύ τους συνοδούς καθηγητές μας, τον Λυκειάρχη κ. Κολοβό Θεόδωρο και την καθηγήτρια κ. Τσιάμη Αριστέα».
Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: