Άρθρο-Η πλατεία Βυρσοδεψείων και η οδός Υψούντος

Άρθρο-Η πλατεία Βυρσοδεψείων και η οδός Υψούντος

Οκτώβριος 24, 2009 - 11:23

Η πλατεία Βυρσοδεψείων (Κανέλλου Δεληγιάννη) παρουσιάζει εικόνα τριτοκοσμική. Συγκεκριμένα, αθλοπαιδιές κατεστραμμένες, ικριώματα επί του εδάφους (παγίδες), σκουπίδια... "Λίθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμένοι".

Εγκαταλελειμμένη• χρόνια έχει να επισκευαστεί και να συντηρηθεί η υποτιθέμενη παιδική χαρά. Ούτε από την προηγούμενη, ούτε από την παρούσα δημοτική αρχή. Είναι μια μικρή τριγωνική πλατεία ασφυκτικά περικυκλωμένη από πανύψηλες πολυκατοικίες. Γνωστό σε όλους μας ότι γεωγραφικά βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κεντρική πλ., από την Ιερό Ναό των Ταξιαρχών και από την κεντρική Λαχαναγορά της οδού Καλαμών. Περισσότερες από 200 οικογένειες διαμένουν περιμετρικά. Δεν υπάρχει άλλος ελεύθερος κοντινός χώρος να κυκλοφορήσουν, να παίξουν και να αναπνεύσουν τα παιδιά μας. Οι κατασκευαστές πολυκατοικιών, προκειμένου να κερδίσουν περισσότερα, δεν έχουν αφήσει ακάλυπτο και ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο. Κάποιες διαμαρτυρίες κατοίκων και τηλεφωνήματα πέφτουν στο κενό.
Το όλο σκηνικό συμπληρώνει, μπροστά στην οδό Υψούντος, μια “μικρή ζούγκλα” εστία μολύνσεως. Ένα εγκαταλελειμμένο οικόπεδο. Μια εγκαταλελειμμένη μονοκατοικία και δυο κάδοι απορριμμάτων. Το οικόπεδο απρόσιτο• σκουπίδια και μικρές άγριες ακακίες. Η μονοκατοικία είναι γωνία Υψούντος και Φωτάκου. Είναι περικυκλωμένη και καλυμμένη από πανύψηλες ακακίες, που φιλοξενούν κουνούπια και διάφορα έντομα. Σύμφωνα με ανεξακρίβωτες πληροφορίες είναι κληροδότημα του Δήμου ή της Εκκλησίας. Μέχρι στιγμής, εδώ και αρκετό καιρό, κανένας δεν έχει εμφανιστεί να την καθαρίσει και να τη συντηρήσει. Οι κάδοι απορριμμάτων, δίπλα ακριβώς στη μονοκατοικία, δεν είναι ικανοί να δεχθούν όλα τα σκουπίδια που φέρνουν από τα γύρω στενά... οδός Κρήτης...
Αρχικώς, υπήρχαν κάδοι σε κεντρικό σημείο, Υψούντος και 25ης Μαρτίου• κάποιοι επιτήδειοι, αρκετό καιρό φρόντισαν να τους εξαφανίσουν. Προφανώς και ασφαλώς να μην έχουν κοντά τους τη δυσοσμία.
Ας ελπίσουμε ότι κάποιοι αρμόδιοι θα αντιδράσουν καταλλήλως.-
Νικ. Γιαννόπουλος.

Πηγή:Οδός Αρκαδίας