Ανακοίνωση του Δήμου Τρίπολης για το επίκαιρο θέμα της χωματερής

Ανακοίνωση του Δήμου Τρίπολης για το επίκαιρο θέμα της χωματερής

Μάιος 09, 2009 - 10:57

«Ο Δήμος Τρίπολης, προκειμένου να διαλυθούν οι αμφιβολίες που σκόπιμα προωθούνται στην κοινή γνώμη της πόλης σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης των στερεών απόβλητων, θέτει υπόψη των συμπολιτών μας το ακόλουθα:

1. Η Δημοτική παράταξη «Συνεργασία για την Τρίπολη Πρωτεύουσα Πόλη-» είναι αυτή που από την προηγούμενη θητεία της στη διοίκηση του Δήμου Τρίπολης έθεσε τις βάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών απόβλητων (σκουπιδιών) με μια σειρά ενεργειών καρπός των οποίων είναι ότι σήμερα βρισκόμαστε στην τελική ευθεία για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ, που τόσα χρόνια μολύνει την πόλη και απειλεί την υγεία και τη ζωή των πολιτών. Ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες και έχει αναληφθεί από την Περιφέρεια Πελοποννήσου η μεγάλη δαπάνη των τριών (3) περίπου εκατομμυρίων ΕΥΡΩ για την αποκατάσταση του ΧΑΔΑ στην περιοχή του «πλατώματος» και εκτιμούμε ότι η πλειοψηφία των συμπολιτών μας θα αναγνωρίσει τη μεγάλη αυτή συνεισφορά της παράταξης μας στην πόλη, δηλαδή την απαλλαγή της από τον επικίνδυνο σκουπιδότοπο και την μεταφορά της τεράστιας δαπάνης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.
2. Για ένα εύλογο μεσοδιάστημα είναι ανάγκη να εφαρμοστεί η λύση της δεματοποίησης των σκουπιδιών με την εγκατάσταση του αναγκαίου εξοπλισμού (δεματοποιητή, που εξασφαλίσαμε με δαπάνες της Γ. Γ. Περιφέρειας Πελοποννήσου,) σε κατάλληλο χώρο, για την εξεύρεση του οποίου έχουν κινηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες (προκήρυξη αγοράς χώρου) και πολύ σύντομα αναμένεται να αποδώσουν καρπούς. Το αποτέλεσμα αυτής της προκήρυξης είναι ακόμη άγνωστο και κάθε πληροφορία ή εκτίμηση σχετικά με το χώρο εγκατάστασης του δεματοποιητή είναι, αν όχι υποβολιμαία, τουλάχιστον αυθαίρετη. Διαβεβαιώνουμε τους δημότες ότι ο Δήμος Τρίπολης δεν έχει συμφωνήσει ή αποδεχθεί καμία λύση για τη συγκεκριμένη θέση και πάντως δεν πρόκειται να εγκατασταθεί δεμοτοποιητής στο «πλάτωμα».
3. Για την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος των στερεών απόβλητων (ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ) ο Δήμος από το έτος 2007 έχει προχωρήσει στη σύνταξη ειδικής προμελέτης με πολλές επιστημονικά έγκυρες εναλλακτικές λύσεις, την οποία έχει προωθήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου για την περαιτέρω νόμιμη διαδικασία εφαρμογής, χωρίς να υπάρχει γι' αυτό καμιά δεδομένη χωροταξική επιλογή και πάντως χωρίς καμιά συσχέτιση με την επίμαχη περιοχή του «πλατώματος». Συνεπώς είναι χωρίς περιεχόμενο κάθε προσπάθεια σύνδεσης της τελικής ολοκληρωμένης διαχείρισης με το πλάτωμα και μάλιστα με ευθύνη της σημερινής Δημοτικής αρχής.
4. Σύμφωνα με τα παραπάνω η κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής των Φιλικών δε βασίζεται σε πραγματικά δεδομένα και ενώ γίνεται κατανοητή ως αγωνία για τη λύση ενός σοβαρού προβλήματος της πόλης μας, η κλιμάκωση της με την απόφαση για αποκλεισμό της εισόδου του σκουπιδότοπου δημιουργεί βάσιμες αμφιβολίες για την σκοπιμότητα της, ενώ παράλληλοι υποβάλλει τους κατοίκους της περιοχής και ολόκληρης της πόλης σε άσκοπη και επικίνδυνη για την υγεία τους ταλαιπωρία.
5. Καλούμε τούς πολίτες να επιδείξουν εμπιστοσύνη στη δημοτική αρχή και τους διαβεβαιώνουμε ότι πράττουμε το καλύτερο δυνατό για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος της διαχείρισης των στερεών απόβλητων. Είμαστε σίγουροι ότι οι εξελίξεις θα μας δικαιώσουν και θα αποκαλύψουν ποιος πραγματικά νοιάζεται για το συμφέρον των δημοτών και το μέλλον αυτής της πόλης.

Με εκτίμηση
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΤΣΙΑΝΗΣ»

Ειδήσεις: