Δ. Ρέππας: «Πιστεύω ότι ο κύκλος του πρωθυπουργού έκλεισε και ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας»

Δ. Ρέππας: «Πιστεύω ότι ο κύκλος του πρωθυπουργού έκλεισε και ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας»

Απρίλιος 06, 2009 - 22:00

Στην εφημερίδα «Real News» και στη δημοσιογράφο Κάτια Μακρή μίλησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Αρκαδίας Δημήτρης Ρέππας.
Η συνέντευξη έχει ως εξής:
Κ.ΜΑΚΡΗ: Κατηγορείτε την Ν.Δ. για την οικονομική της πολιτική. Η κατάσταση πια είναι δεδομένη. Τι διαφορετικό, λοιπόν, θα μπορέσετε να κάνετε εσείς;
Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ δε θα είχε οδηγήσει τη χώρα σ'αυτόν τον κατήφορο. Και πάλι όμως είναι θέμα πολιτικών επιλογών το πώς αντιμετωπίζεις την κρίση. Παραδείγματος χάρη, μια επεκτατική πολιτική με δημόσιες επενδύσεις άμεσης απόδοσης, ιδίως στον τομέα της απασχόλησης, βρίσκεται στον αντίποδα της περιοριστικής και αντιαναπτυξιακής πολιτικής που ακολουθεί η Ν.Δ. Το μεγάλο όπλο είναι ένα άλλο κλίμα και νέες σχέσεις εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Αλλά οι πολίτες, προκειμένου να συσπειρωθούν σε συγκεκριμένους στόχους και να συμβάλουν στην επίτευξή τους, απαιτούν να μπει η Ελλάδα στο διαφανοσκόπιο. Προσωπικώς πιστεύω ότι η κυβερνητική αλλαγή περιλαμβάνει μια ουσιαστική διαδικασία παράδοσης - παραλαβής. Έτσι, με την εμπλοκή και διεθνών οίκων και με διακομματική εποπτεία γίνεται γνωστό το επίπεδο αναφοράς της χώρας σε κάθε τομέα, από την οικονομία μέχρι την διοίκηση, από την υγεία μέχρι την παιδεία και από την ασφάλιση μέχρι τις μεταφορές.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Προτείνετε δηλαδή μια νέα απογραφή; Θα κάνετε το ίδιο για το οποίο κατηγορούσατε τη ΝΔ.;
Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το κομματικό υποπροϊόν που κατασκεύασε η Ν.Δ. για προφανείς λόγους, ούτε με προτάσεις για την προσφυγή τώρα, εν μέσω κρίσης, σε τρίτους, προκειμένου αυτοί να υποδείξουν την ακολουθητέα πορεία της χώρας. Ούτε η Ελλάδα έχει ανάγκη να προσλάβει κυβέρνηση από το εξωτερικό, ούτε όμως και οι πολίτες επιτρέπουν σε οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση να εμφανίζει την κατάσταση της χώρας στα μέτρα των δικών της σκοπιμοτήτων.
Κ.ΜΑΚΡΗ: Ο Κ. Καραμανλής, ως το ισχυρό πρόσωπο της κυβέρνησης, θέτει το δίλημμα «αν χάσω, φεύγω». Αυτό πιστεύετε πως μπορεί να αυξήσει τη συσπείρωση της Ν.Δ. και άρα να ανεβάσει τα ποσοστά της;
Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Μπορεί αυτός να ήταν ο αρχικός στόχος. Τελικώς όμως μια τέτοια θεώρηση μετατρέπεται σε αυτεπίστροφο γιατί προσδιορίζει μια ημερομηνία λήξης. Έως τότε ο πρωθυπουργός έχει μειωμένο κύρος και διαπραγματευτική δύναμη και εκπέμπει μήνυμα προσωρινότητας και ρευστότητας. Πιστεύω ότι ο κύκλος του πρωθυπουργού έκλεισε και ως αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας. Το εκλογικό αποτέλεσμα θα αποτελέσει απλώς την έκδοση του σχετικού πιστοποιητικού. Αυτή η κυβέρνηση κουράστηκε υπό το βάρος των λαθών της και κούρασε τους πολίτες εξαντλώντας την ανοχή και την αντοχή τους. Επειδή η γλώσσα είναι ασυνείδητη, μας περιέχει και μας προδίδει. Μια τέτοια άποψη, αν έχει εκφραστεί, συνιστά προσβολή και πρόκληση για τον λαό.
Κ.ΜΑΚΡΗ: Θεωρείτε πιθανό, παρά τις δηλώσεις του κ. Καραμανλή, να εγκαταλείψει την μάχη πριν από τις εκλογές - κατά το παράδειγμα Σημίτη - και να έχετε άλλον αντίπαλό στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας;
Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, είναι πιθανό. Αλλά δεν μας αφορούν τα εσωτερικά της Νέας Δημοκρατίας. Άλλωστε, και η επόμενη ηγεσία της είναι προφανές πως θα προκύψει από την πρώτη γραμμή των στελεχών της, που έχουν όλα ανεξαιρέτως την ίδια ευθύνη για την αρνητική πορεία της χώρας.
Κ.ΜΑΚΡΗ: Στην κυβέρνηση λένε ότι ακόμη και μία διαφορά της τάξης του 3% υπέρ του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις ευρωεκλογές δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών. Εσείς συμφωνείτε;
Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Είναι ορατό το τέχνασμα της κυβέρνησης να μας πείσει προκαταβολικώς ότι νίκησε ενώ θα έχει ηττηθεί στις εκλογές. Το βέβαιο είναι πως η αποτύπωση της κυβέρνησης στην κάλπη, ως κυβέρνηση λαϊκής μειοψηφίας, θα επιταχύνει τις πολιτικές εξελίξεις. Οι ερχόμενες ευρωεκλογές έχουν εξαιρετικά έντονη εθνική διάσταση. Κάθε Έλληνας αντιλαμβάνεται πως είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εκφράσει την αντίστασή του στην κυβερνητική πολιτική.
Θα προχωρούσα μάλιστα λέγοντας πως κάθε ψήφος που στερείται από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί εμμέσως στήριξη στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Οι εκλογές αυτές έχουν χαρακτήρα δημοψηφίσματος και όχι απλής καταγραφής δυνάμεων, αφού το διακύβευμα είναι κατεξοχήν εθνικό και πολιτικό.
Κ.ΜΑΚΡΗ: Κυβερνητικά στελέχη σας επιμένουν ότι θα είναι «θεσμική εκτροπή» αν επιχειρήσετε να πάτε σε εκλογές με αφορμή την ανάδειξη Προέδρου Δημοκρατίας. Επιμένετε στην άποψη που πρώτος εκφράσατε;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Θυμίζω ότι η Νέα Δημοκρατία αντέδρασε και απέρριψε την πρότασή μας για αποσύνδεση της διαδικασίας εκλογής Προέδρου από την αναγκαστική προσφυγή στις εκλογές. Τώρα χαρακτηρίζει θεσμική εκτροπή αυτό που τότε υιοθετούσε εμφανίζοντάς το σαν υπεύθυνη στάση.
Απλώς η Νέα Δημοκρατία θέλει πάση θυσία να παραμείνει στην εξουσία. Η πρόταση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι πολιτικά και θεσμικά άρτια. Δεν προκαλεί θεσμικό κενό και ρευστότητα, αφού δεσμευόμαστε για τη στήριξη του άξιου Προέδρου της Δημοκρατίας και ταυτοχρόνως δίνουμε στον λαό τον ρόλο και τον λόγο του πρωταγωνιστή. Το δημόσιο συμφέρον και οι θεσμοί δεν διίστανται αλλά ταυτίζονται. Ο λαός έχει απορρίψει τη Νέα Δημοκρατία και αφού - ως γνωστόν - δεν μπορούμε να αλλάξουμε το λαό, τότε αναπότρεπτα μπορεί και πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Ο κ. Καραμανλής φαίνεται πως αναβάλλει τα σχέδιά του για εκλογές άμεσα. Εσείς πότε τις βλέπετε;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Το πιο πιθανό είναι να προσφύγει στις κάλπες λίγο πριν την υποχρέωση του να καταθέσει τον επόμενο Προϋπολογισμό, δηλαδή τον Οκτώβριο. Τί λόγο θα έχει να καταθέσει έναν Προϋπολογισμό που θα είναι το πανόραμα της κυβερνητικής αποτυχίας και μετά να ζητήσει την ψήφο του λαού; Ασφαλώς όλα αυτά αποτελούν εκτιμήσεις, γιατί το ενδεχόμενο των εκλογών μπορεί να προκύψει ανά πάσα στιγμή και από αναπάντεχο λόγο.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Η κυβέρνηση σας κατηγορεί για «βουλιμία». Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν επίσης πως και οι ψηφοφόροι δεν θέλουν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Γιατί επιμένετε;
Δ.ΡΕΠΠΑΣ: Η Δημοκρατία μας είναι λαϊκή και κοινοβουλευτική και όχι δημοσκοπική. Μια άλλη πολιτική κατεύθυνση προϋποθέτει μια άλλη κυβέρνηση, πράγμα που σημαίνει εκλογές. Θα έλεγα, ίσα ίσα, πως η Νέα Δημοκρατία επιδεικνύει ακραία εξουσιολαγνεία και εξουσιομανία και επιχειρεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει την επιβίωσή της, αδιαφορώντας για την καταγεγραμμένη θέληση του λαού όσον αφορά τα προβλήματα του και την αντιμετώπισή τους.
Κ. ΜΑΚΡΗ: Έχετε πει πως «δεν έχει πολλούς Σημίτηδες η Ελλάδα». Ποιός ρόλος πιστεύετε ότι θα ταίριαζε καλύτερα στον πρώην πρωθυπουργό;
Δ. ΡΕΠΠΑΣ: Η άποψή μου για το πρόσωπο είναι δεδομένη. Από εκεί και πέρα, σχόλια που μπορεί μάλιστα να ερμηνευτούν και σαν υποδείξεις και συμβουλές, φανερώνουν αμετροέπεια και μεγαλοϊδεατισμό. Δεν θα ήθελα να κατηγορηθώ για κάτι τέτοιο.

Ειδήσεις: 
Tags: