Εκτονώθηκε η κρίση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αποκλείει τα σκουπίδια από το «Πλάτωμα»

Εκτονώθηκε η κρίση με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αποκλείει τα σκουπίδια από το «Πλάτωμα»

Μάιος 14, 2009 - 15:28

Θα ζητηθεί πλέον να επισπευτούν οι διαδικασίες για την ταχύτερη έναρξη λειτουργίας του δεματοποιητή, εκτός της ευρύτερης περιοχής του «Πλατώματος» και το εργοστάσιο να γίνει (όταν γίνει) εκτός του Δήμου Τρίπολης

Περισσότερες από τρεις ώρες χρειάστηκαν, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε μία απόφαση η οποία ουσιαστικά αποκλείει την ευρύτερη περιοχή του «Πλατώματος» από οποιαδήποτε ενέργεια σχετική με στερεά απόβλητα, αδρανή ή μη αδρανή (μπάζα), λόγω του βεβαρημένου της περιοχής, στην οποία λειτουργεί η μεγαλύτερη χωματερή της Πελοποννήσου, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε τους «Φιλικούς», οι οποίοι κατέκλυσαν χθες το Δημαρχείο, οι οποίοι το πρωί της Τετάρτης έκαναν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη της εισόδου του σκουπιδότοπου.

Περισσότερες από τρεις ώρες χρειάστηκαν, προκειμένου το Δημοτικό Συμβούλιο να καταλήξει σε μία απόφαση η οποία ουσιαστικά αποκλείει την ευρύτερη περιοχή του «Πλατώματος» από οποιαδήποτε ενέργεια σχετική με στερεά απόβλητα, αδρανή ή μη αδρανή (μπάζα), λόγω του βεβαρημένου της περιοχής, στην οποία λειτουργεί η μεγαλύτερη χωματερή της Πελοποννήσου, τα τελευταία τριάντα χρόνια. Η εξέλιξη αυτή ικανοποίησε τους «Φιλικούς», οι οποίοι κατέκλυσαν χθες το Δημαρχείο, οι οποίοι το πρωί της Τετάρτης έκαναν Γενική Συνέλευση και αποφάσισαν να σταματήσουν την κατάληψη της εισόδου του σκουπιδότοπου.

ΟΙ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο Δήμαρχος της Τρίπολης Αλέξανδρος Κοτσιάνης υπενθύμισε στους παρευρισκόμενους ότι προεκλογικά είχε δεσμευτεί για το κλείσιμο και την αποκατάσταση της χωματερής και ότι τώρα το κάνει πράξη. Επίσης, ανάφερε ότι συμφωνεί με το σχεδιασμό της Περιφέρειας για την διαχείριση των απορριμμάτων και δέχεται τη διαβεβαίωση του Περιφερειάρχη Νίκου Αγγελόπουλου ο οποίος έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι τα σκουπίδια δεν θα πάνε στο «πλάτωμα».
Ο πρώην Αντιδήμαρχος Τρίπολης Κώστας Ταλούμης είπε ότι καλά έκαναν οι Φιλικοί και έκλεισαν τον σκουπιδότοπο, τάχθηκε υπέρ του σχεδιασμού της περιφέρειας, αλλά είπε «όχι» στη λειτουργία δεματοποιητή στα όρια του δήμου Τρίπολης.
Ο Κώστας Γεωργακόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Τρίπολη προορίζεται για σκουπιδότοπος της Νότιας Πελοποννήσου και ότι υπογράμμισε με έμφαση ότι όλες οι λύσεις μέχρι σήμερα κινούνται γύρω από τον άξονα του εθνικού δρόμου. Μίλησε για παρασκήνιο και ζήτησε από τη δημοτική αρχή να αναγγείλει το μεγάλο αφεντικό. Επίσης, τάχθηκε εναντίον του σχεδιασμού της περιφέρειας τον οποίο χαρακτήρισε λειψό και χρεοκοπημένο.

ΤΙ ΕΙΠΑΝ ΟΙ «ΦΙΛΙΚΟΙ»

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φιλικών Νίκος Τσιαμούλος στην τοποθέτηση του ξεκαθάρισε ότι πριν αποφασίσουν να κάνουν κατάληψη της χωματερής είχαν προειδοποιήσει έντεκα φορές τη Δημοτική Αρχή από τις αρχές του 2007 μέχρι και σήμερα! Επίσης, ανέφερε ότι «νοιώθουμε πολίτες δεύτερης κατηγορίας».
Τέλος, ο κ. Τσιαμούλος ζήτησε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε θα κλείσει η χωματερή, αίτημα το οποίο τελικά δεν ικανοποιήθηκε. Προειδοποίησε πάντως ότι αν δεν κλείσει μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα γίνει νέα κατάληψη της χωματερής, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2009.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΟΥ ΑΠΟΡΡΙΦΘΗΚΕ

Η πρόταση την οποία έθεσε σε ψηφοφορία ο κ. Γεωργακόπουλος ουσιαστικά αφορούσε το αίτημα της περιοχής Φιλικών («Να αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή του Πλατώματος Δήμου Τρίπολης από οποιαδήποτε πράξη προσωρινής διαχείρισης (δεματοποίηση), προσωρινής αποθήκευσης - συμπίεσης και μπαλοποίησης, δημιουργίας εργοστασίου ή και οποιαδήποτε άλλης ενέργειας σχετικής με στερεά απόβλητα, αδρανή ή μη αδρανή (μπάζα), λόγω του βεβαρημένου της περιοχής από τη μεγαλύτερη χωματερή της Πελοποννήσου που έχει χρησιμοποιηθεί με την ανοχή των ιθυνόντων ως χωματερή της Πελοποννήσου το οποίο έχετε ήδη αποδεχτεί»), με τη διαφορά ότι δίπλα από τη λέξη «προσωρινή», προσέθεσε και τη λέξη «οριστική».
Η πρόταση αυτή ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης και από τον κ. Παπασταματάκη. «Λευκό» ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας.

Η ΤΕΛΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η δεύτερη πρόταση η οποία συντάχθηκε και αναγνώστηκε από τον Αντιδήμαρχο Τρίπολης Ηλία Χαλκιά και η οποία τελικά ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία («παρών» ψήφισαν οι Παπασταματάκης, Τασιγιαννάκης, Γεωργακόπουλος και Παρασκευόπουλος) ανέφερε τα εξής:
«Το Δημοτικό Συμβούλιο αποδέχεται το περιεχόμενο του αιτήματος της περιοχής Φιλικών, το οποίο έχει τα παρακάτω τέσσερα σημεία:
Α) Αμεση υλοποίηση της υπ'αρ. 379/08 απόφασης δηλαδή άμεση παύση του παράνομου
υπερκορεσμένου ΧΑΔΑ Τρίπολης στη θέση Πλάτωμα.
Β) Άμεση ανάκληση της υπ'αρ. 86/09 απόφασης δηλαδή άμεση ανάκληση της Τεχνικής Μελέτης Περιβαλλοντικής Αποκατάστασης Χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης Αποβλήτων(ΧΑΔΑ).
Γ) Να γίνει σύνταξη και μελέτη για πραγματική αποκατάσταση του χώρου με επιστημονικά δεδομένα, όπως ορίζει η νομοθεσία. Η περιοχή του Πλατώματος ενδείκνυται μόνο για ενέργειες επιστημονικής αποκατάστασης χωρίς αυτή να νοείται ως απλή επιχωμάτωση υπάρχοντος παλαιού υλικού.
Δ) Να αποκλειστεί η ευρύτερη περιοχή του Πλατώματος Δήμου Τρίπολης από οποιαδήποτε πράξη προσωρινής διαχείρισης (δεματοποίηση), προσωρινής αποθήκευσης - συμπίεσης και μπαλοποίησης, δημιουργίας εργοστασίου ή και οποιαδήποτε άλλης ενέργειας σχετικής με στερεά απόβλητα, αδρανή ή μη αδρανή (μπάζα), λόγω του βεβαρημένου της περιοχής από τη μεγαλύτερη χωματερή της Πελοποννήσου που έχει χρησιμοποιηθεί με την ανοχή των ιθυνόντων ως χωματερή της Πελοποννήσου το οποίο έχετε ήδη αποδεχτεί».
Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει να ζητήσει από την γενική γραμματεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της Αρκαδίας:
Α) Η εγκατάσταση του δεματοποιητή να γίνει σε χώρο εκτός της ευρύτερης περιοχής του «πλατώματος» και σε απόσταση ικανή από κατοικημένες και ευαίσθητες ιστορικά και πολιτιστικά περιοχές.
Β) Να επισπευτούν οι διαδικασίες για την ταχύτερη έναρξη λειτουργίας του δεματοποιητή, εκτός της ευρύτερης περιοχής του «Πλατώματος» και
Γ) Η ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων – εργοστάσιο να γίνει εκτός του Δήμου Τρίπολης και φυσικά σύμφωνα με τους αναγκαίους περιβαλλοντικούς όρους και τις λοιπές σχετικές αδειοδοτήσεις.

ΑΝΟΙΞΕ Ο ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟΣ

Ύστερα από αυτή την απόφαση, η οποία ικανοποίησε τους κατοίκους του συνοικισμού Φιλικών, έγινε γενική συνέλευση, το επόμενο πρωί, όπου και αποφασίστηκε ομόφωνα να ανασταλούν οι κινητοποιήσεις και να σταματήσει η κατάληψη της εισόδου της χωματερής η οποία παρέμενε κλειστή για πέντε συνεχόμενες ημέρες.
Πλέον, ο Δήμος της Τρίπολης ξεκίνησε μία μεγάλη προσπάθεια, προκειμένου να μαζέψει τον μεγάλο όγκο των απορριμμάτων που βρίσκονται παντού στην πόλη και είχαν δημιουργήσει λόφους από σκουπίδια, όσο παρέμενε κλειστή η χωματερή.
Η επόμενη γενική συνέλευση των Φιλικών έχει προγραμματιστεί για τις 24 Μαΐου.

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: