Άρθρο - Προτάσεις για το Ε.ΣΠ.Α.

Άρθρο - Προτάσεις για το Ε.ΣΠ.Α.

Αύγουστος 30, 2009 - 00:08

Όπως είναι ήδη γνωστό το Ε.Σ.Π.Α. ή όπως το ονομάζουν απλοποιώντας το: Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο 2006-2013, δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στα θέματα «Ψηφιακή Σύγκλιση» (ψηφιοποίηση υπηρεσιών).
Στα πλαίσια αυτά πρέπει να δούμε και τη δική μας θέση, τι μπορούμε να προτείνουμε σε θέματα παροχής υπηρεσιών, καινοτομίες στην παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια, στο περιβάλλον, στη διαχείριση φυσικών πόρων, στην ανάδειξη του τουρισμού κ.τ.λ.

Οι καινοτομίες αυτού του θεσμού θα είναι οι ακόλουθες:
1. Εισάγεται η έννοια της συνεχούς απλοποίησης της ζωής, των επιστημών, των επαγγελμάτων, της εργασίας και του ελεύθερου χρόνου. Τους έχουν αποδείξει πολύ εμπεριστατωμένες μελέτες της κοινωνιολογίας της βιομηχανικής εργασίας, ο άνθρωπος όταν εκτίθεται σε πιεστικές συνθήκες προβλημάτων και παράλογων στόχων συνεχούς αυξήσεως της παραγωγικότητας καταρρέει.
2. Ο πραγματικός χώρος δράσης δεν είναι οι οπισθοδρομικοί θεσμοί ή τα εμπορικού τύπου σχολεία αλλά το ίδιο το σπίτι. Εισάγεται δηλαδή η έννοια του σπιτιού σαν χώρος διαρκούς ανανέωσης της ποιότητας της ζωής και κυρίως εισάγεται αυτό που επιστημονικά λέγεται HOME SCHOOLING της κατ΄ οίκον εκπαίδευσης (Home distance learning).
3. Εισάγεται η έννοια της διαρκούς εκπαιδευτικής φροντίδας από τη νηπιακή έως την τρίτη ηλικία. Όσο κι αν φαίνονται αυτά περίεργα για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι στη Γαλλία από τους πιο επιτυχημένους θεσμούς είναι το Universite du troisieme age δηλ. το Πανεπιστήμιο της τρίτης ηλικίας το οποίο δίνει νέα ενδιαφέροντα και καθιστά ενεργά στοιχεία της κοινωνίας, ανθρώπους που εμείς περιθωριοποιούμε σαν απόμαχους και τους κάνουμε μόνο παθητικούς δέκτες τηλεοπτικών μηνυμάτων.
4. Εισάγεται η έννοια της εκπαίδευσης σε κλάδους οι οποίοι είναι ανύπαρκτοι και άγνωστοι στην Ελλάδα και δημιουργείται κύκλος απασχόλησης πάνω στην καινοτομικότητα.
5. Παράλληλα με το εκπαιδευτικό εισάγεται και η έννοια καινοτομικών μονάδων ηπίας και εναλλακτικής τεχνολογίας οι οποίες αφενός μεν προωθούν τον ολικό ανασχεδιασμό των υπαρχόντων ρυπογόνων και προβληματικών τεχνολογιών αφ΄ ετέρου δε λειτουργούν σαν μονάδες ανάπτυξης τύπου δράσεων φιλικές στον ψυχισμό του ανθρώπου και το περιβάλλον.
6. Εισάγεται η έννοια της τηλεϊατρικής με στόχο τη σύνδεση κυρίως άγονων και μειονεκτικών περιοχών τους οι νησιωτικές και ηπειρωτικές περιοχές με κέντρα άμεσης ενεργοποίησης και παρέμβασης για να σώζονται ζωές αλλά και οι υπηρεσίες να είναι ανταγωνιστικά οι καλύτερες διεθνώς, διότι ο πάροχος της εξειδικευμένης γνώσης θα είναι άμεσα προσβάσιμος χωρίς να χρειάζεται να συνδέεται με τοπικούς περιορισμούς. Υπάρχει η προοπτική οι υπηρεσίες αυτές σε επόμενα στάδια να επεκταθούν σε επίπεδο χειρουργικών επεμβάσεων με την δημιουργία κατάλληλων κέντρων.
7. Η μεγάλη κοινωνική προσφορά της κίνησης τους είναι η εισαγωγή της έννοιας της κατ’ οίκον και εξ΄ αποστάσεως εργασίας, δηλ. ο άνθρωπος χωρίς να χρειάζεται να μετακινηθεί από το σπίτι του μπορεί να αξιοποιεί όλη την υδρόγειο εξασφαλίζοντας καλύτερες συνθήκες εργασίας αλλά και το κυριότερο δημιουργώντας καινοτομικές εργασίες τις οποίες θα προσφέρει διεθνώς καθιστώντας τον εαυτόν υποκείμενο ζήτησης. Έτσι τους γίνεται κατανοητό η μόνη εργασία δεν νοείται πλέον το Δημόσιο ή ο συρρικνωμένος ιδιωτικός τομέας της Ελλάδος. Ιδιαίτερη σημασία έχει αυτού του τύπου η εργασία για τα άτομα με ειδικές ανάγκες αλλά και άτομα που δεν θέλουν να ενταχθούν σε συστήματα υποχρεωτικού 8ώρου.
8. Για τα θέματα περιβαλλοντικής διαχείρισης που απασχόλησαν και απασχολούν όλους εισάγεται η κατ΄οίκον και κατ’ επιχείρηση έννοια εξατομικευμένης διαχειρίσεως με στόχο να γίνει κατανοητό ότι δεν απευθυνόμαστε στον ιδεαλισμό των ανθρώπων για να μάθουν να διοικούν εναλλακτικά το σπίτι και την επιχείρησή τους αλλά σε άμεσους ωφελιμιστικούς στόχους που αποτιμούνται και χρηματοοικονομικά.
9. Η διεθνής εμπειρία ακόμη και μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που ανασχεδίασαν τη παραγωγή τους με βάση την εναλλακτική φιλοσοφία που περιγράφουμε απέδωσε τεράστια κέρδη στα ταμεία τους. Τα απόβλητα δεν είναι ύλη που τη θάβουμε ή την καίμε αλλά είναι κάτι που πρέπει πρώτα απ’ όλα να αξιοποιούμε γιατί μια πηγή πλούτου δεν τη θεωρούμε για πέταμα τη στιγμή που διεθνώς υπάρχει η τεχνογνωσία που καταδεικνύει πόσο χρήσιμη μπορεί να είναι για τα ταμεία τους.

Ελπίζω και εύχομαι στο νέο πανεπιστήμιο που θα δρα και σαν συλλογέας τεχνογνωσίας παγκοσμίως και δεν θα δεσμεύεται από τους αγκυλώσεις του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος και το οποίο ούτως ή άλλως δεν θα εντάσσεται σ’ αυτό για να μη χάσει το διεθνή του χαρακτήρα να βοηθήσει όλους τους να καταλάβουμε ότι το μέλλον τους το φτιάνει ο καθένας τους με λογική εναλλακτική αρκεί να ξέρει τι ζητάει και πώς και πού να βρίσκει την απάντησή τους πέραν από την αδράνεια του συνηθισμένου .

ΚΑΤΣΑΦΑΝΑΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ
ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΚΙΡΙΤΙΔΑΣ

Πηγή:Αρκαδικές Ειδήσεις

Ειδήσεις: 
Tags: