Από τη Μεγαλόπολη ξεκίνησε η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων εν όψει Κοπεγχάγης

Από τη Μεγαλόπολη ξεκίνησε η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων εν όψει Κοπεγχάγης

Νοέμβριος 26, 2009 - 12:32

Από τη Μεγαλόπολη ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο 21-22/11 η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης για το κλίμα στην Κοπεγχάγη, με κεντρικό μήνυμα "ΤΟ ΚΛΙΜΑ ΜΑΣ ΚΑΙΕΙ". Αντιπροσωπεία των Ο.Π. με τους δύο εκπροσώπους Ν. Χρυσόγελο και Ι. Κοντούλη και τον ευρωβουλευτή Μ. Τρεμόπουλο είχε σύσκεψη με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τοπικούς φορείς και πολίτες στο πνευματικό κέντρο της πόλης για τα τοπικά προβλήματα, τη ρύπανση από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ και το στόχο της απεξάρτησης από το λιγνίτη ενόψει της κλιματικής αλλαγής.

Συμβολική ποδηλατική πορεία πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια στους κεντρικούς δρόμους της Μεγαλόπολης, με κατεύθυνση προς το συγκρότημα της ΔΕΗ (συνημμένες φωτογραφίες). Στη συνεδρίαση του Πανελλαδικού Συμβούλιου, που ακολούθησε αμέσως μετά, υιοθετήθηκε διακήρυξη με τους στόχους και τα αιτήματα των Οικολόγων Πράσινων ενόψει της επικείμενης Συνόδου της Κοπεγχάγης (7-18 Δεκεμβρίου).
Η Μεγαλόπολη επιλέχθηκε συμβολικά, για να αναδειχθεί η ανάγκη προετοιμασίας και μετάβασης στην μεταλιγνιτική εποχή. Δυο από τις εκεί λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ είναι από τις πιο ρυπογόνες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, ενώ συμβάλλουν σημαντικά και στις εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα.
Η καμπάνια των Οικολόγων Πράσινων "το κλίμα μας καίει" περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επίσκεψη αντιπροσωπείας των Οικολόγων Πράσινων σε 3 περιοχές (Μεγαλόπολη 21-22/11, Ηλεία 25/11 και Κοζάνη-Πτολεμαίδα 28/11) με ιδιαίτερο συμβολισμό σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Οι δυο περιοχές είναι από τα μεγαλύτερα λιγνιτικά κέντρα της Νότιας Ευρώπης, ενώ η Ηλεία είχε πληγεί από τις μεγα-πυρκαγιές του 2007. Επιδιώκουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε πως συνδέονται τα παγκόσμια προβλήματα με τα τοπικά προβλήματα αλλά και πως μπορούν περιοχές που αποτελούν σήμερα στον ένα ή στο άλλο βαθμό μέρος του προβλήματος να μετατραπούν σε σύμβολα μιας βιώσιμης, πράσινης πολιτικής.
Όπως δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: "Στο πλαίσιο της πολιτικής για την προστασία του κλίματος αλλά και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος καθώς και εξάντλησης των λιγνιτικών αποθεμάτων αργά ή γρήγορα, θα έρθει η μεταλιγνιτική εποχή. Είναι στο χέρι μας ως κοινωνία να την προετοιμάσουμε σωστά ώστε αυτή η αλλαγή στον τρόπο παραγωγής ενέργειας να γίνει προς όφελος των θέσεων εργασίας, της κοινωνίας, της βιώσιμης-πράσινης οικονομίας και της κοινωνίας. Η Μεγαλόπολη, η Πτολεμαΐδα-Κοζάνη και το Αλιβέρι μπορεί να μεταστραφούν -μέσα από μια σχεδιασμένη πολιτική απεξάρτησης σταδιακά από το λιγνίτη - σε κέντρα παραγωγής πράσινης ενέργειας με αξιοποίηση βιομάζας, υπολειμμάτων από καλλιέργειες και περιβαλλοντικά αποδεκτών φυτών, δημιουργία φωτοβολταϊκών και αιολικών πάρκων, ιδιαίτερα στα υποβαθμισμένα λιγνιτικά παιδία, με δημιουργία κέντρων εκπαίδευσης και ενημέρωσης για στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μια τέτοια πολιτική θα συμβάλλει τόσο στην προστασία της υγείας των κατοίκων, του περιβάλλοντος και του κλίματος, αλλά και θα στρέψει την ελληνική οικονομία σε πράσινη κατεύθυνση και θα δημιουργήσει χιλιάδες πράσινες θέσεις εργασίας. Η κυβέρνηση δεν πρέπει να αφήσει κανένα παράθυρο για νέες λιγνιτικές μονάδες αλλά να στραφεί αποφασιστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Κάθε καθυστέρηση στις αναγκαίες πολιτικές έχει ασήκωτες συνέπειες στην υγεία των πολιτών, το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία"
Όπως δήλωσε η Ιωάννα Κοντούλη, εκπρόσωπος των Οικολόγων Πράσινων: "Κάποιες περιοχές στον τόπο μας έχουν σηκώσει το βάρος του ρυπογόνου και ενεργοβόρου συστήματος παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας και έχουν επηρεασθεί με ιδιαίτερα σκληρό τρόπο. Γι αυτές οφείλουμε ως κοινωνία να δραστηριοποιηθούμε άμεσα δίνοντάς τους την δυνατότητα να σχεδιάσουν την μετά λιγνίτη εποχή. Η Μεγαλόπολη είναι μια από αυτές και γι΄ αυτό προκαλούμε ένα δημόσιο διάλογο ώστε να επηρεάσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν ξεχνάμε, όμως, και τις περιοχές όπως η Ηλεία και άλλες που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές και μπορούν να μετατραπούν σε σύμβολα μιας πράσινης εποχής, με πράσινες λύσεις για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον, με κέντρα παρακολούθησης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, με κέντρα εκπαίδευσης στην προσαρμογή που είναι απαραίτητη σε όλες τις επιμέρους πολιτικές (όπως δασική, αγροτική, υποδομών, πολιτικής προστασίας, διαχείρισης απορριμμάτων-νερού, αποκατάσταση περιοχών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές). Χαιρόμαστε που η κυβέρνηση υιοθέτησε κάποια στιγμή στα λόγια την πρόταση που είχαν προβάλει οι οικολόγοι Πράσινοι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να προχωράει τίποτα. Οι οικονομικές επιλογές δεν φαίνεται να λαμβάνουν υπόψη αυτές τις ανάγκες. Αλλά η κυβέρνηση θα κρίνεται από τα έργα της και όχι από τα λόγια της".

Πηγή: ΑΡΚΑΔΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ