Για τις Μικρές και Μεσαίες δημόσιες υποδομές στην Περιφέρεια-Σιδηρόδρομος – ΟΣΕ θα μιλήσει ο Ρέππας

Για τις Μικρές και Μεσαίες δημόσιες υποδομές στην Περιφέρεια-Σιδηρόδρομος – ΟΣΕ θα μιλήσει ο Ρέππας

Οκτώβριος 17, 2009 - 13:51

Ο υπουργός μεταφορών,υποδομών και δικτύων κ. Ρέππας θα αναφερθεί σήμερα στην ολομέλεια της βουλής για διάφορα θέματα που αφορούν τον Ελληνικό λαό αλλά και τους κατοίκους της περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αρκαδίας.

Το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα που θα συνέβαλε, κατά την Ν.Δ, στην περιφερειακή σύγκλιση είναι σχεδόν κενό γράμμα για την περιφέρεια.

Η Ν.Δ. έταξε σε κάθε Περιφέρεια τα πάντα. Είχε τάξει το ΕΣΠΑ στην περιφέρεια πέντε τουλάχιστον φορές. Για αυτό δεν έχει δώσει ούτε σε εθνικό ούτε σε περιφερειακό επίπεδο, έστω έναν ενδεικτικό κατάλογο έργων.
Από την άλλη η Ν.Δ. έδωσε απόλυτη προτεραιότητα στους οδικούς άξονες με Συμβάσεις Παραχώρησης έναντι των μέσων σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, Προαστιακός, ΟΣΕ). Μάλιστα, επειδή είχε μεγάλες καθυστερήσεις στο Γ΄ ΚΠΣ, όσον αφορά το ΜΕΤΡΟ της Αθήνας, αλλά και της Θεσσαλονίκης, η επιλογή αυτή πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις.
Το μεγάλο πρόβλημα των Περιφερειών με ευθύνη της Ν.Δ. είναι η έλλειψη ώριμων έργων προς ένταξη με πλήρεις μελέτες και ολοκληρωμένες προκαταρκτικές διοικητικές πράξεις.
Δεν υπάρχει ωριμότητα έργων για δημοπράτηση. Το 2008 το ΥΠΕΧΩΔΕ διέθεσε μόνο 7 εκατ. ευρώ για μελέτες. Έτσι το «δώρο» της Ε.Ε. για χρηματοδότηση έργων χωρίς εθνική συμμετοχή, έχει πολύ περιορισμένα αποτελέσματα.
Η Ν.Δ. λόγω της δραματικής μείωσης του ΠΔΕ χρηματοδότησε πολλά έργα του Γ΄ ΚΠΣ που ήταν ενταγμένα στο Τομεακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ με πόρους των ΠΕΠ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Εγνατία Οδός. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υλοποιηθούν πολλά προγράμματα των ΠΕΠ, αναγκαία για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.

Τι προτείνει η Κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. προτείνει:

* μια εκτεταμένη αναθεώρηση του συνόλου των Τομεακών και κυρίως των Περιφερειακών προγραμμάτων στα πλαίσια καθορισμού νέων ιεραρχήσεων δράσεων και έργων
* Την συγκρότηση μαζί με τις Περιφέρειες ενός πλέγματος μικρών και μεσαίων δημόσιων έργων που είναι αναγκαία για την ανάπτυξή τους. Η συγκρότηση αυτού του προγράμματος έργων θα προκύψει μετά από διαβούλευση
* Την χρηματοδότηση των αναγκαίων μελετών για την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος

Έτσι:

* δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για τη Βιώσιμη Πράσινη Ανάπτυξη της Περιφέρειας και της χώρας γενικότερα.
* στηρίζουμε συνολικά το κατασκευαστικό και τεχνικό δυναμικό της χώρας που συρρικνώθηκε δραματικά τα τελευταία χρόνια.

Είναι επιλογή μας η διάσωση του ΟΣΕ από την κατάρρευση και η αναγέννηση του Ελληνικού Σιδηροδρόμου ώστε να στηρίξει το σύγχρονο αναπτυξιακό πρότυπο της χώρας με την διασφάλιση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα του.

Εγγυόμαστε τη χρηματοδότηση υλοποίησης των έργων ανάπτυξης και εκσυγχρονισμού των υποδομών του με το μικρότερο δυνατό κόστος, με ορθολογική και διάφανη διαχείρισή των διατεθειμένων πόρων.