Γ. Παναγοπούλου: «Απερίγραπτη η εικόνα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου»!

Γ. Παναγοπούλου: «Απερίγραπτη η εικόνα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου»!

Οκτώβριος 01, 2009 - 20:00

Λίγα 24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες, η υποψήφια βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ Γεωργία Παναγοπούλου, άνοιξε τα χαρτιά της στις «Αρκαδικές Ειδήσεις». Σε μία εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη, μίλησε για τον εκλογικό στόχο του ΠΑΣΟΚ, το αν θα έρθει πρώτο κόμμα στην Αρκαδία, για το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τα προβλήματα στο χώρο της υγείας.

1. Θεωρείτε ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις εκλογές είναι μόνο η νίκη ή και η διαφορά από τη ΝΔ, που πιθανότατα θα του εξασφαλίσει αυτοδυναμία στην επόμενη βουλή;

-Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να γίνει Αυτοδύναμη Κυβέρνηση στις εκλογές στις 4 του Οκτώβρη, με οποιαδήποτε διαφορά που διασφαλίζει αυτοδυναμία 151 εδρών τουλάχιστον. Οποιαδήποτε καλύτερη επίδοση με περισσότερες έδρες καλοδεχούμενη. Θέλουμε ψήφο λαϊκής Εμπιστοσύνης, να εργασθούμε μαζί με όλους τους πολίτες για το καλύτερο αύριο, για την ευημερία του Τόπου, για το Μέλλον των παιδιών μας. Οι ευθύνες είναι μεγάλες… «οι καιροί ου μενετοί…»

2. Εκτιμάτε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έρθει πρώτο κόμμα στην εκλογική περιφέρεια της Αρκαδίας;
Το πιστεύω. Οι συμπολίτες μας έχουν απογοητευθεί από τα «έργα και ημέρες» των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και τη…νωχελική απραξία του κ. Καραμανλή. Και η Αρκαδία δίνει ψήφο Εμπιστοσύνης και πλειοψηφίας. Έχουν στραφεί προς το ΠΑΣΟΚ και ευελπιστούν ότι θ’ ανταποκριθεί στις προσδοκίες τους. Έχουν επενδύσει στις απλές, ρεαλιστικές προγραμματικές Θέσεις-Δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Επιζητούν να έχουν ίσα Δικαιώματα-ίσες Ευκαιρίες. Θέλουν να έχουν ρόλο και θέση στη Δίκαιη Κοινωνία.

3. Είσαστε υπέρ του ενδεχομένου συνεργασίας με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ;
Πολλές φορές το ΠΑΣΟΚ είχε την πρωτοβουλία να συζητήσει με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο, κάθε προοδευτική πρόταση που μπορεί να δώσει διεξοδικές λύσεις στα προβλήματα του Τόπου…Υπάρχουν σε πολλά θέματα κοινές θέσεις…Η επόμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ , όπως έχει δηλώσει ο Γιώργος Παπανδρέου θα είναι μια Κυβέρνηση Ανοιχτής Συνεργασίας σε πρόσωπα, θέσεις και προτάσεις που συγκλίνουν με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και απαντούν στις ανάγκες όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από την κομματική αναφορά τους. Θα είναι η Κυβέρνηση όλων των Ελλήνων.

4. Πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε νέα συνένωση δήμων και κοινοτήτων αλλά και σε περιφερειακή διοίκηση η οποία θα εκλέγεται από το λαό και δεν θα εκλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση;
Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη κάνει τις προτάσεις του. Πιστεύει σε μια δυνατή Αυτοδιοίκηση με αιρετό Δήμαρχο και αιρετό και όχι διορισμένο Περιφερειάρχη. Η ανάγκη συνένωσης σε μεγαλύτερους Δήμους είναι προφανής. Η διάταξη της σημερινής Νομαρχίας στο Περιφερειακό Συμβούλιο με Αιρετό Περιφερειάρχη, πρέπει με κάθε τρόπο να διασφαλίζει τη δημοκρατική έκφραση των πολιτών. Πρέπει να έχει αρμοδιότητες και να προτείνει και να υλοποιεί συλλογικές αποφάσεις. Να έχει πόρους. Να παίρνει υπεύθυνες πρωτοβουλίες. Να έχει όραμα. Να δημιουργεί προοπτικές.

5. Έχετε καταθέσει πρόταση για τη δημιουργία Νομαρχιακών Κέντρων Αποθεραπείας-Αποκατάστασης. Μπορείτε να μας δώσετε περισσότερες λεπτομέρειες;
Η πρότασή μου έχει κατατεθεί στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και έχει δημοσιευθεί στον Τύπο. Τη μεταφέρω αυτούσια…. ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ
Κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης - Φροντίδας
Ξενώνες σε πρόγραμμα "Βοήθεια… με… Σπίτι…"
Η ανάγκη εξωνοσοκομειακής φροντίδας και αποκατάστασης της υγείας είναι τις περισσότερες φορές εξίσου επιτακτική και σημαντική με την ιατρική φροντίδα - διάγνωση - θεραπεία - νοσοκομειακή περίθαλψη.
Το θέμα αφορά τους πάσχοντες και τους οικείους τους, αφού η κατ΄οίκον νοσηλεία και φροντίδα είναι ζήτημα κυρίως της οικογένειας. Αφορά όμως και την Πολιτεία, αφού μια τέτοια δράση μπορεί να αποσυμφορήσει σημαντικά τα Νοσοκομεία από "Νοσηλεία για κοινωνικούς λόγους", με δυνατότητα συντόμευσης του χρόνου νοσηλείας και μείωσης του κινδύνου Νοσοκομειακών Λοιμώξεων.
Τέτοια κέντρα φιλοξενίας μπορεί να περιλαμβάνουν
• Τμήμα φιλοξενίας 1-2 ημερών, όπου μπορεί να διαμένουν εκείνοι που κατοικούν μακριά και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση, ενώ χρειάζονται να πραγματοποιήσουν- να επαναλάβουν παρακλινικές εξετάσεις, να κάνουν μικροεπεμβάσεις ή οδοντοθεραπεία και χρειάζονται επανεκτίμηση της κατάστασής τους από τον θεράποντα ιατρό.
• Τμήμα φυσιοθεραπείας-κινητικής αποκατάστασης για άτομα που έχουν ανάγκη και δεν μπορούν να μετακινούνται καθημερινά από το σπίτι τους σε κοντινή ή μακρινή απόσταση.
• Τμήμα περιποίησης ατόμων με κινητικά προβλήματα που χρειάζονται την ελάχιστη ιατρική επίβλεψη και η φροντίδα τους μπορεί να γίνεται είτε από τους οικείους τους, είτε από το προσωπικό του τμήματος ή και από συγκροτημένες ομάδες εθελοντών…
Τις πρωτοβουλίες για την ίδρυση και λειτουργία αυτών των κέντρων, οφείλουν να έχουν οι Δήμοι, με διαδημοτικές συνεργασίες, έχοντας και την υποστήριξη των Υγειονομικών υπηρεσιών, των Κέντρων Υγείας, των γιατρών των Ασφαλιστικών Ταμείων ή και Ιδιωτών γιατρών.
Η στέγαση μπορεί να γίνει ολοκληρωμένα ή τμηματικά σε μισθωμένα από τους Δήμους κτίρια, ή σε κληροδοτήματα που έχουν. Ειδικά στην περιοχή της Τρίπολης μπορεί να εξετασθεί το ενδεχόμενο χρήσης κάποιας πτέρυγας που λειτουργεί μέχρι σήμερα στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο ή και σε κληροδοτήματα που υπάρχουν σε όμορους δήμους, (όπως τα κτίρια του ΚΕΓΕ ή το κληροδότημα Ορφανού στην Κερασίτσα.)
Η χρηματοδότηση μπορεί να εξασφαλιστεί από το Κράτος, από τους Δήμους με το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι" (ή κάτι ανάλογο που προβλέπει και στελέχωση με παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό). Επίσης μπορεί να καταβάλουν εισφορά εκείνοι που επιλέγουν αυτή την υπηρεσία και ακόμα μπορεί να συμμετέχουν δωρητές ιδιώτες.
Αυτήν την πρωτοβουλία Κοινωνικής Μέριμνας, οφείλει η Πολιτεία στους πολίτες, με συνεργασία του ΠΕ.Σ.Υ.Π, των Νοσοκομείων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Μπορεί επίσης να έχουν, επικουρικά, τέτοια πρωτοβουλία δωρητές ιδιώτες και ακόμα επιχειρηματίες ιδιώτες επενδυτές.
Χρειάζεται βούληση και συνεργασία από τους φορείς που καλούνται να πρωτοστατούν σε τέτοιες προσπάθειες και ατομική ευθύνη και κατανόηση από εκείνους, που έχουν ανάγκη και κάνουν χρήση αυτής της κοινωνικής υποστήριξης..

6. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο σημαντικό πρόβλημα της Αρκαδίας, με το οποίο πρέπει να ασχοληθεί το ΠΑΣΟΚ, στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές;
Δυστυχώς είναι τόσα πολλά… Βλέπεις το ένα και παρουσιάζονται και άλλα… Σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας. Για άλλη μια φορά θα ξεκινήσω από κάτι κοινότυπο. Υγειονομική Περίθαλψη (…άμα έχεις την υγειά σου…) και ακολουθούν όλα τα’ άλλα. Σαν καταιγίδα…. Ανεργία…ακρίβεια… δημογραφικό… υποδομές … δρόμοι στην περιφέρεια…, καμένη γή, σκουπίδια… ρύπανση Περιβάλλοντος. Ερήμωση στην ύπαιθρο….σχολεία που υπολειτουργούν…νέοι και νέες που αναζητούν ίσες ευκαιρίες στη μόρφωση, την εκπαίδευση και την εργασία. Θα ζητήσω από το Γιώργο Παπανδρέου να προωθήσουμε άμεσα την ολοκληρωμένη πρόταση- πρόγραμμα που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, για την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών. Μήπως και προλάβουμε να δώσουμε το φιλί της ζωής στην ερημωμένη Αρκαδία…Να βρουν δουλειά τα νιάτα μας και να παραμείνουν να δημιουργήσουν στον τόπο μας.

7. Πως κρίνετε την εικόνα του Παναρκαδικού Νοσοκομείου της Τρίπολης, τα τελευταία 6 χρόνια, επί κυβερνήσεως ΝΔ;
Απερίγραπτη…!Στασιμότητα στην εξέλιξη για Περιφερειακό. Λείπουν σημαντικές ειδικότητες (Γαστρεντερολόγοι, Ενδοκρινολόγοι…).Έχουμε μείωση κλινών (τα ράντζα εγκαταστάθηκαν κανονικά…) Έλλειψη προσωπικού (γιατροί, νοσηλευτές, υποστηρικτικές ειδικότητες…προσωπικό καθαριότητας). Τα Stage υποκατέστησαν το έμπειρο και υπεύθυνο προσωπικό…. Η προσπάθεια ανακαίνισης έγινε για τη βιτρίνα, με υψηλό κόστος και ευτελή υλικά για να κάνουν και κάποιοι τις…αρπαχτές τους. Η κατάσταση στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας κάνει την περίθαλψη στην Αρκαδία προβληματική, αν όχι επικίνδυνη.

Ειδήσεις: