Έργο για την ελαχιστοποίηση της απώλειας κατά την μεταφορά του νερού στη Βόρεια Κυνουρία

Έργο για την ελαχιστοποίηση της απώλειας κατά την μεταφορά του νερού στη Βόρεια Κυνουρία

Μάιος 05, 2009 - 08:25

Ομόφωνα εγκρίθηκε η γνωμοδότηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, που αφορά στο έργο «Υδρομαστευση των πηγών Μαζιάς, Δήμου Βόρειας Κυνουρίας Νομού Αρκαδίας», στο τελευταίο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Συνοπτική περιγραφή του έργου από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχία

ς:
Το έργο περιλαμβάνει:
α) την κατασκευή στραγγιστηριού με μορφή τόξου παράλληλου προς το πρανές,
συνολικού μήκους περίπου 65μ. και β) την κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού συνολικού μήκους 17μ., με αρχή την σωλήνα υδροληψίας από την δεξαμενή καθίζησης και τέλος το υφιστάμενο φρεάτιο του δικτύου μεταφοράς νερού από τις πηγές Μαζιάς στην υφισταμένη δεξαμενή του Δ.Δ. Αγίου Ανδρέα. Επισημαίνεται ότι, η Νομαρχία Αρκαδίας είχε προέβη, πριν από δύο δεκαετίες περίπου, σε υδρομαστευση της συγκεκριμένης πηγής -έχουν πραγματοποιηθεί υδρομαστεύσεις σε τρία σημεία εκφόρτισης, αντιμετωπίζοντας όμως τό κάθε από αυτά σαν ξεχωριστή πηγή επαφής- και την κατασκευή του δικτύου μεταφοράς νερού στην τότε κοινότητα Αγίου Ανδρέα, σήμερα από τα υφιστάμενα έργα υδρομάστευσης διαφεύγουν μεγάλες ποσότητες νερού.
Η Υπηρεσία μας, αφού έλεγξε κατά το δυνατόν τη αναφερομένη μελέτη και μετά από επίσκεψη στην περιοχή του έργου, εισηγείται την έγκριση της us τους παρακάτω όρους:
1. Το έργο υδρομάστευσης θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την κάλυψη των υδρευτικών αναγκών που αναφέρονται στην ΜΠΕ και η μέγιστη χρησιμοποιούμενη ποσότητα νερού από τη πηγή δεν θα υπερβαίνει τα 118.000 κμ/έτος.
2. Να τοποθετηθεί υδρομετρητής στην αρχή του σωλήνα υδροληψίας από το στραγγιστήριο για τον έλεγχο και την καταγραφή της χρησιμοποιούμενης ποσότητας νερού, η ορθή λειτουργία του οποίου θα είναι αποκλειστική ευθύνη του κατόχου της άδειας χρήσης νερού, στο τέλος κάθε έτους δε, τα στοιχεία των μετρήσεων παροχών ή άλλα αποτελέσματα δειγματοληπτικών ελέγχων (π.χ. χημικών ή μικροβιολογικών αναλύσεων) θα κατατίθενται στην Διεύθυνση Υδάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
3. Να εξασφαλιστεί η ελαχιστοποίηση της απώλειας κατά την μεταφορά του νερού και η άριστη λειτουργία του δικτύου μεταφοράς του, με τη συνεχή συντήρηση του.
4. Να καθοριστούν μέτρα για την προστασία του έργου υδρομάστευσης (περίφραξη, τοποθέτηση προειδοποιητικών πινακίδων, κ.ά.), για την τήρηση των οποίων θα είναι υπεύθυνη η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Βόρειας Κυνουρίας.
5. Δεν θα γίνει κανενός είδους μπάζωμα του ρέματος, κατά την φάση της κατασκευής.
6. Δεν θα εναποτεθούν ανεξέλεγκτα τα υλικά εκσκαφών σε ρέματα, υδατίνους αποδέκτες και σε ζώνες με φυσική βλάστηση. Η εναπόθεση τους δε, θα γίνει τουλάχιστον σε απόσταση 200μ. από τις κοίτες υπαρχόντων ρεμάτων και θα ληφθεί κάθε απαραίτητο μέτρο για την αποτροπή παράσυρσης του αποτιθέμενου υλικού.
7. Οι επεμβάσεις στην παρόχθια βλάστηση και στην κοίτη του ρέματος θα περιοριστούν στις απολύτως αναγκαίες για την κατασκευή του στραγγιστηριού και του αγωγού μεταφοράς νερού.
8. Να προσκομιστεί στην Δνση Περιβάλλοντος Ν.Α. Αρκαδίας Τεχνική έκθεση με
περιγραφή των έργων επέμβασης στην πηγή, που θα συνοδεύεται από
φωτογραφίες, κατόψεις και σχέδια, την οποία θα συντάξει ο επιβλέπων γεωλόγος της κατασκευής του έργου της υδροληψίας.
Πηγή: Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: