Άρθρο - Χωρίς νερό και δρόμους, η Κυνουρία δεν μπορεί να έχει μέλλον

Άρθρο - Χωρίς νερό και δρόμους, η Κυνουρία δεν μπορεί να έχει μέλλον

Αύγουστος 27, 2009 - 20:56

Νέα παρέμβαση για την κατάσταση που επικρατεί στην Κυνουρία κάνει από το προσωπικό της blog η τ. Νομαρχιακή Σύμβουλος Νατάσα Πετρούλια γράφοντας τα εξής...

Πολιτική είναι να προβλέπεις, να οραματίζεσαι και να προλαβαίνεις καταστάσεις. Να εργάζεσαι σήμερα, για το αύριο. Για την Κυνουρία αυτό σημαίνει ότι οφείλει άμεσα να βρει λύσεις σε δύο μεγάλα προβλήματα, αν θέλει να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ανάπτυξης, που θα υπάρχουν μέσα στην επόμενη δεκαετία. Η ολοκλήρωση του οδικού άξονα «Τρίπολη – Καλαμάτα», μέσα στα επόμενα χρόνια, αναμένεται να μειώσει την απόσταση ανάμεσα στις δύο πόλεις, κατά το ήμισυ. Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η μεγάλη αγορά της Τρίπολης, η οποία σήμερα στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τον τουρισμό της παραλιακής Κυνουρίας, είναι εξαιρετικά πιθανό να μεταφερθεί στα παράλια της Μεσσηνίας.

Η Κυνουρία, για να μπορέσει να ακολουθήσει τις εξελίξεις και να παραμείνει ανταγωνιστική, είναι υποχρεωμένη να βρει λύσεις και να τις εφαρμόσει στα δύο βασικά της προβλήματα, τα οποία σήμερα δεν της επιτρέπουν να ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Το ένα πρόβλημα είναι το απαράδεκτο οδικό δίκτυο. Ένα οδικό δίκτυο το οποίο επικίνδυνο και απαρχαιωμένο. Κατά διαστήματα, γίνονται έργα στον δρόμο «Τρίπολης – Άστρους», όμως, ακόμα και σήμερα, κανείς από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια δεν λέει ξεκάθαρα στους Κυνουριάτες, πότε ακριβώς προβλέπεται να ολοκληρωθεί αυτός ο άξονας και γιατί τόσα χρόνια το έργο παραμένει στάσιμο.

Εξίσου σημαντική είναι η άμεση σύνταξη μελετών και υλοποίησης του λεγόμενου άξονα της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου, που θα ξεκινά από το Κυβέρι και περνώντας από το Άστρος και τον Τυρό, θα καταλήγει στο Λεωνίδιο.

Ο δεύτερος «βραχνάς» για την Κυνουρία είναι η λειψυδρία. Οι πηγές έχουν στερέψει και το φετινό καλοκαίρι ήταν πολύ δύσκολο. Τα επόμενα χρόνια, το πρόβλημα θα διογκωθεί, με μαθηματική ακρίβεια. Μία λύση η οποία είναι –σε μεγάλο βαθμό- αποδεκτή προβλέπει μεταφορά συγκεκριμένης ποσότητας νερού από τις πηγές του Ανάβαλου, που αποδεδειγμένα διαθέτει τόσο νερό, που μπορεί να καλύψει επαρκώς τι ανάγκες και της Αργολίδας και της Κυνουρίας.

Είναι εξοργιστικό ότι ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης προσφάτως ουσιαστικά αποκλείει –στην παρούσα φάση- κάθε ενδεχόμενο να πάρει νερό η Κυνουρία από τη συγκεκριμένη πηγή. Είναι μία εξέλιξη εξαιρετικά δυσάρεστή. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί αισθήματα οργής στην Κυνουρία, από τη στιγμή που όλοι πλέον αντιλαμβάνονται, ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ παίζει ψηφοθηρικά παιχνίδια, με ένα θέμα το οποίο φρενάρει την ανάπτυξη μίας ολόκληρης περιοχής.

Η αλήθεια είναι μία. Στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, οι Κυνουριάτες δεν έχουμε δει την παραμικρή θετική και ουσιαστική εξέλιξη στην επίλυση του προβλήματος λειψυδρίας και κατασκευής ενός οδικού δικτύου που θα διευκολύνει την πρόσβαση στην Κυνουρία. Αντιθέτως, διαπιστώνουμε μία Κυβέρνηση η οποία υπόσχεται έργα, σε κάθε προεκλογική περίοδο, υποσχέσεις τις οποίες εύκολα λησμονεί, όταν περάσουν οι εκλογές.

Ανεξάρτητα από τις πολιτικές ευθύνες, η ουσία είναι ότι η Κυνουρία δεν έχει άλλο την πολυτέλεια να περιμένει πότε θα υπάρξει η πολιτική βούληση να προχωρήσουν αυτές οι υποδομές. Έξω από κόμματα και διαχωριστικές γραμμές, οφείλουμε να προτάξουμε το συμφέρον της περιοχής μας και να στείλουμε ένα ηχηρό «μήνυμα» στους κυβερνώντες, ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε την παραμικρή καθυστέρηση στην επίλυση των μεγάλων προβλημάτων μας.

Αν δεν το αντιληφθούμε γρήγορα, τότε η Κυνουρία θα παραμείνει χωρίς σύγχρονους δρόμους και χωρίς νερό. Και σε λίγα χρόνια, αυτές οι ελλείψεις δεν θα της επιτρέπουν να είναι ανταγωνιστική και να εξακολουθεί να είναι ελκυστική τουριστικά, συγκριτικά με άλλες γειτονικές παραλιακές περιοχές της περιφέρειας Πελοποννήσου.