Αδιαφορία για τα προβλήματα του ΙΓΜΕ – Έχουν αφήσει την υπηρεσία χωρίς προσωπικό…

Αδιαφορία για τα προβλήματα του ΙΓΜΕ – Έχουν αφήσει την υπηρεσία χωρίς προσωπικό…

Μάιος 12, 2009 - 08:41

«ΧΤΥΠΗΜΑ» ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ
Μόνον δύο είναι πλέον οι γεωλόγοι, ενώ κάποτε υπηρετούσαν δέκαπεντε!!
Για συστηματική υποβάθμιση της περιφερειακής μονάδας του ΙΓΜΕ Πελοποννήσου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς και να μην αναπληρώνεται το προσωπικό του. Από τις 25 προσλήψεις που έχουν εγκριθεί, μόνο μία έχει γίνει μέχρι σήμερα! Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει στην περιφερειακή μονάδα μόνο δύο γεωλόγοι, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν δεκαπέντε!

Για συστηματική υποβάθμιση της περιφερειακής μονάδας του ΙΓΜΕ Πελοποννήσου κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται συνεχώς και να μην αναπληρώνεται το προσωπικό του. Από τις 25 προσλήψεις που έχουν εγκριθεί, μόνο μία έχει γίνει μέχρι σήμερα! Αυτή τη στιγμή έχουν μείνει στην περιφερειακή μονάδα μόνο δύο γεωλόγοι, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν δεκαπέντε!
Για αυτό το λόγο, το Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ και η Τοπική Επιτροπή της Περιφερειακής Μονάδας Πελοποννήσου, έδωσαν συνέντευξη τύπου και προχώρησαν σε δημόσια συζήτησης με κόμματα και φορείς, προχθές στην Τρίπολη.
Οι εργαζόμενοι της Περιφερειακής Μονάδας Πελοποννήσου και γενικότερα του ΙΓΜΕ, ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τη συστηματική υποβάθμιση του Ινστιτούτου από την Διοίκηση και το Υπουργείο Ανάπτυξης. Η πολιτική αυτή είπαν ότι εντάσσεται στο γενικότερο σχέδιο της Κυβέρνησης, σ’ ότι αφορά την έρευνα με βάση το Νόμο 3653/08, σύμφωνα με τον οποίο προγραμματίζεται συρρίκνωση των ερευνητικών φορέων και ενίσχυση του ρόλου του Σ.Ε.Β. στην έρευνα.

Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Μονάδα Πελοποννήσου, τόνισαν ότι η υποβάθμιση εκφράζεται με τη συνεχή μείωση του προσωπικού της και τη μη ανανέωσή του.

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ Ι.Γ.Μ.Ε.

«Το Παρ/μα Τρίπολης ιδρύθηκε το 1977, ως Περιφερειακή Μονάδα υπεύθυνη για τις δραστηριότητες του ΙΓΜΕ στην Πελοπόννησο και μετά την κατανομή της Επικράτειας σε 13 Διοικητικές Περιφέρειες, έχει υπερπεριφερειακό χαρακτήρα. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεχιζόμενης επί τριάντα δύο χρόνια δραστηριότητας της, η
Π.Μ.Π. έχει να επιδείξει ένα σημαντικό έργο και ειδικότερα:
• Υπολογισμό των ισοζυγίων των Υ/Γεωλογικών συστημάτων των υδατικών διαμερισμάτων 01 και 03. Υδροχημικό και ποιοτικό έλεγχο των υδροφόρων συστημάτων.
• Εντοπισμό και μελέτη πολυμεταλλικού κοιτάσματος Ψευδαργύρου (Ζη) - Αργύρου (Α§)- Μολύβδου (Ρο) στην περιοχή Μολάων Λακωνίας με συνολικά αποθέματα 2,8 εκ. τον. Εντοπισμό και μελέτη λιγνιτικών κοιτασμάτων: στις περιοχές Καλαβρύτων (απολήψιμα αποθέματα 23,3 εκ. τον.), Βασιλακίου Ν. Ηλείας, (απολήψιμα αποθέματα 4 εκ. τον.) , Μαγούλας Ν. Ηλείας (12,4 εκ. τον.), Πελλάνας Ν. Λακωνίας (26,4 εκ. τον.). Τα συνολικά βεβαιωμένα απολήψιμα λιγνιτικά αποθέματα αντιστοιχούν θερμιδικά με 13,80 εκ. τον. ισοδυνάμου πετρελαίου.
• Εκτέλεση άνω των 250 υδρογεωτρήσεων συνολικού μήκους 36.000 μ. περίπου, με παροχές νερού της τάξης των 12.000 ΙΠ3/1Ι, που είναι ικανές να επιλύσουν το υδρευτικό πρόβλημα 1.200.000 ατόμων, υπό τον όρο της ορθολογικής διαχείρισης του αγαθού αυτού.
• Πλήθος υδρογεωλογικών μελετών σε διάφορους Δήμους και Κοινότητες για την επίλυση των υδρευτικών τους προβλημάτων.
• Συνεχής και ενεργός παρουσία συμβουλευτικού χαρακτήρα σε κρίσιμα θέματα που απασχολούν την Περιφέρεια (Νομαρχίες, ΟΤΑ, Συμβούλια Περιοχής, Συνδέσμους κ.λ.π.) αλλά και την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Η Π.Μ.Π. σε ό,τι αφορά στα προγράμματα του Β'ΚΠΣ και για το διάστημα 1994 - 2001 είχε την ευθύνη τριών έργων, τα οποία και ολοκλήρωσε , καθώς και συνεργασία με τις Κ.Υ. σε άλλο ένα.
Αναλυτικά είχε την ευθύνη στα έργα:

1. ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΥΔΑΤΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Προϋπολογισμός 300.000.000 δρχ. ή 880.411 Ευρώ

Οι στόχοι του έργου που υλοποιήθηκε ήταν η βελτίωση των υδρευτικών συνθηκών των Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, αλλά και η αναζήτηση σε κάθε περίπτωση ορθολογικών υποδειγμάτων, διάθεσης, διαχείρισης και προστασίας του υδατικού δυναμικού της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου ήταν:
Εκπονήσεις υδρογεωλογικών μελετών, μικρής κλίμακας και υδρογεωλογικών γνωματεύσεων για άμεση επίλυση οξυμένων
υδρευτικών προβλημάτων των Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Εκπονήσεις ειδικών γεωλογικών και υδρογεωλογικών μελετών για την αντιμετώπιση θεμάτων επιβάρυνσης υπόγειων υδροφορέων, εμπλουτισμό υπόγειων νερών και υποδείξεις 27 θέσεων κατασκευής φραγμάτων και λιμνοδεξαμενών.
- Εκτέλεση 52 υδρογεωτρήσεων και αντλητικών δοκιμών για άμεση επίλυση υδρευτικών προβλημάτων, με σύνολο μέτρων 9096 και σύνολο παροχής 746 πι /Η. Η παροχή αυτή είναι σε θέση να λύσει υδρευτικά προβλήματα 72.000 πολιτών.
- Απογραφή και επικαιροποίηση των συνθηκών ύδρευσης όλων των Δήμων και Κοινοτήτων της Περιφέρειας. Οι πληροφορίες δόθηκαν και σε θεματικό χάρτη ανά Δημοτικό Διαμέρισμα κάθε Δήμου και σε πίνακες ανά Νομό.
Παραδόθηκαν στην Γ.Γ.Γ. Πελ/σου οι τεχνικές μελέτες.

2. ΜΕΛΕΤΗ ΙΣΟΖΥΓΙΩΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ (ΝΟΜΟΙ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, ΑΡΚΑΔΙΑΣ, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΛΑΚΩΝΙΑΣ) Προϋπολογισμός 260.000.000 δρχ. ή 763.023 Ευρώ
Οι στόχοι του έργου που υλοποιήθηκε ήταν:
Ο υπολογισμός των ισοζυγίων των κύριων Υ/Γεωλογικών συστημάτων στους Νομούς Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Λακωνίας, Αργολίδας με βάση συστηματική υδρογεωλογική μελέτη.
- Υδροχημικός ποιοτικός έλεγχος των ως άνω υδροφόρων συστημάτων. Προσδιορισμός των ποιοτικών επιβαρύνσεων και των αιτιών ρύπανσης.
- Εκτέλεση ερευνητικών έργων ελέγχου της υδροληπτικής δυνατότητας των διάφορων υδρογεωλογικών συστημάτων των περιοχών έρευνας.
Το φυσικό αντικείμενο του έργου υλοποιήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος των υδατικών διαμερισμάτων 01 και 03 της χώρας (ΝΑνατολική και ΝΔ Πελοπόννησος) με υδρογεωλογικές χαρτογραφήσεις, απογραφικές εργασίες και παρακολουθήσεις ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων 1100 σημείων νερού, τακτικές υδρομετρήσεις επιφανειακών απορροών και εκτέλεση 2095 μέτρων ερευνητικών υδρογεωτρήσεων. Παραδόθηκαν οι τεχνικές μελέτες.

3. ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ ΛΙΓΝΙΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ Προϋπολογισμός : 156.450.000 δρχ. ή 459.134 Ευρώ

Στόχος του έργου υπήρξε ο εντοπισμός , μελέτη και αποτίμηση του λιγνιτικού δυναμικού στις περιοχές Κυπαρισσίας Ν. Μεσσηνίας και Πελλάνας Ν. Λακωνίας προς αύξηση των λιγνιτικών αποθεμάτων της χώρας.
Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν οι τεχνικές μελέτες.
Στην περιοχή Πελλάνας διαπιστώθηκε λιγνιτικό κοίτασμαδεκτικό σε υπαίθριου τύπου εκμετάλλευση (μέση σχέση υπερκείμενων
ενδιάμεσων στείρων προς απολήψιμο λιγνίτη 9,21 : 1).
Τα αποθέματα του γεωλογικού λιγνίτη ανέρχονται σε 31 περίπου εκ. τόνους, ενώ τα αποθέματα του απολήψιμου λιγνίτη ανέρχονται σε 26,4 εκατ. τόνους.
Ο απολήψιμος λιγνίτης παρουσιάζει μέση τέφρα επί ξηρού 40,96% , μέση κατώτερη θερμαντική ικανότητα επί φυσικού 1791 Κοα1/Κ§Γ ενώ η μέση υγρασία επί φυσικού είναι 37,67%
Παρουσιάζει δηλαδή σχεδόν διπλάσια θερμαντική ικανότητα από τον λιγνίτη Μεγαλόπολης. Το λιγνιτικό κοίτασμα Πελλάνας αντιστοιχεί σε 4,7 εκατ. τόνους ισοδυνάμου πετρελαίου.

Συνεργάστηκε με την Δ/νση Υδρογεωλογίας των Κεντρικών Υπηρεσιών στο έργο:
ΔΙΚΤΥΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΥΠΟΓΕΙΩΝ ΝΕΡΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ. (ΠΙΕΖΟΜΕΤΡΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ)
Έγιναν όλες οι εργασίες τακτικών υδρομετρήσεων και δειγματοληψιών, στην περιοχή ευθύνης της Π.Μ.Π.
Εκτός αυτών και στα πλαίσια της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Κ.Ε.Δ.Κ.Ε. - ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.- Ι.Γ.Μ.Ε. τα τελευταία χρόνια που ίσχυσε, έγιναν υδρογεωλογικές, γεωτεχνικές, και περιβαντολλογικές αναγνωρίσεις σε πλήθος Δήμων της Πελοποννήσου και παραδόθηκαν οι αντίστοιχες μελέτες.
Από το 2004 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ του ΥΠ.ΑΝ. που χρηματοδοτείται από το Γ'ΚΠΣ συμμετέχουμε συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες Δ/νσεις των Κ.Υ. στα έργα:
Καινοτόμες τεχνολογικές - τεχνικές καταγραφής και αξιοποίησης απορριμμάτων μεταλλευτικής και μεταλλουργικής βιομηχανίας και εγκαταλειμμένων Δημόσιων Μεταλλείων . Πιλοτική εφαρμογή.
— Καταγραφή απορριμμάτων μεταλλευτικής και μεταλλουργικής δραστηριότητας. Μελέτες και έρευνες επιπτώσεων, τεχνικών αδρανοποίησης και αξιοποίησης (Λάρυμνα Φθιώτιδας, ΛΑΡΚΟ).
2. Βιομηχανικά ορυκτά, καινοτόμες τεχνολογίες, νέα προϊόντα.
— Οι άργιλοι στην κεραμική και σε άλλες χρήσεις
— Αξιολόγηση φυσικών ζεολίθων στη βελτίωση της ποιότητας πόσιμου νερού, στη δέσμευση βαρέων μετάλλων από υγρά απόβλητα και στη βελτίωση ποιότητας των εδαφών.
— Εθνική βάση δεδομένων των βιομηχανικών ορυκτών.
3. Ολοκληρωμένη διαχείριση διακοσμητικών πετρωμάτων, αδρανών υλικών & απορριμμάτων εκμεταλλεύσεων. Τεχνικές αξιοποίησης εγκαταλειμμένων λατομείων
— Διαχειριστική μελέτη μαρμάρων και λοιπών διακοσμητικών πετρωμάτων
— Μελέτη διαχείρισης και οικονομικής αξιοποίησης των παραπροϊόντων και απορριμμάτων από την εκμετάλλευση των διακοσμητικών πετρωμάτων στην Ελλάδα -συμβολή στη βιώσιμη ανάπτυξη του κλάδου.
— Αξιολόγηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών και ποσοτικών παραμέτρων των δομικών λίθων της Ελλάδας.
— Αξιολόγηση αδρανών υλικών - συμβολή στη διαχείριση λατομικών περιοχών ελληνικού χώρου.
4. Καταγραφή και αποτίμηση υδρογεωλογικων χαρακτήρων των υπόγειων νερών και των υδροσυστημάτων χώρας.
5. Πιεζομετρικό δίκτυο Ελλάδος
6. Ερευνα και μελέτη επιλεγμένων κοιτασμάτων οργανογενών πρώτων υλών για εξωηλεκτρικές χρήσεις.
7. Μελέτη, ανάδειξη Γεωπάρκων Ελλάδας. Διερεύνηση δυνατότητας για την πιλοτική εφαρμογή λειτουργίας γεωπάρκου.
8. Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου Εναλλακτικού Συστήματος για την περιβαλλοντικά συμβατή Διαχείριση χρησιμοποιημένων Ηλεκτρικών Στηλών και Συσσωρευτών ϋΙΑδΒΑΤ.
Επίσης συμμετέχουμε συνεργαζόμενοι με τις αρμόδιες Δ/νσεις των Κ.Υ. στο πρόγραμμα εργασιών του Ευρωπαϊκού Ανταγωνιστικού έργου ΒΙΟΜΕΤΕΟΗ με τίτλο:
ΒΙΟΤΕ€ΗΝΟΕΟΟΥ ΡΟΚ ΜΕΤΑΕ ΒΕΑΚΙΝΟ ΜΑΤΕΚΤΑΕ8 "ΒΙΟΜΕΤΕΟΗ"
Για να συνεχίσει όμως η ΠΜΠ την εύρυθμη λειτουργία της και να εξακολουθήσει να αποτελεί ένα χρήσιμο εργαλείο της Πολιτείας, στην λογική της εκπεφρασμένης περιφερειακής ανάπτυξης, έχουμε την πεποίθηση ότι απαιτείται:
Διόρθωση των στρεβλώσεων που δημιουργήθηκαν προοδευτικά σε ότι αφορά στην ορθολογική κατανομή των ειδικοτήτων του προσωπικού που υπηρετεί στην Π.Μ.Π.
Έτσι σήμερα, επί συνόλου δεκαεννέα εργαζομένων μόνον δύο είναι γεωλόγοι. (από δεκαπέντε που κάποτε υπηρετούσαν στην ΠΜΠ) Αυτή η αναλογία δεν μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των εργασιών μας, πολύ δε περισσότερο να προγραμματίσουμε νέες δραστηριότητες.
Η Π.Μ.Π. πρέπει να ενισχυθεί σε πρώτη φάση, με τουλάχιστον δύο υδρογεωλόγους , ένα τεχνικό γεωλόγο, έναν περιβαλλοντολόγο και ένα μηχανικό μεταλλείων.
Μόνον έτσι θα είναι σε θέση να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία της στο ανταγωνιστικό περιβάλλον που υπάρχει.
Συμμετοχή της Π.Μ.Π. αλλά και του Ι.Γ.Μ.Ε. γενικότερα στα Περιφερειακά Προγράμματα.
Τρίπολη 04/05/09
Δημήτρης Βάγιας»
Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: